6 варіантів, як використати ChatGPT для вивчення англійської

Навчання в епоху цифрових технологій стало в рази легшим та доступнішим, ніж будь-коли раніше. Відтак допомогти опанувати нові навички чи здобути знання у бажаній сфері в наш час може штучний інтелект. Головне, правильно його використовувати у власних потребах.

У цьому блозі розберемося, як перетворити ChatGPT на помічника у вивченні англійської мови. Власне, чим він може бути корисним у навчанні, відповів нам сам чат-бот. Тож розглянемо його пропозиції пункт за пунктом.

Запитуйте про все

Штучний інтелект може надати пояснення та приклади граматичних правил, лексики, ідіом та інших питань, пов’язаних із мовою, які у вас можуть виникнути. Наприклад, якщо ви запитаєте, коли потрібно вживати Present Perfect, чат-бот розпише по пунктах випадки використання цього часу і підкріпить інформацію прикладами.

Розширюйте словниковий запас

Нейромережа допоможе вивчити нові слова та фрази, даючи їхнє визначення, синоніми та контекстуальні приклади. Наприклад, її можна попросити дібрати синоніми до найбільш розповсюджених слів, щоб у розмові звучати цікавіше.

Також доречним буде попросити чат-бот підібрати відповідну лексику для обговорення певної теми: розмови з друзями про кіно, для спілкування в кафе чи для презентації перед англомовними партнерами.

Покращуйте свій текст

Ви можете надсилати ChatGPT свої тексти з проханням покращити їх. 

Наприклад, з трьох простих речень про подорожі на зразок таких: I love to travel. I have already visited 10 countries. I like Germany and the Netherlands the most, but I really want to visit Iceland in the near future.

Отримуємо такі: Travelling is my passion, and I find great joy in exploring new destinations. With 10 countries already checked off my list, I have encountered unforgettable experiences. While I hold a special fondness for Germany and the Netherlands, I am eagerly looking forward to fulfilling my dream of visiting Iceland in the near future. Its unique landscapes and captivating culture have captured my imagination, and I can't wait to embark on that adventure.

Крім того, можна спочатку написати потрібний текст власноруч, а потім дати відповідне завдання чат-боту. Після — порівняйте тексти, знайдіть переваги та недоліки у власному варіанті, а також зауважте, що можна запозичити із тексту ШІ.

Важливо! Якщо ви використовуєте штучний інтелект для вивчення англійської, то не варто просто копіювати його тексти, адже це не покращить ваші навички.

Виправляйте помилки

Ви можете попросити ChatGPT виправити помилки, якщо вони присутні у вашому тексті. Це дозволить проаналізувати виправлення та звернути увагу на те, як можна покращити граматику, структуру речень і зв’язність тексту надалі.

Якщо буде складно зрозуміти, в чому була помилка, попросіть детальніше пояснення чи поставте додаткові запитання.

Просіть завдання

Просіть штучний інтелект підготувати для вас різноманітні вправи, наприклад на знання граматики. Ви можете вказати необхідну кількість речень для перевірки й таким способом удосконалювати свої знання.

Практикуйте вимову

Ви можете покращити свою вимову, якщо проситимете чат-бота про фонетичну транскрипцію слів чи добірку слів зі схожими звуками. Це дозволить практикуватися говорити слова правильно.

Хоча тут можна піти й іншим шляхом — попросити у ChatGPT порадити ресурси, які допоможуть удосконалювати pronunciation.

Зробіть чат GPT своїм другом

Сприймайте чат-бота як партнера, з яким можна практикувати англійську, коли у вас буде бажання чи вільна хвилинка. Спілкуйтеся з ним на теми, які вам близькі та цікаві. 

Попросіть чат GPT використовувати лексику для певного рівня, а коли він згенерує відповідь, звертайте увагу на нові слова, вирази та структуру речень. Це також допоможе вам розширити словниковий запас і підвищити загальний рівень знання мови.

Що треба врахувати при навчанні з чатом GPT?

Чат-бот має певні недоліки, про які варто памʼятати при користуванні ним, аби уникнути помилок.

  1. ChatGPT помиляється, адже він навчався на інформації до 2021 року, тож може не володіти інформацією про те, що сталося недавно.
  2. Деякі відповіді матимуть логічний вигляд, хоча можуть бути не правильними. Наприклад, не варто просити нейромережу давати вам певну статистику чи цитати відомих людей, бо цілком ймовірно, що це буде не правда.
  3. Якість відповідей залежить від якості запитань. Чим детальніше ви формулюєте запит, тим краще чат-бот відповість на нього.
  4. Чат-бот розуміє українську й може нею відповідати. Проте щоб отримати більш розгорнуті та змістовні відповіді, краще спілкуватися із ним англійською.

Вивчення англійської за допомогою ChatGPT може бути цінним інструментом незалежно від того, чи ви на стадії знайомства з мовою чи маєте просунутий рівень, ШІ здатний допомогти на кожному кроці.

Однак пам’ятайте, хоча нейромережа здатна допомогти покращити свої знання, важливо практикувати англійську різними способами: користуватися мовними програмами, слухати подкасти, переглядати англомовні фільми, розмовляти з носіями мови, читати закордонну пресу. Комплексний підхід забезпечить ефективніші результати та всебічне вивчення мови. 

Успіхів на захопливому шляху до вільного володіння англійською!

3086