8 нотаток з курсу «SMM-стратегія» від Креативної Практики

За ці вихідні пройшла курс «SMM-стратегія» від Креативної Практики та вирішила підсумувати здобуті знання у невеликій замітці. Якщо ви плануєте вивчати SMM або вже працюєте у галузі, наступні інсайти можуть стати вам у пригоді 👇

№ 1. SMM-стратегія починається з брифу та визначення проблем та цілей клієнта

Серед них може бути: збільшення впізнаваності бренду, залучення нових клієнтів, розбудова спільноти тощо. І вже від глобальних цілей залежатиме те, які метрики будуть актуальні для бізнесу. Без чіткого розуміння цілей, будь-які результати будуть умовними та розмитими.

№ 2. Один із найефективніших методів постановки цілей для SMM-стратегії — SMART.

Відповідно до нього, цілі мають бути:

  • Конкретними (Specific): Замість загальної цілі, як-от «збільшити популярність в соцмережах», ми формулюємо конкретну, наприклад: «збільшити кількість підписників на 20% протягом наступних 6 місяців».
  • Вимірюваними (Measurable): Ціль повинна бути вимірювальною, аби ми мали можливість оцінювати прогрес. Наприклад, «отримати не менше 1000 вподобайок на кожному дописі».
  • Досяжними (Achievable): Ціль повинна бути досяжною з урахуванням ресурсів, знань і обмежень компанії.
  • Релевантними (Relevant): Ціль стратегії повинна бути пов'язана з глобальними цілями бізнесу.
  • Обмеженими у часі (Time-bound): Ціль повинна мати чітко визначений термін виконання. Наприклад, «до кінця кварталу збільшити кількість переглядів відео на YouTube на 30%».

№ 3. Екосистема будь-якої SMM-стратегії складається з трьох основних компонентів: Ціль — Канали — Повідомлення

Усе інше, включно з візуальним стилем, тоном комунікації та контент-планом є, хоч і важливими, але другорядними блоками.

№ 4. Кількісні показники найефективніше за все оцінювати в динаміці

Саме тому, хороший формат для аналізу показників — графіки або зведена таблиця, де можна у відсотках простежувати динаміку цифр від місяця до місяця.

№ 5. Формула ефективного контенту в соцмережах — це співвідношення інтересів аудиторії та цілей бізнесу. 

Кожен напрям контенту має відповідати одній із глобальних цілей бізнесу. А кожен допис чи сторіз відповідати на питання «навіщо ми це робимо».

№ 6. Моніторинг в маркетингу є безперервним процесом

Тільки так можна якісно оцінити ефективність стратегії, адаптуватися до змін та за потреби швидко скорегувати помилки.

№ 7. Цілі SMM-стратегії бажано переглядати щоквартально і за потреби корегувати їх.

№ 8. Будь-який аналіз (чи то конкурентний, чи то аналіз цільової аудиторії) має завжди прикріплюватися висновками та конкретними кроками

Скажімо, ми дізналися, що конкуренти використовують активно соцмережі TikTok та Telegram, публікуючи там здебільшого розважальний контент. Що нам це дає? Чи варто нам розглянути ці канали для комунікації чи ми навпаки займатимемо інші майданчики? Якщо так — з яким контент доцільно з’явитися там нашому бренду? Тощо. 

Наостанок додам декілька слів і про сам курс

Він для мене став корисним з трьох причин. По-перше, проходити його легко та цікаво. Для пояснення тем викладачка Олена Сергієнко використовує реальні кейси та навіть ділиться фрагментами стратегій, які вони з агенцією презентували клієнтам. По-друге, майже до кожного уроку прикріплені корисні шаблони, що вже можна використовувати в роботі (аналіз конкурентів, SMM-звіт тощо). Ну і найголовніше — курс формує правильне уявлення про SMM, де у фокусі не просто красива картинка та текст, а аналіз, структура і власне стратегія.

Тож для початківців він стане вагомим кроком уперед в професійному розвитку, а фахівцям з досвідом допоможе структурувати знання та познайомитися з кейсами стратегій для великих брендів.

1380