8 кроків побудови особистого бренду. Або як експерту стати "світовою суперзіркою"

Раніше ми з’ясували, що особистий бренд має значення для успішності компаній. Бренд керівника, топ-менеджера або у деяких випадках навіть молодого спеціаліста — це фактор, що надає організації унікальності та впізнаваності. Сказати легко, але з чого почати та які інструменти використовувати? Розбираємося з командою MAINSTREAM.

Алгоритм побудови особистого бренду.

1. Проаналізуйте теперішній образ. На цьому етапі можна використати інструменти моніторингу та аналітики. Визначте основні теми вашої комунікації та тональність згадок у медіа та соціальних мережах. Ви маєте зрозуміти, чи є у вас видимість в інформаційному просторі, як вас сприймає аудиторія та над чим варто попрацювати.

2. Оцініть ринок. Слідкуйте за діяльністю конкурентів та визначте нішу, в якій ви можете розвиватись та почувати себе органічно. Дослідіть, які формати комунікації найчастіше використовують вже відомі експерти. Оберіть benchmarks – ними можуть бути не лише представники вашої сфери, а й іноземні фахівці або люди з інших індустрій.

3. Поставте цілі та дайте відповідь на запитання “навіщо?”. Цей етап допоможе обрати стратегію. Цілі особистої комунікації мають бути узгодженими з корпоративними PR-цілями вашої компанії, але й відображати власні прагнення.

4. Визначте вашу унікальність. Зробити це можна, наприклад, за допомогою персонального SWOT-аналізу. Для цього поставте собі ряд питань про сильні та слабкі сторони, можливості та умовні загрози (обмеження) сфери. На основі результатів з’ясуйте, чим ви можете поділитись з аудиторією, на які теми варто говорити та визначте, що робить вас унікальним: вміння, знання чи характерні риси.

5. Оберіть позиціювання. Визначте tone of voice для комунікації: ви хочете бути жартівливим чи серйозним, casual чи formal, зухвалими чи поважливими?  


За методикою 12 архетипів брендів з’ясуйте власний архетип (образ). Як обрати?

На окремих картках напишіть до кожного з 12 архетипів по 5-10 прикметників, що найчіткіше його описують.

Оберіть 5-10 карток з прикметниками. Вибрані прикметники найточніше передають суть вашої особистості.

6. Визначте цільову аудиторію. Дізнайтеся, хто буде зацікавлений у вашій експертизі: топ менеджмент українських компаній, представники бізнес спільноти чи колеги з вашої галузі. Також обов'язково дослідіть основні потреби та бажання вашої аудиторії.

7. Оберіть канали комунікації. Відповідно до груп аудиторії та аналізу ринку, оберіть канали та формат комунікації. Можете використовувати систему PESO — це інтегрована модель, що об’єднує paid, earned, shared та owned інструменти. Вона допоможе комплексно працювати з аудиторією за рахунок омніканальності.

8. Сформуйте план комунікації. Адаптуйте контент відповідно до кожної платформи. Він має бути цікавим не тільки вам, а й аудиторії. Зосереджуйтесь не лише на статтях та колонках у медіа, а масштабуйтесь та шукайте нові ніші й зони розвитку.

На основі цих кроків сформуйте план, який буде складатися з:

- Цілей комунікації;

- Цільової аудиторії;

- Вашого архетипу;

- Обраного tone of voice;

- Інструментів;

- Каналів комунікації;

- Необхідних ресурсів;

- Контент плану.

Готово! Залишається втілити задумане і впевнено рухатись до титулу світової суперзірки.

Шлях від постійного експерта до світової зірки.

За концепцією маркетингової агенції “Hinge”, існує 5 рівнів видимості експертів:

- постійні експерти;

- місцеві герої;

- висхідні зірки;

- рок-зірки індустрії;

- світові суперзірки. 

Постійні експерти. Ці експерти користуються повагою та визнанням у компанії та серед клієнтів. Водночас вони мало помітні за межами цієї аудиторії.

Місцеві герої. На цьому рівні експерти стають відомими за межами своїх компаній. Вони виступають на ділових зустрічах і ведуть блоги. І можуть приводити нових клієнтів до компаній завдяки своєму особистому бренду.

Висхідні зірки. Це рівень регіональної репутації. Вони добре відомі серед колег зі сфери діяльності, долучаються до публічних виступів та пишуть на тему їхньої кваліфікації.

Рок-зірки індустрії. Відомі всій країні своєю нішевою експертизою. Вони залучають топові бізнеси та великі гонорари до компанії, в якій працюють.

Світові суперзірки. Рівень світової популярності та визнання. Ці експерти отримують найбільші гонорари та всі компанії по всьому світу мріють з ними співпрацювати.

Побудова особистого бренду — довгий і кропіткий процес, але він приведе вас до успіху та покращить бізнес-показники вашої компанії. Шлях може виглядати складним, але воно того варте, чи не так? 

3156