4 безплатних інструменти, які я щодня використовую в роботі

Колись, років десять тому, коли у мене не було грошей на ліцензійні програми, а піратськими користуватись не хотілося, я принципово для себе вирішив, тепер — лише офіційне і безплатне.

Сьогодні мова піде про застосунки та програми для креативників, доступні кожному, офіційно та безоплатно.

INKSCAPE

Чудова опція для створення графічного векторного дизайну. Трохи схожа на Correl Draw та Adobe Illustrator. Інкскейп можна завантажити напряму з офіційного сайту. Працює з svg та ai форматами. Якщо хочете растровий файл на виході, експортуйте у png, а якщо векторний, рекомендую pdf. 

Загалом, на перший погляд, програма може здатись дещо обмеженою, але якщо розібратись та звикнути, буде ок. Особисто я користуюсь нею з 2013-го року.

KDENLIVE

Так само з 2013-го року монтую відео у цій програмі. Вона не ідеальна. Далеко не ідеальна. Але для створення нескладних відео підходить. Саме у ній були змонтовані всі тіктоки шоу "Український креатив" та більшість кліпів "Mihasandr". 

AUDACITY

Програма для роботи зі звуком. Зазвичай я використовую її у зв'язці з Kdenlive, бо мені чомусь легше працювати зі звуком у відеомонтажному застосунку (отакий він я). Але Audacity дозволяє зробити останні штрихи та експортувати у потрібний формат. Можливо, вам він здасться зручнішим, тоді обов'язково розкажіть у коментарях.

LANGUAGETOOL

Цей сервіс — найкращий друг копірайтерів. Підтримує величезну кількість мов. Має безплатну версію, якої в цілому вистачає для повсякденних задач. Найголовніший скарб LanguageTool — це розширення для браузера та Google Docs. Скільки разів ця штука мене рятували, ви собі не уявляєте.

БОНУСИ

Застосунок VEED дозволяє автоматично згенерувати субтитри прямо на смартфоні. Дуже зручно, але все одно треба обов'язково перевіряти, бо він досі не знає, що Київ англійською = Kyiv, а деякі слова перетворює в дивні абракадабри.

GIMP дозволяє класно і швидко редагувати фото, але зараз такі ж маніпуляції можна зробити одразу у смартфоні.

Покращення якості звуку в аудіозаписі штучним інтелектом від Adobe. Працює через раз. Але іноді може врятувати ситуацію.

1437