Балансуймо! Стійкість творить дива


Постійна напруга змушує всіх нас працювати з максимальною віддачею, як востаннє. Але час плине, і ми маємо бути витривалими. Як відновлюватись на цьому шляху, де шукати новий баланс між роботою та дозвіллям, щоб знову жити повноцінним життям?

Допомогти людині зорієнтуватися в нових умовах, не залишати її наодинці зі своїми тривогами – це завдання кожної компанії, головний актив якої — люди. Одним з успішних рішень цього завдання став спільний проект Parimatch Ukraine разом з Wellbeing Company, який запрацював в пілотному режимі 3 жовтня 2022 року. Довгострокова ціль проекту: надати співробітникам компанії, а також їхнім родичам можливість звертатися до спеціалістів за консультацією психолога або коуча – щодо особистого розвитку, кар'єрного зростання, проблем вигорання, міжособистісних стосунків, страхів, зажимів, тощо. А також, мати можливість самостійно пройти діагностику свого психологічного стану онлайн та абсолютно конфіденційно.

Пілотний проект успішно добіг кінця, та вже розпочато його повноцінне  функціонування. А за час тестування професіонали зібрали декілька корисних порад для того, щоб знайти омріяний work-life balance. Ділимось найбільш актуальними з них:

Відключайтесь!

Комунікація за межами роботи – один з головних факторів, що негативно впливають на ментальний стан працівників. Потреба бути цілодобово на звʼязку, відповідати у час відпочинку на робочі дзвінки та емейли невиправдано виснажує.

Звісно, work-life баланс не означає працювати лише фіксовану кількість годин на тиждень, межі розмиті. Проте спробуйте превентивно контролювати гіперкомунікацію. Це означає, для початку, використовувати режим “не турбувати”, видалятись з неактуальних групових чатів, відмовлятись від непотрібних зустрічей та працювати з командою, щоб делегувати завдання.

Опановуйте нові інструменти

Популярний освітянин Стівен Кові каже: “Замість того, щоб пріоретизувати свої плани, краще плануйте свої пріоритети”. А щоб дотримуватися своїх пріоритетів, не тонучи у сотні організаційних питань, необхідна оптимізація процесів.

Завдяки інвестиціям в сучасні ІТ-рішення, у співробітників Parimatch Ukraine суттєво полегшується життя й зростає ефективність: у спільному цифровому просторі можна в два кліки отримати необхідну аналітику або зарезервувати відпустку, у реальному часі стежити за прогресом задач, майже миттєво вирішувати будь-яке питання. А головне, автоматизація дає змогу членам команд працювати незалежно від місцезнаходження.

Працюйте де зручно

Іноді дорога до офісу втомлює більш ніж сама робота: затримки метро, відключення світла, повітряні тривоги змушують жертвувати особистим часом. Важливо давати можливість співробітникам обирати формат роботи, який більше до вподоби – це може бути робота в комфортному офісі, віддалена робота чи гібридний формат. 

Максим, Web Analyst Parimatch Ukraine, коментує: “Працюю 50/50: офіс – віддалено. Так зручніше: за необхідності відвідую офіс, зустрічаюсь з командою і колегами. А коли хочу попрацювати на самоті, дозволяю собі залишатись вдома”.

Говоріть вголос про те, що турбує

Складнощі у відносинах з колегами чи керівництвом забирають багато сил та демотивують. Системний дискомфорт не можна замовчувати: якщо не виходить порозумітися і знайти спільне, слід залучити фасилітатора. За словами HRD Parimatch Ukraine Каріне Папікян: “Головний інсайт цього часу – важливо залишатися чесним! А коли не знаєш, що казати – будь відвертим, кажи як є”.

Підтримуйте фізичну форму

Коли стрес порушує роботу мозку, страждає решта тіла, і навпаки – гарний фізичний стан допомагає розуму впоратись зі стресом.

Фізична культура не вимагає надмірних напружень, – натомість важливо, щоб активність була людині до снаги, тоді вона стане регулярною. З метою заохотити співробітників до фізичної активності Parimatch Ukraine заздалегідь спланувала у новому офісі тренажерний зал, який можна відвідувати безкоштовно у будь-який час. А численні спортивні клуби дають можливість колегам зустрічатися поза робочими процесами та мати спільні інтереси та спілкування. Також організовані і проводяться заняття йогою та стречінгом – як на терасі офісу, так і онлайн.

Дайте мозку відпочити

Наш мозок працює цілодобово, навіть уві сні. За словами нейробіологів, справжній відпочинок для мозку – це зайнятись чимось новим, не надто інтелектуальним, але таким, що потребує концентрації. Наприклад, Френсіс Бекон перезавантажувався, коли читав кулінарні книжки, а Леонардо да Вінчі уважно розглядав тріщинки на стелі або читав книжки догори дригом.

Для таких пауз будуть корисними зони відпочинку, де можна пограти в кікер чи настільний теніс, навіть у робочий час.

Підтримка work-life балансу може здаватись важким завданням, але дотримання власних пріоритетів та їхнє планування, усвідомлений час на друзів, родину, себе – все це допоможе стати ефективнішими, наблизить нас до внутрішнього спокою, а там вже ближче і до перемоги.

2239