Аутріч: як отримати якісні SEO посилання для сайту

Search Engine Optimization (SEO) – це оптимізація ресурсу для покращення його показників, що впливають на позиції у пошуковій видачі. При ранжируванні сайтів пошукові системи оцінюють їхню якість за безліччю параметрів.

Внутрішня оптимізація включає роботу з файлами та контентом сайту. Зовнішнє просування спрямоване отримання зворотних посилань з інших майданчиків. Якщо контент цитують і згадують сайт як джерело, це говорить про його цінність та популярність. Процес побудови маси посилань називають лінкбілдингом, а зовнішні посилання — беклінками.

На позиції сайту-акцептора (що отримує посилання) впливає авторитет сайтів-донорів (що розміщують посилання). Також має значення, наскільки природно беклінки виглядають для пошукових систем і чи вони не виглядають як куплені.

Аутріч

Що таке аутріч?

Аутріч або outreach - це метод лінкбілдингу, при якому розміщення зворотних посилань відбувається за домовленістю із власниками сайтів-донорів. Це дозволяє самостійно обирати майданчики, які відвідує цільова аудиторія.

При такому підході основним завданням є не просто отримання нових беклінків, а розміщення корисного матеріалу, підвищення впізнаваності компанії та формування інтересу до продукту без прямої реклами. аутріч-посилання близькі до природних. Вони ефективні для просування і ними частіше переходять користувачі.

Який вигляд має аутріч-посилання?

Доповнює контент - як правило, статтю або публікацію в блозі;

Є dofollow-посиланням - тобто не містить значення nofollow в атрибуті rel, що рекомендує пошуковому роботу переходити по ній.

Як отримати аутріч-посилання:

  • знайти відповідний для розміщення сайт;
  • зв'язатися із власником, вебмайстром, автором блогу;
  • обговорити розміщення контенту, який буде цікавим читачам ресурсу, з беклінком на свій ресурс.

Як відбувається розміщення аутріч-посилань

Якщо на біржі посилань пошук та купівля беклінків автоматизовано, то в аутрічі всі ці процеси відбуваються вручну. Аутрічер або інший фахівець із зовнішньої оптимізації знаходить сайти та аналізує їх. Потім надсилає листи з пропозицією про розміщення статті, корисної для відвідувачів ресурсу, за вказаними контактами.

Публікація аутріч-посилань зазвичай відбувається на таких умовах:

Платно

Сайт-акцептор надає контент сайту-донору та оплачує його розміщення разом із беклінком. Іноді у вартість входить написання статті як додаткова послуга або обов'язкова умова. Наприклад, якщо всі пости у блозі пише один автор.

Безкоштовно

Деякі ресурси зацікавлені у новому якісному контенті та готові співпрацювати по бартеру. Сайт-акцептор надсилає матеріал, а сайт-донор публікує його з безкоштовним посиланням. Такий підхід є перевагою аутрічу, оскільки на посилальних біржах зробити аналогічне розміщення неможливо.

Особливості аутріча для SEO

Перед тим як розповісти, як отримати якісні посилання методом аутріча, розглянемо його головні плюси та мінуси.

Плюси аутріча

1. Збільшення позицій сайту.

Беклінки з авторитетних ресурсів підвищують вагу сайту-акцептора. Одне посилання, розміщене на надійному та популярному ресурсі, може бути рівноцінним або ефективнішим, ніж безліч інших. В аутрічі можна знаходити майданчики, які відповідають тематиці та різним параметрам якості.

2. Зростання органічного трафіку.

Сторінки, які займають верхні місця у видачі, найчастіше потрапляють на очі користувачам. В результаті їх відвідуваність значно вища, ніж у конкурентів. Оскільки беклінки можуть покращити видимість сайту під час ранжирування, вони впливають і на його органічний трафік.

3. Більше широке охоплення аудиторії.

Завдяки публікації контенту за допомогою аутріча про нього дізнається більше потенційних клієнтів. Якщо стаття чи пост знаходить відгук читачів, за вказаною URL-адресою переходять частіше. Реферальний трафік збільшує відвідуваність та робить сайт менш залежним від органічного пошуку.

4. Підвищення впізнаваності компанії/бренду.

Розміщення якісного контенту методом аутріча - це спосіб підвищити впізнаваність компанії. Навіть коли користувач не переходить за посиланням у тексті, він дізнається про продукт або бренд. Таким чином, крім просування в органічному пошуку аутріч, приносить маркетинговий ефект.

5. Більше запитів із згадкою компанії/бренду.

Коли про компанію дізнається більше користувачів, можуть з'явитися запити зі згадуванням відповідного домену або бренду. Вони підвищують загальну відвідуваність ресурсу. Крім того, переходи на сайт за прямими запитами - це позитивний фактор поведінки, що впливає на позиції в Google.

6. Безпечне просування.

Пошукові системи борються з сайтами, які напрацьовують масу посилань штучним шляхом. Один із варіантів санкцій — коли сторінки ресурсу виключені з індексу та перестають відображатися у пошуку.

Оскільки аутріч-посилання виглядають максимально природно та розміщені на авторитетних тематичних майданчиках, такий метод є досить безпечним для просування.

7. Збільшення конверсій.

Аутріч дозволяє розповсюджувати свій контент на майданчиках, які відвідують потенційні клієнти. Якщо матеріал, що публікується, актуальний для цільової аудиторії і допомагає їй у вирішенні завдань, його читають і дочитують частіше. Зацікавлені користувачі активніше переходять за посиланням із тексту на сайт компанії. Як результат, зростає кількість замовлень, продажу та інших конверсій, що приносять компанії прибуток.

Мінуси аутріча

1. Вкладені зусилля які не завжди виправдані.

Оскільки публікація беклінка залежить від рішення власника сайту, в аутрічі немає гарантій, що надсилання листів та подальше листування дасть результат. Потрібно бути готовим, що на частину звернень не буде відповіді, вона виявиться негативною або вам не підійдуть озвучені умови розміщення.

2. Порівняно висока вартість.

У такому напрямку, як аутріч, немає чітких ставок. Вартість за вказівку беклінка залежить від цінової політики власника, регіону, ніші та інших факторів. Розміщення посилання на популярному сайті зазвичай коштує дорого.

3. Тимчасові витрати.

Аутріч – не швидкий процес. Створення стратегії, обговорення умов, написання контенту вимагатиме пильної уваги та великої кількості часу. Щодо результату, як і при використанні інших SEO-методів, зростання позицій та інший ефект від появи нових посилань можна побачити не одразу.

930