Адаптували IT-курси для дітей до нових реалій та отримали в 3 рази більше реєстрацій

Онлайн-курси програмування для дітей — чудова можливість опанувати професію майбутнього із самого малечку. Багато батьків у такий спосіб бажають спрямувати сидіння дітей за комп’ютером у корисне русло. Із часом програмування може стати не просто дитячим захопленням, а й високооплачуваною роботою.

Війна змушує підприємців адаптуватися до нових реалій. Сьогодні ми поспілкуємося з Оленою Сидоренко, яка представляє курси програмування для дітей ITishko. Після початку війни їй довелося адаптувати свій бізнес. Олена відкривала на сервісі Freelancehunt два Конкурси: на розробку неймінгу, а також фірмового стилю та логотипу.

Розглянемо кейс ITishko детальніше: як фрилансери Freelancehunt допомогли адаптувати бізнес під нові реалії та збільшити кількість реєстрацій на курси у 3 рази.

Про компанію

Компанія ITishko пропонує IT-курси програмування для дітей віком від 7-15 років. Курси базуються на вивченні програмування, адаптованого для дітей за допомогою відомих мов програмування та ігор, як-от Minecraft, Roblox, Python, JavaScript та інші. На ринку з 2019 року. Викладання відбувається в онлайн-форматі з подальшою можливістю проводити заняття і в офлайні. Географія поширення — Україна.

Спочатку ITishko працювали під франшизою російської міжнародної компанії IT-курсів для дітей, але після 24 лютого вирішили розірвати всі зв’язки, припинити подальшу роботу та зробити ребрендинг. Останнє і стало причиною створення нового неймінгу, фірмового стилю та логотипу.

Завдання

Замовниця відкрила на нашому сервісі 2 Конкурси, які стали початком втілення цілісної маркетингової стратегії компанії:

  • Неймінг онлайн ІТ-курсів програмування для дітей.
  • Розробка фірмового стилю та логотипа.

Розглянемо їх детальніше.

Розробка неймінгу

На першому етапі необхідно було створити назву для компанії. Загальна концепція — назва може бути прив’язана до географічного місця (Україна) або сфери діяльності (IT та програмування). Також має бути насамперед зрозуміла батькам, не мати складних англійських слів і легко запам’ятовуватися.

Загалом на Конкурс було подано майже 600 креативних варіантів назви компанії (якщо бути точним, 598 варіантів). Переможницею стала Надія Григор’єва, яка запропонувала назвати компанію ITishko. Ось як назву прокоментувала замовниця:

Гарна назва, легко запам’ятовується. Цільовій аудиторії має сподобатися, із головного, що є прив’язка до роду діяльності компанії і зрозуміло, чим ми займаємося.»

Розробка фірмового стилю та логотипу

Далі з уже готовою назвою замовниця відкриває Конкурс на розробку фірмового стилю та логотипа. Основні вимоги: логотип і фірмовий стиль мають легко запам’ятовуватися, бути зрозумілими цільовій аудиторії — батькам і дітям. Має бути зрозуміло, що компанія надає курси саме IT-програмування. Можлива прив’язка компанії до якогось персонажа. Водночас не потрібно використовувати тематику космосу.

Для використання на яких носіях потрібно розробити фірмовий стиль?

  • візитна картка,
  • папка,
  • бейдж,
  • блокнот,
  • ручка/олівець,
  • кружка/стакан.

Портрет цільової аудиторії

Батьки, особливо мами, віком від 23 до 45 років.

Бюджет

9 000 грн.

Реалізація

Конкурсанти подали на розгляд замовника 50 варіантів логотипа та фірмового стилю, які відрізнялися підходом, колірною гамою, стилістикою. Переміг у Конкурсі Петро Друль з роботою в патріотичних жовто-блакитних кольорах. Його підхід сподобався компанії найбільше.

Результат

Робота, яка перемогла:

Роботи інших конкурсантів:

— Олено, нещодавно ви відкривали на Freelancehunt 2 Конкурси — з неймінгу компанії та розробки фірмового стилю і логотипа. Як ви зрозуміли, що вам підійде саме формат Конкурсів?

— Формат конкурсів для мене був привабливий тим, що я можу отримати безліч різноманітних варіантів робіт від різних учасників і обрати саме той, який мені буде найбільше підходити та подобатися.

— Які цілі перед собою ставили? Яка головна мета Конкурсів?

— Наша ціль — припинити співпрацю з російською франшизою, а для цього треба змінити назву компанії, фірмовий стиль, логотип та програми курсів. Це дозволило б нам продовжувати роботу самостійно. Тож ми обрали Конкурси на Freelancehunt, щоб замовити комплексний ребрендинг компанії, який буде повною протилежністю тому, що було раніше.

— Чи задоволені ви кількістю та якістю запропонованих робіт? Наприклад, у Конкурсі з неймінгу було запропоновано близько 600 варіантів назв. Чи складно було обрати переможця?

— Я залишилася задоволеною Конкурсами, адже назву компанії та логотип, який обрали в кінці, ми зараз змінили і використовуємо. Якщо більш предметно, то в Конкурсі на неймінг було багато вдалих назв. Але також серед такої великої кількості пропозицій були й деякі невдалі, просто набір букв або таке відчуття, що пропонували перше слово, яке спало на думку.

На рахунок Конкурсу для створення фірмового стилю і логотипу, було безліч гарних ідей, які сподобалися, і навіть наприкінці Конкурсу я вагалася, кого і яку роботу обрати переможцем.

— Чим вам сподобалися роботи-переможці у Конкурсах з неймінгу та розробки логотипа? За якими критеріями робили вибір? Що було важливо?

— Спочатку ми обрали 5 найкращих робіт, потім вже робили опитування серед команди і разом обирали переможця. Найголовніший критерій — щоб клієнти, а це батьки та діти, розуміли назву, логотип компанії. А ще важливо було, щоб фірмовий стиль та взагалі нашу компанію більше не асоціювали з російським брендом.

— Чи виправдали Конкурси на фрилансі ваші очікування? Чи змогли фрилансери відчути, що саме вам треба отримати у підсумку?

— Так, мої очікування від конкурсу справдились, я задоволена результатом, серед переможців ми обрали саме ті роботи, які нам сподобалися і підходять для подальшої роботи.

— Чи користуєтеся ви отриманими результатами? Якщо так, то наскільки виросла кількість реєстрацій на курси після впровадження нового фірмового стилю?

— В комплексній роботі разом з таргетованою рекламою, реєстрація на курси виросла в 3 рази від попередніх результатів.

— Також на сервісі ви працювали з фрилансерами в проєктах. Розкажіть, будь ласка, про свої враження від різних форматів роботи.

— Я працювала з багатьма фрилансерами через Freelancehunt, як індивідуально, так і через Конкурси. Всіма завершеними роботами задоволена, з деякими фрилансерами співпрацюю не вперше і вже довгий час.

— Розкажіть, будь ласка, про свої плани. Де ви будете використовувати фірмовий стиль та логотип? Що очікуєте від впровадження нового фірмового стилю?

— Ми вже використовуємо фірмовий стиль і логотип на нашому сайті та в соціальних мережах. Очікуємо, що він сподобається нашим клієнтам, буде для них зрозуміліший і рідніший, адже ми використовуємо кольори прапору України, блакитний та жовтий.

— Чи порекомендуєте ви малому та середньому бізнесу звертатися до фрилансерів і чому? Коли варто звертатися до послуг фрилансерів?

— Так, звісно, рекомендую. По-перше, це чудове співвідношення ціни та результату, який можна отримати. По-друге, співпрацювати набагато безпечніше як для роботодавця, так і для фрилансера. Через опцію Сейф на сайті ви резервуєте кошти, і тільки після виконання роботи з усіма правками фрилансер отримує кошти. І по-третє, це можливість отримати за допомогою Конкурсу велику кількість варіантів робіт і обрати саме ту, яка підходить найбільше.

Дякуємо Олені за таке цікаве інтерв’ю та бажаємо успіхів!

Висновки

Українізація бізнесу та розірвання зв’язків із країною-агресором — завдання кожного підприємця. Для цього потрібні досвідчені професіонали, які швидко та за доступний прайс впораються із завданням. Знайти їх можна на сервісі фрилансу Freelancehunt.

Наш кейс став доказом того, що за невеликі кошти замовник отримує багато варіантів на вибір та може обрати для себе найкращий з них. 

1555