SMM для рієлторів: як підійти до створення контент-плану. Поради від агенції Inweb

Марина Свіст, Head of SMM Inweb

Про важливість соцмереж для ринку нерухомості говорити можна трішки менше, ніж вічно. Зазвичай ріелтори ведуть профілі самостійно, рідко хто залучає професійних SMM-ників чи агенції. Проте останні мають чималий досвід у роботі з різними сферами діяльності (в тому числі із ринком нерухомості) та агрегують багато аналітичної інфи. В цьому матеріалі керівниця відділу SMM агенції digital-маркетингу Inweb Марина Свист ділиться власним практичним досвідом.

Дві найпопулярніші мережі, де перебувають ріелтори — це Instagram та Facebook, але зараз почали набирати оберти продажів нерухомості у TikTok. Якщо масштабно розповідати про соцмедіа маркетинг, то варто звернути увагу на всі канали доступні ріелторам:

  • Сторінка в Instagram.
  • Бізнес-сторінка на Facebook.
  • Акаунт у TikTok.
  • Канал у Telegram.
  • Viber-канал або спільнота.
  • Youtube-канал.
  • Чат-бот
  • Особисті сторінки власників агенцій.
  • Таргетована реклама.
  • Реклама у інфлюенсерів.
  • Реклама в пабліках.

Якщо вам важко почати з кількох інструментів, зосередьтесь на одному, і вже далі масштабуйтесь.

Рекомендація від Inweb: починайте перш за все з Instagram та Facebook. Згідно з дослідженням Digital 2023: Ukraine найбільша частка аудиторії все ще тут.

Що стосується просування у TikTok. Під час повномасштабного вторгнення рекламні інструменти цього майданчика в Україні стали недоступні. Проте ви можете по ключових словах знайти конкурентів, що вже просуваються, подивитись коментарі користувачів, типові запитання, якість зйомки. Навіть виписати собі типові помилки. Це допоможе для створення вашого власного контент-плану, публікації якого можна просувати в тому числі органічно.

Як оформити профіль ріелтору або агенції з продажу нерухомості

Facebook

Раніше ріелтору, для просування послуг, обов’язково потрібна була бізнес-сторінка, зараз можна давати рекламу з особистої. Якщо ви не хочете приховувати дописи про особисте життя, то краще робити бізнес-сторінку, або завести суто діловий профіль. Ви зможете писати тільки про нерухомість, роботу, показувати об’єкти, спілкуватися з колегами, ділитися радощами від вдалих угод. На такій сторінці недоречно публікувати домашні та сімейні фото, рецепти.

Рекомендуємо уважно вивчити всі деталі профілю та заповнити його.

Люди купують в людей. Ваш контент та інформація про вас повинні викликати довіру як до людини та професіонала.

Зробіть так, щоб було зрозуміло, куди користувач попав: в якому ви місті, вулиці, офісному центрі як вас знайти, телефон. Можливо, в описі акаунту треба вказати вашу спеціалізацію. Зробіть гарний аватар на однотонному фоні: обличчя або фото по пояс. Це має бути якісний знімок, бажано без неформальних селфі (тільки якщо ви не обрали такий стиль).

Порада! Якщо ви витрачаєте гроші на таргетовану рекламу, уважно слідкуйте за тим, щоб ваше місто та геолокація були однаковими.

Обкладинка акаунту — це ваша візитка. Тут може бути ваша унікальна пропозиція, те, чим ви відрізняєтеся від колег, що робить вас гарним фахівцем.

А ось приклад того, як виглядає профіль, якщо обкладинки або взагалі немає, або вона не корисна та неінформативна — як НЕ треба робити:

Було б добре, якби усі працівники агенції писали у себе в інтро, де вони працюють, робочі контакти.

Найвищий рівень професійності — це коли власник агенції розвиває свій особистий бренд у соцмережах та постійно залучає клієнтів. Показує приклад підлеглим.

Instagram

Обов’язково виділяйте ім’я профілю жирним шрифтом. Саме воно бере участь у пошуку, коли його шукає потенційний клієнт. Щоб його знайти, натискайте «Редагувати профіль», перший рядок:

Зараз Instagram дозволяє заповнювати цей рядок на 60 символів, змінювати ім’я можна раз на 30 днів.

Складові акаунту:

  • Аватар.
  • Зрозумілий нікнейм (логін).
  • Ім’я з ключовими словами (Instagram робить його жирним шрифтом).
  • Біографія: тут напишіть вашу спеціалізацію та УТП (унікальну торгову пропозицію) бо сильні сторони, які відрізняють вас серед колег-конкурентів.
  • Контакти.

Можна вказати геолокацію.

Ось декілька гарних прикладів:

Якщо ви хочете бути присутнім у TikTok або LinkedIn, треба дивитись на повноту надання інформації та правила заповнення профілю у цих мережах. Раджу подивитись, як саме представлені там ваші колеги, спочатку продумати варіанти. Чи буде у вас час приділяти увагу одразу кільком соцмережам: відповідати вчасно, оновлювати контент регулярно? Тут діє принцип: будь там, де твої клієнти. І краще менше, але якісніше.

Як зробити контент по тематикам

Ситуації, у яких шукають ріелтора

Продаємо квартиру в новому житловому комплексі

На етапі закладання фундаменту у забудовника вже є проєкт, який можна показати. Теми постів можуть стосуватися планів квартир з описом кожної кімнати та господарських приміщень, тип опалення, будматеріали. Цю інформацію вам надає забудовник або архітектор проєкту.

Важливо показати майбутнім мешканцям інфраструктуру, що вже є або планується. Уявіть, що ви самі мешкаєте в цій квартирі та опишіть побут: які магазини поруч, скільки йти до метро, де можна погуляти з дитиною або собакою. В ідеалі — 3D-тур.

Круто висвітлювати хід будівництва, показувати прогрес, відеоогляди.

Приклади гарних відео за посиланнями: тут і тут.

Продаємо/шукаємо квартиру на вторинному ринку

Пишіть подробиці:

Будинок: панельний чи цегляний, вік будівлі. Детальний опис квартири: стан, зручності, переваги, площа, вид з вікна, орієнтація у просторі, чи є підвал або комора, наявність та стан ліфта, пандус, охорона, паркомісце.

Інформація про власників.

Опис району, де знаходиться будинок.

Не забувайте надати інформацію про транспорт, навчальні заклади, магазини, ТРЦ, стоянки, тому що це може бути додатковим аргументом.

Ви продаєте не тільки квадратні метри, а життя в них — комфорт, зручність пересувань та нових рішень (наприклад, народження дитини і, як результат, — необхідність пересувати дитячу коляску).

Домовляйтеся з власником про можливість відзняти відео-огляд квартири.

Розповідайте, що ви перевірили квартиру на наявність боргів. І дійсно робіть так. Це показує вашу професійність та вашу зацікавленість у безпеці клієнта.

Продаємо/підбираємо будинок

Перш за все, якомога детальніше опишіть будинок. Ось приблизний чек-лист:

  • площа;
  • кількість поверхів;
  • наявність та призначення господарських приміщень;
  • розміри кімнат;
  • чим опалюється;
  • чи будинок утеплений та газифікований;
  • система відводу води;
  • каналізація;
  • наявність паркану та воріт;
  • наявність пандуса (важливо мамам з колясками та інвалідам);
  • площа прибудинкової території та опис того, що зараз там знаходиться;
  • чи є гараж;
  • чи можливо обладнати місце для автівки;
  • які саме вікна там є;
  • чи є ремонт;
  • яка підлога, стіни, підсвітка, перекриття;
  • на яку сім’ю розрахований будинок;
  • як далеко розташовані сусідні будинки;
  • чи є поряд траса, зупинка.

Якщо поруч є парк, озеро, ліс, луг, річка — не забудьте розказати про це.

Якщо інформації багато для посту, то робіть фото з поясненнями у каруселі. Зробіть кілька відеооглядів, пропишіть сценарій, як саме будете коментувати відео.

Звертайте увагу на важливі речі – їх вам підкажуть покупці. Всі питання від них записуйте – це буде тезами для посту-опису або відеооглядів. Наприклад, чи приватизована ділянка, чи є особливості, які прямо впливають на ціну.

Подивиться який приклад привернення уваги знайшла у TikTik. Рієлтор навмисно пише неправильну дешеву ціну. Кількість переглядів таких постів значно вища, але що це дає? Ви готові шуткувати у коментарях та ловити тону негативу? Якщо так, спробуйте.

TikTok-механіка: писати ціну на нуль дешевше

Продаємо земельну ділянку

Головне – неприватизовану ділянку не можна продавати. Ця інформація не є очевидною для всіх. Пишіть, чи підведені комунікації, а якщо ні, то наскільки близько розташовані електричні стовпи, газ, вода, які є варіанти для будівництва. Розміри та призначення. Іноді вказують кадастровий номер – це дозволить роздивитись ділянку на карті. Вказуйте особливості ландшафту.

Пофантазуйте, що саме можна побудувати та як використати, спираючись на особливості геолокації, близькості доріг, наявності комунікацій.

Продаємо комерційну нерухомість

Зберіть усі варіанти, під яке приміщення можна використати нерухомість — це дозволить розширити коло потенційних покупців.

Детально опишіть розташування, адресу, площу, комунікації, можливість орендувати на довгий строк, ціну за кв. м, переваги. Якщо є недоліки, які можна легко усунути, – кажіть про це. Відвертість та увага до деталей викликають довіру, до вас прийдуть.

Гарний приклад, інформативний опис, видно переваги, декілька фото

Приклад того, як робити не треба, адже практично відсутня вся потрібна інформація:

Шукаємо орендарів

Розглянемо на прикладах.

В цьому профілі видно ціни та на якому поверху знаходиться через графічні елементи та шрифт в публікаціях:

Так робити не треба тому, що фото поганої якості, контакти не видно на екрані комп'ютера, неінформативний опис. Що таке проживання з власником? Чи є щось на території будинку? Що знаходиться поруч? Як дістатись? Більше питань, ніж відповідей:

Щоб у вас так не було, збирайте питання про оренду, сформулюйте самі для себе шаблон гарного посту з переліком інформації, про що завжди питають орендарі. Орієнтуйтеся на нього.

Теми для контенту рієлтора у соцмережах. Привертаємо увагу

Зробіть великий перелік питань, які задають вам ваші клієнти, що їх цікавить. Дуже добре робити це в Google-таблиці, розподіляючи клієнтів на сегменти. Наприклад: ті, кого цікавить комерційна нерухомість, тільки однокімнатні квартири, ті, що вагаються та не знають, чого хочуть. Подумайте, який сегмент приносить вам більше доходу, орієнтуйтеся саме на них.

Тепер запишіть відповіді на питання. Якщо відповідь довга, то треба відзняти коротке відео або зробити на цю тему декілька постів. Якщо відповідь коротка, зрозуміла – це вже пост.

Пропоную зробити мозковий штурм з колегами (або родиною). Наприклад, ви продаєте будинки, це ваша спеціалізація. Сідайте та пишіть все, що може стосуватися теми:

  • Історії ваших клієнтів, які успішно придбали будинок.
  • Порівняння таунхаусів та дуплексів.
  • Добірки по районах, ціни.
  • Територія навколо будинку та можливості використання цієї території – продавайте мрію про садок, барбекю, гостей влітку на дворі, граючих на терасі дітей.
  • Топ-ХХ будинків, на які варто звернути увагу та чому варто.
  • Як скласти собі критерії для пошуку будинку мрії, на що звертати особливу увагу.
І так по кожному розділу — продаж квартир, оренда, комерційна нерухомість.


Ці відповіді на питання та теми вже складають контент-план на найближчий час. Тепер треба визначитись, як яскраво подати цю інформацію.

Наполягаю на тому, щоби ви навчилися якісно знімати відео огляди квартир. Або якщо це неможливо робити самому, просіть про відео продавців нерухомості, або забудовників. З відео можна нарізати декілька reels, робити різні варіанти сторіс, робити відеопости. Тому гарний ріелтор завжди трішки творець контенту.

Ще декілька тем для вашого контент-плану успішного ріелтора:

  • Словник ріелтора.
  • Відгуки про навчання та підвищення кваліфікації.
  • Звіти про конференції.
  • Статистика — як змінюються ціни, від чого це залежить.
  • Аналітика — куди краще вкладати гроші.
  • Відповіді на запитання.
  • Плюси та мінуси різних типів нерухомості.
  • Лайфхаки від ріелтора.
  • Чому двокімнатні квартири в одному будинку коштують по-різному.
  • Меми та смішні картинки в Stories.
  • Про себе — чому займаються цією справою, як давно.
  • Корисні поради для ваших майбутніх та наявних клієнтів: як узаконити перепланування, яка потрібна документація для оформлення угоди, опис додатка єОселя, умови купівлі-продажу у воєнному стані країни, питання щодо спадщини, що робити якщо документи на оселю є тільки з радянського союзу.

Приклади публікації:

Знайдіть його та підпишіться – цей акаунт буде вас надихати

Приклад якісної серії сторіс:

Одну тему Ольга розбиває на декілька сторіс, які зручно заскрінити користувачам

Загалом, завжди памʼятайте, яку користь ви приносите своїми соціальними мережами клієнту. Прагніть полегшити йому життя та зробити шлях пошуку чи придбання нерухомості якомога простішим. Ця стаття із формату «бери і роби», проте, якщо вам потрібно поспілкуватися із спеціалістом, отримати пораду щодо ведення ваших соцмереж, напишіть в Inweb — відповімо, проконсультуємо та обов'язково знайдемо точки зростання ваших послуг.


2507