10 найпопулярніших професій в IT в 2022

Ми живемо у мінливий час, коли робочі місця губляться через автоматизацію, а для інших професій потрібні особливі навички та кваліфікація. І з настанням 2022 року, якщо ви замислюєтеся про майбутню кар'єру, бізнес, або тільки починаєте свій професійний шлях і вибираєте першу професію, то ознайомтеся з 10 затребуваними IT-професіями з високими зарплатами.

Ознайомтеся з найбільш популярними IT-професіями, щоб зрозуміти, що вам ближче, і як тільки приймете рішення, шукайте можливості освоїти нову професію. Це може бути платний курс, або самонавчання, або вища освіта у вузі (хоча більшість професій можна освоїти і самостійно), а далі шукайте можливості практикуватися: знайти стажування чи посаду junior-фахівця.

10 найпопулярніших професій в IT

Найпопулярніші професії в IT

Давайте розглянемо 10 найбільш затребуваних та високооплачуваних спеціальностей у сфері IT у 2022:

  1. Менеджер з продуктів (Product Manager).
  2. Інженер зі штучного інтелекту (Artificial Intelligence Engineer).
  3. Full-Stack-розробник.
  4. Хмарний архітектор (Cloud Architect).
  5. DevOps Engineer.
  6. Інженер з блокчейну (Blockchain Engineer).
  7. Архітектор програмного забезпечення (Software Architect).
  8. Інженер за великими даними (Big Data Engineer).
  9. Архітектор рішень в галузі інтернету речей (IoT) Solutions Architect.
  10. Фахівець із вивчення даних (Data Scientist).

10. Менеджер з продуктів (Product Manager)

Серед найбільш затребуваних та високооплачуваних IT-професій менеджери з продукту (або продакт-менеджери). Менеджери продукту допомагають визначити параметри продукту, який створюється командою розробників та інженерів, а потім керує розробкою цього продукту від концепції до запуску. Деякі з навичок, необхідних для продакт-менеджера:

  • Глибоке розуміння концепції управління життєвим циклом продукту;
  • Знання інструментів керування продуктами, таких як PivotalTracker, JIRA та Asana;
  • Сильні аналітичні навички;
  • Виняткові навички керування часом.

Менеджери за продуктами відповідають за розробку операційного плану, який допоможе досягти стратегічних і тактичних цілей та завдань, формування портфеля продуктів, управління та здійснення маркетингової діяльності, а також за внесок у стратегію продукту та його бачення.

9. Інженер зі штучного інтелекту

Архітектор штучного інтелекту (ІІ) розробляє, керує та контролює ініціативи в галузі ІІ в організації. Архітектор ІІ повинен володіти глибокими знаннями в галузі математики та статистики. Крім того, архітектор ІІ повинен:

  • Володіти хорошими навичками програмування та знати Python, R та Torch;
  • Розуміти принцип роботи TensorFlow та інших подібних технологій;
  • Мати чітке уявлення про технології, пов'язані з ІІ, включаючи машинне навчання, нейронні мережі та глибоке навчання.

8. Full-Stack-розробник

Сьогодні у світі налічується понад 23 мільйони розробників, а до 2023 року їх кількість досягне 27,7 мільйона, що, безумовно, робить цю професію однією з найбільш затребуваних та високооплачуваних в ІТ-індустрії! Важко дати визначення full-stack-розробнику, але найближчий опис — це той, хто добре розуміється як на фронтенд, так і на бекенд-розробці, або той, хто має навички на всіх етапах розробки – від концепції до кінцевого продукту.

Деякі знання та навички, необхідні для того, щоб стати професійним full-stack-розробником, такі:

  • Технології, такі як MongoDB, Express.js, AngularJS та Node.js;
  • Як проектувати та розробляти API;
  • Програмування, написання скриптів;
  • Основи веб-розробки;
  • Основи технологій баз даних.

Full-stack-розробник може відповідати за проектування та створення API з використанням технологій стека MEAN, забезпечувати чуйність створюваних додатків та відповідність необхідним стандартам, стежити за цілісністю створеного коду та забезпечувати безпеку даних.

7. Хмарний архітектор

Наступною у списку найбільш високооплачуваних та затребуваних професій у сфері IT є архітектор хмарних обчислень. Архітектор хмарних обчислень запроваджує та контролює стратегію хмарних обчислень організації. Деякі навички та знання, необхідні архітектору хмарних обчислень, включають:

  • Глибоке розуміння архітектури хмарних програм;
  • Знання хмарної платформи Amazon Web Services (AWS), Azure чи Google;
  • Гарні комунікативні навички.

Архітектор хмарних обчислень зазвичай відповідає за розробку хмарної архітектури, розробку хмарної стратегії та координацію її реалізації та розгортання, а також за забезпечення правильної архітектури додатків та їх розгортання у хмарному середовищі.

6. DevOps Engineer

Наступним у списку високооплачуваних і затребуваних професій у сфері IT є інженер DevOps. Це може стосуватися людини з команди розробників, яка бере участь у розгортанні та мережевих операціях, або до людини з команди операторів, яка займається розробкою додатків. Деякі навички, необхідні інженеру DevOps, включають:

  • Написання коду;
  • Розуміння процесів розгортання та мережевих операцій;
  • Знайомство з інструментами DevOps, такими як Git та Jenkins;
  • Знання системного адміністрування Linux чи Unix.

Інженер DevOps може відповідати за розробку та обслуговування інфраструктури розгортання, інтеграцію хмарних сервісів для автоматизації процесів або написання скриптів на PHP/Python та Ruby.

5. Інженер з блокчейну

Інженер блокчейн спеціалізується на розробці та впровадженні архітектури та рішень з використанням технології блокчейн. Очікується, що до 2023 року світові витрати на блокчейн-рішення досягнуть 15,9 мільярда, а це означає, що попит на фахівців із блокчейну буде високим у всіх галузях та географічних регіонах.

З висоти пташиного польоту блокчейн-інженер повинен мати тверді навички програмування та глибоке розуміння технологій, що лежать в основі Ripple, R3, Ethereum та Bitcoin, а також методології консенсусу, стеків протоколів безпеки, криптовалютних бібліотек та функцій.

4. Архітектор програмного забезпечення

Наступною у списку найбільш високооплачуваних та затребуваних спеціальностей у сфері ІТ є архітектор програмного забезпечення. Архітектор програмного забезпечення оптимізує процес розробки, роблячи вибір дизайну та диктуючи технічні стандарти, такі як написання коду, інструменти та платформи. В рамках своєї ролі вони визначають вимоги замовника та виконують практичну роботу з розробки прототипів.

Деякі з навичок, необхідних архітектору програмного забезпечення, включають:

  • Моделювання даних;
  • розуміння архітектури програмного забезпечення;
  • Хороші навички програмування;
  • Сильні аналітичні навички.

3. Інженер за великими даними

Щодня користувачі інтернету генерують близько 2,5 квінтильйону байт даних. Щоб освоїти та отримати користь з такого величезного обсягу даних, понад 97 відсотків організацій інвестують у великі дані та ІІ.

Очевидно, що наступною у списку найоплачуваніших ІТ-робіт є інженер великих даних. Інженер великих даних планує, проектує та керує всім життєвим циклом великомасштабних розробок та розгортання додатків Big Data. Деякі з навичок, необхідних інженеру великих даних, включають:

  • Розуміння технологій Hadoop, Spark та NoSQL, а також технологій зберігання даних;
  • Навички програмування;
  • Навички візуалізації даних;
  • Відмінні комунікативні навички.

2. Архітектор рішень в галузі інтернету речей (IoT)

Одна з найбільш затребуваних та високооплачуваних професій у сфері технологій сьогодні – архітектор рішень IoT. Архітектор рішень IoT – це керівна роль, яка полягає у нагляді за стратегією розробки та впровадження рішень IoT. Крім розуміння IoT-рішень, необхідно мати сильні навички програмування, розуміння Machine Learning, а також знання в галузі проектування та архітектури апаратного забезпечення.

Архітектор рішень IoT відповідає за керівництво, а також участь у діяльності, пов'язаній з архітектурою та проектуванням, допомога у розробці спільної взаємодії екосистеми IoT на основі IoT Solution Framework та перетворення потреб бізнесу у вимоги до архітектури рішень.

1. Фахівець із вивчення даних

Фахівець з аналізу даних, без сумніву, є найбільш високооплачуваною роботою у всіх галузях та секторах економіки. Попит на фахівців з аналізу даних зріс на 29% за рік, а з 2013 року — на 344%, і на те є вагомі причини. Фахівець з аналізу даних аналізує та інтерпретує складні дані, щоб допомогти організаціям приймати більш ефективні та своєчасні рішення. Фахівець з аналізу даних повинен:

  • Розуміти алгоритми машинного навчання;
  • Створювати моделі даних;
  • Кодувати такими мовами, як Python, R, SAS та інші аналітичні інструменти;
  • Визначати проблеми бізнесу та пропонувати відповідні рішення.

Підсумовуючи, найбільш затребуваними в майбутньому IT-спеціальностями є:

  1. Фахівець із вивчення даних (Data Scientist)
  2. Архітектор рішень в галузі інтернету речей (IoT) Solutions Architect
  3. Інженер за великими даними (Big Data Engineer)
  4. Архітектор програмного забезпечення (Software Architect)
  5. Інженер з блокчейну (Blockchain Engineer)
  6. DevOps Engineer
  7. Хмарний архітектор (Cloud Architect)
  8. Full-Stack-розробник
  9. Інженер зі штучного інтелекту (Artificial Intelligence Engineer)
  10. Менеджер з продуктів (Product Manager)
24191