27 маркетингових інструментів для онлайн-магазину

Останні кілька років новинні стрічки eCommerce підприємців мерехтіли тривожними звістками про створення мета-всесвіту, проблеми з ланцюгами поставок через Covid-19 та зміни в політиках збереження конфіденційності даних. Тим не менш, обсяги роздрібних продажів eCommerce у всьому світі лише зросли до трильйонів, а експерти прогнозують, що найближчим часом цей тренд лише продовжиться. Незалежно від того, новачок ви чи eCommerce - профі, ці прості маркетингові поради допоможуть вам збільшити залученість вашої аудиторії, наростити трафік та примножити прибутки. Поїхали!

1. Збирайте персональні дані

Власні дані рекламодавця або ¨first party data¨ — інформація про відвідувачів/покупців, зібрана в процесі їх взаємодії з сайтом. Рішення Google щодо видалення “third-party cookies” (файли cookie, встановлені веб-сайтом, відмінним від того, на якому ви зараз перебуваєте) з Chrome стане серйозним ударом для рекламодавців. Хоча це нововведення розроблене для захисту приватних даних клієнтів, маркетологи втрачають доступ до цінної інформації щодо поведінки клієнтів. Водночас, це унеможливить таргетинг аудиторії, тим самим знижуючи ефективність реклами.

Якщо ви ще не впровадили собі інструменти збору персональних даних, це має стати одним із ваших ключових приорітетів у 2023 році. Для початку, скористайтесь так званими «лід-магнітами»(продукт чи послуга, що має цінність для клієнта і пропонується безкоштовно в обмін на контактні дані) нарощування бази імейлів користувачів. Інші способи збору даних включають пропозиції знижок та ексклюзивного контенту, проведення опитувань, вікторин.

2. Вдосконалюйте SEO

Звичайно, час від часу до алгоритму Google також запроваджуються зміни, тим не менш, є низка перевірених SEO практик, які продовжують приносити непогані результати. Дотримуючись сучасних правил SEO оптмізації ви зможете органічно нарощувати аудиторії «правильних» покупців та досягнете кращого ранжування в пошукових запитах.

Ось декілька простих SEO порад, якими не завадить скористатися в 2023:

  • Покращуйте швидкість завантаження ваших веб-сторінок
  • Випускайте корисний контент, статті в блогах, дописи та навчальні матеріали
  • Створіть надійну мережу беклінків та внутрішніх посилань
  • Оптимізуйте зображення до вашого контенту чи лістингів для кращого ранжування в пошукових запитах

3. Сконцентруйтесь на прямих продажах

Зі збільшенням кількості споживачів, які здійснюють покупки онлайн, популярність продажів D2C (“direct to consumer” — модель прямої взаємодії між брендом та споживачем) лише зростає. Без сторонніх платформ, таких як Amazon або eBay, D2C бренди мають більше контролю над потрібними аудиторіями споживачів та зменшують свої витрати, оскільки мають прямий доступ до даних клієнтів. За прогнозами eMarketer eCommerce продажі в сегментів D2C сягнуть майже 175 мільярдів доларів у 2023 році.

Джерело: eMarketer

Успішним прикладом D2C бренду є NIKE Direct. Лише з 2017 року NIKE Direct підвищив дохід майже вдвоє, заробивши 19 мільярдів доларів США на кінець травня 2022 року завдяки D2C моделі. Так само як і Nike, ви можете запустити D2C-маркетинг, розмістивши свої продукти на власному веб-сайті, створивши релевантний та інформативний контент або співпрацюючи з інфлуенсерами.

4. Не гребуйте відгуками

У 2023 році почніть активно моніторити та здобувати позитивні відгуки користувачів. Так званий “social proof” («суспільне схвалення») є просто неоціненним, особливо для eCommerce брендів. За сучаними спостереженням, Google залишається найкращим веб-сайтом для онлайн-відгуків: понад 63% споживачів зазначають, щовони перевірятимуть відгуки на той чи інший товар саме в пошуковій системі Google.

5. Створюйте афілійовані маркетингові кампанії

Згідно онлайн-статистики з афілійованого маркетингу, щороку бренди витрачають дедалі більше на афілійований маркетинг (в 2022 році сума перевищила 8 мільярдів доларів). Якщо ви ще не використовуєте можливості афілійованого маркетингу або не бачите реальних результатів від поточних кампаній, подумайте про інвестування в спеціалізовані інструменти афілійованого маркетингу. Програмне забезпечення для афілійованого маркетингу допомагає максимізувати партнерські програми шляхом управління, моніторингу та розширення необхідних бази лідів. Водночас, пошук правильної платформи залежить від потреб вашого бренду. Обираючи платформу враховуйте такі характеристики ПЗ як інтерфейс, аналітика, звітність, інтеграції SaaS та, звичайно, вартість.

6. Розробіть швидкі та гнучкі варіанти доставки

Оскільки покупки товарів першої необхідності все більше перетікають в онлайн, попит на швидшу доставку є колосальним. Наскільки швидкою повинна бути доставка? За даними опитування Statista з приводу бажаних строків доставки, 40% респондентів зазначили, що сподіваються отримати своє замовлення протягом 24 годин! Зробити доставку в той же день своєю ціллю у 2023 році звучить трохи нереально, але є способи перетворити вже наявні варіанти доставки на цілу маркетингову стратегію! Почніть з пропозиції безкоштовної доставки або доставки за фіксованими цінами. З часом, ви здобудете базу споживачів, які впевнені у ваших методах доставки та зможете оптимізувати процеси для більшої аудиторії за допомогою спеціалізованого ПЗ.

7. Зважайте на екологічність продукції та пакування

Впродовж останніх років «розумне споживання» перетворилося на тренд, оскільки все більше покупців обирають бренди та продукти, що покликані зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. Пропозиції екологічних варіантів доставки, пакування, що підлягає вторинній переробці, – це лише деякі способи зробити свій бренд більш екологічним. Результати британського опитування споживачів щодо використання екологічного пакування показали, що служби доставки використовують надмірну кількість пакувальних матеріалів (паперу, картону, пластику), де 80% респондентів віддали перевагу екологічно чистим пакувальним матеріалам.

Джерело: Statista

До прикладу, віденська ювелірна студія Sheyn доставляє свою продукцію в еко-коробці, яка на 80% складається з перероблених матеріалів. Так само, шоппери H&M можуть виконувати роль вішаків для одягу, а ініціатива DHL GoGreen сприяє транспортуванню відправлень з нейтральним викидом CO2.

8. Подаруйте друге життя старим речам!

Зі зростанням уваги до екологічно-дружніх ініціатив, продаж перероблених, уживаних або вінтажних речей стане прибутковим eCommerce трендом в 2023. Онлайн-платформа модного одягу та аксесуарів Zalando давно пропонує на продаж вживані речі, в той час як маркетплейс Poshmark нарощує аудиторії саме завдяки збуту вінтажних речей. В той самий спосіб, Bestbuy пропонує вживані, але відремонтовані девайси та електроніку. Не відкидайте цей тренд — спробуйте «розбавити» лістинги нових товарів вживаними та вінтажними.

9. Використовуйте контент створений іншими користувачами

Так званий UGC (“user-generated content”) — це будь-який оригінальний контент, як-от зображення, відео, текст, аудіо, відгуки, які користувачі опублікували на власних онлайн-платформах, зокрема соцмережах, форумах, тощо. Таким чином, фізичні продукти — не єдине, що онлайн-бренди можуть використовувати повторно. Пересічні покупці часто публікують дописи з вашим брендом, тому їх сміливо можна використовувати у різноманітних маркетингових кампаніях! Однією з головних переваг використання UGC є те, що він також може стати елементом суспільного схвалення вашого бренду. Отже, якщо вам не вдається зібрати достатню кількість онлайн-відгуків, інтегруйте користувацький контент у власні кампанії.

10. Інтегруйте Voice Commerce!

Голосові помічники (боти, спеціалізоване ПЗ) підвищують рівень залученості аудиторії, полегшують процес навігації на сайті та збирають персональну інформацію про покупців. Прогнози ресурсу Statista свідчать про те, що кількість цифрових голосових помічників перевищить населення світу до 2024 року. Voice commerce (голосова комерція) добре працює для продажу звичайних товарів, таких як їжа і товари для дому. До прикладу, сучасні водії можуть використовувати голосового помічника Alexa для оплати пального на заправках. Деякі компанії замінили свій веб та мобільний функціонал на голосовий пошук. Ви також можете інтегрувати функцію голосової комерції у свій магазин за допомогою голосових цифрових рішень типу Amazon Alexa.

11. Покращуйте власну інбаунд стратегію

Інбаунд маркетинг (“іnbound marketing”) — спосіб привернення уваги цільової аудиторії за допомогою цікавого та корисного контенту без прямої реклами. Вдала інбаунд стратегія допоможе привернути більше трафіку до вашого вебсайту та покращити «видимість» ваших продуктів онлайн. Сюди можна зарахувати ведення блогів, рекламних кампаній у соціальних мережах, створення відео-контенту. Всі ці стратегії видаються не лише дешевшими (аж на 61%!) ніж зовнішній маркетинг, але й приносять кращі конверсії. Обізнаність в останніх тенденціях інбаунд маркетингу дає вашому бізнесу значну конкурентну перевагу та стимулює його розвиток.

Ось деякі з інбаунд стратегій на які варто звернути увагу в 2023:

  • Контент у формі коротких відео
  • Співпраця з інфлуенсерами
  • Використання чат-ботів та штучного інтелекту (AI рішення)
  • Контент маркетинг

12. Запроваджуйте розмовні AI рішення

Ні для кого не секрет, що чат-боти стають звичним явищем. Опитування, проведене у 2022 році серед споживачів у США, показало, що більше половини (56%) мілленіалів використовують чат-боти для взаємодії з обраним брендом. Чат-боти значно підвищують довіру та лояльність клієнтів до вашого бренду, допомагають покращити якість обслуговування клієнтів і зменшити кількість покинутих кошиків. Наразі технології сягнули такого рівня, що можна знайти чат-боти майже для кожної галузі, лише обирайте! Подумайте про інтеграцію чат-боту до свого магазину, скориставшись такими рішеннями як MobileMonkey, Pandorabots або Imperson.

13. Оптимізуйте продажі в соцмережах

З мільйонами активних і зацікавлених користувачів, веб-трафіком та контентом, яким можна ділитися, соціальні мережі перетворилися на повноцінні бізнес-платформи. За даними звіту Accenture передбачається, що продажі в соцмережах зростатимуть втричі швидше, ніж традиційний eCommerce. Більше того, eMarketer прогнозує, що продажі в соцмережах складуть понад 56 мільярдів доларів у 2023 році. За останні кілька років Snapchat і Instagram дозволили інфлуенсерам створювати контент, який можна купувати, в той час як TikTok співпрацює з Shopify аби просувати в мережі свою нову функцію покупок онлайн. Аби оптимізувати комерцію в соцмережах, визначте найкращі для вашого бренду платформи та використовуйте нативну аналітику для персоналізації взаємодії з аудиторією. Співпраця з інфлюенсером також стане чудовим початком.

14. Подаруйте споживачам досвід доповненої реальності

Ринок доповненої реальності AR (“augmented reality”) процвітає в мета-всесвіті. Це не тільки пропонує споживачам унікальний досвід покупок, але й знижує ризик оманливих продажів. Багато брендів товарів для дому та модного одягу інтегрували технології AR для просування своїх продуктів. IKEA, наприклад, дозволяє користувачам тестувати свої продукти у режимі реального часу, використовуючи реалістичні 3D-голограми, що відповідають розміру справжніх товарів. Платформа доповненої реальності Spark AR Studio може допомогти вам створити подібний захоплюючий досвід у вашому магазині без навичок кодування.

15. Взаємодійте з аудиторією на різноманітних платформах

Згідно прогнозів щодо eCommece трендів 2023 року, багатоканальність не втрачає популярності. Багатоканальніть, по суті, об’єднує всі зусилля по залученню аудиторії в межі однієї стратегії аби забезпечити безперебійну взаємодію з клієнтами. Таким чином, маркетологи отримують можливість спілкуватися одразу з усіма клієнтами, чи то на вебсайті, соцмережі чи форумі й не втрачати потенційні конверсії. Одним із брендів, який успішно опанував багатоканальний маркетинг, є Disney. Він залучає клієнтів за допомогою мобільного додатку, веб-сайту та онлайн-магазину MagicBands аби покупці могли зручно бронювати білети не стоячи в черзі та купувати фірмовий мерч.

16. Розміщуйте товари на маркетплейсах

Розміщення ваших продуктів на онлайн-маркетплейсах може збільшити трафік і залученість більшої аудиторії споживачів, урізноманітнить ваші онлайн-канали та посилить цифрову присутність в мережі. Використовуйте можливості власного сайту для загальної лінійки продукції в той час як унікальні продукти чи обмежені партії продукції розміщуйте на маркетплейсах (залишайте рекламу на власному сайті з посиланням на маркетплейс!).

17. Не забувайте про локальні маркетплейси

Така стратегія гарно доповнює попередню: думайте ширше не забуваючи про локалне. Цілком нормально вважати, що вихід на міжнародні ринки, такі як Amazon та eBay — це виграшна стратегія, але нарощуйте свою присутність і на місцевих ринках. Це додасть обсягу вашій аудиторії та підвищить вашу впізнаваність як бренду.

18. Персоналізуйте!

eCommerce ринок насичений брендами, які або є новими в сегменті онлайн або є знаними і лише розпочинають свій шлях в онлайн. Саме тому персоналізація бренду є напрочуд важливою. Персоналізація підвищує лояльність клієнтів і допомагає компаніям отримати цінну інформацію про аудиторію. Опитування проведене у 2022 році серед онлайн-покупців у США, показало, що майже 80% респондентів з більшою вірогідністю продовжуватимуть купувати на сайті роздрібного продавця, якщо він пропонуватиме персоналізований досвід для клієнтів. Сегментація вашої аудиторії та знання того, що її цікавить, — це дієві способи дібрати більш персоналізований підхід.

19. Автоматизуйте свої email-маркетингові кампанії

Автоматизація email-маркетингових кампаній полегшує розсилки підписникам за допомогою попередньо налагоджених команд у програмі. Згідно з опитуванням проведеним на початку 2022 року, email-розсилки — найбільш автоматизований тип інструментарію, яким користуються більше половини маркетологів. Інструменти автоматизації email-маркетингу допоможуть розширити обсяг покриття клієнтської бази, відстежувати та керувати вашими рекламними кампаніями в режимі реального часу, а також нарощувати базу лідів. Вибір найкращої платформи залежить від декількох факторів, зокрема поведінки споживачів та ефективності попередній email-кампаній.

20. Спілкуйтесь з клієнтами в прямому етері

Популярність інфлюенсерського маркетингу призвела до буму продажів у прямому етері. Незважаючи на те, що Китай лідирує в цьому сегменті, інші регіони світу також поступово підхоплюють цей тренд. Взаємодія з клієнтом є найбільшою особливістю продажу в реальному часі. Більш того, це практично безкоштовно! Просто зареєструйтесь на таких платформах, як Facebook, Instagram та Amazon й оберіть функцію прямого етеру. Модний рітейлер Nordstrom нещодавно запустив свій власний канал для проведення прямих трансляцій та продажів в прямому етері, а компанія продуктів догляду за шкірою Dermalogica часто демонструє свою продукцію на Facebook Live Shopping.

21. Пропонуйте різноманітні методи оплати

Зручність — ключовий фактор успіху сучасного eCommerce ринку. Пропонуючи різні способи оплати, ви створюєте бездоганний і незабутній досвід для клієнтів. Це, у свою чергу, зменшує кількість покинутих кошиків та спонукає споживачів купувати більше. Платежі кредитними та дебетовими картками є стандартними способами оплати, але покупці потребують більш гнучких систем. Знання місцезнаходження вашої аудиторії та типових для неї способів оплати допоможе звузити перелік надійних платіжних систем для вашої eCommerce платформи.

22. Використовуйте мобільні додатки

Більший фокус на продажах через мобільні додатки стане трендом цього року, оскільки дозволяє миттєво спілкуватися з тисячами клієнтів. Insider Intelligence прогнозує, що лише в Сполучених Штатах мобільна комерція очікувано подвоїть обсяги продажів в період з 2023 по 2025 роки. За прогнозами Shopify, через два роки загальний обсяг роздрібних продажів через мобільні додатки збільшиться на 40%.

Ось деякі з трендів мобільної комерції на 2023 рік:

  • Можливість замовлення «в один клік»
  • Елементи доповненої реальності (AR)
  • Чат-боти
  • Голосовий пошук

23. Розробіть відео маркетингову кампанію

У 2023 році та в осяжному майбутньому відеомаркетинг стане необхідною інвестицією для будь-якого eCommerce бізнесу. Якщо ви все ще не впевнені, що він вартий зусиль і грошей, ось деякі статистичні дані:

Дещо більше 85% підприємств використовують відео як маркетинговий інструмент, а понад 90% маркетологів, які використовують відео, описують його як ключову частину своєї маркетингової стратегії. Майже 90% маркетологів стверджують, що відео допомогло їм збільшити трафік.

Більше 80% маркетологів пояснюють ріст продажів використанням відео.

88% споживачів стверджують, що вони здійснили попкупку саме після перегляду відео створеного брендом.

24. Використовуйте рекламу Google Local Inventory Ads (LIA)

Local Inventory Ads від Google — це рекламна функція, яка допомагає демонструвати товари тим покупцям, які здійснюють пошук Google поблизу вас. Такий різновид реклами допомагає покращити видимість продукції для споживачів, які готові робити покупки поблизу вашого офлайн-магазину чи у вашій місцевості. Аби покращити ефективність LIA, розширюйте радіус демонстрації реклами в декілька кілометрів. Ви навіть можете додати варіанти самовивозу з магазину та продавати товари як в робочий час, так і після закриття в разі, якщо у вас фізичний магазин.

25. Сегментуйте аудиторію

Через обмеження відстеження Apple ID для рекламодавців (IDFA), відтепер для відстеження приватних даних необхідна згода користувача. Незважаючи на те, що таке нововведення стало не приємною новиною для маркетологів, компанії все ще можуть нарощувати аудиторії через сегментацію. Аби створити відповідні сегменти клієнтів, використовуйте демографічну інформацію про вашу аудиторію, спосіб життя та проблеми з якими стикається клієнт. Кожен сегмент повинен принципово відрізнятися від попереднього. Визначте критерії для кожної категорії та окресліть реалістичні KPI. Тип даних, який ви збираєте, стане в нагоді під час лідогенерації, продажу або повторного продажу товарів, експорту тестових даних A/B і таргетингу.

26. Нарощуйте аудиторію через колаборації з інфлуенсерами

«Сарафанне радіо» й досі залишається одним із найефективніших методів реклами. Пандемія коронавірусу лише посприяла розвитку соцмереж, зробивши інфлуенсер-маркетинг привабливим варіантом просування товарів для брендів. У 2023 році важливу роль для інфлуенсер-маркетингу стане соцмережа TikTok. За даними Grin, інфлуенсери, менеджери з маркетингу та eCommerce підприємці повинні віддати перевагу TikTok, інакше ризикують стати неактуальними.

27. Оцінюйте ефективність продажів через A/B тестування

A/B тестування або спліт-тестування дозволяє брендам порівнювати дві версії своїх веб-сторінок і оцінювати різницю в їх продуктивності. Також, це дає їм можливість оцінити частоту та алгоритм конверсій. До 2025 року очікується, що сегмент A/B тестування сягне мільярду доларів. Ви можете використовувати A/B тестування в різних частинах свого веб-сайту, від лістингів продуктів до рекламного контенту. Подумайте про те, як додати відгуки, успішні кейси, з якими ви працювали, статистику досягнень, тощо. Це значно покращить ваш рейтинг довіри серед споживачів, більшість із яких покладаються на відгуки в соцмережах.

Якщо формування маркетингових стратегій для вашого бізнесу видається надто складним, або ви відчуваєте нестачу часу та обізнаності для цього — експерти Handmade-Hub UA радо допоможуть із цим! За консультацією сюди.

426