Біг і біт: як музика впливає на тренування й тіло бігуна

Незалежно від того, бігаєте ви чи ні, ви знаєте, на що здатна улюблена музика. Вона може покращити настрій, подарувати життєву енергію, зірвати з місця, спонукати діяти тут і зараз. Тому не дивно, що більшість бігунів на вулицях ми бачимо в навушниках, а опитування журналу Runner’s World показало, що 82% бігунів виходять на дистанцію під улюблені треки.

Позитивні емоції, мотивація і драйв — це круто, але що з науковими фактами? Як саме улюблена пісня впливає на ваше тіло під час бігу? Давайте-но розкладемо все по поличках і переконаємось, чи варто брати навушники на наступне тренування.

З музикою втома настає пізніше

Наукове видання Plos One поділилось результатами дослідження: 19 студентів-спортсменів бігали як без музики, так і під швидкі рокові та електронні композиції, які їм дали на вибір. Результат вийшов більш ніж переконливим: під музику спортсмени бігли в середньому на 15% довше, перш ніж відчули виснаження. До речі, найпопулярнішим треком виявився “Omen” гурту Prodigy, тому радимо спробувати його на пробіжці.

Ближче до тіла підійшло дослідження Science Direct: вчені провели серію експериментів над спортсменами з використанням спектроскопії, МРТ і енцефалографії. Виявилось, що ліва лобова частка мозку особливо активна, коли людина бігає, слухаючи музику. Науковці кажуть, що ця ділянка мозку обробляє різні зовнішні подразники, в тому числі фізичне навантаження. Коли вона працює активніше, мозок менше реагує на навантаження, тому і зменшується відчуття втоми.

Улюблені треки прискорюють

Це довів The Sport Journal в експерименті з 28 студентами коледжу. Вони пробігли дві дистанції по 2,5 км: один забіг — з музикою, яку обирали самі, другий — без музики. Й улюблені пісні справді прискорюють: середній час першого забігу склав 12,50 хв, а другого — 12,94 хв.

Цю теорію перевірили і в Україні — на фіналі музичної бігової премії Nova poshta Running Music Awards. Це щорічна премія, що нагороджує найкращі українські треки для бігу. Цього року українці номінували понад 1000 улюблених українських треків для бігу, з них було обрано ТОП-30 найпопулярніших композицій, які передали іноземним бігунам з Франції, Америки, Індії, Британії, Нігерії, Нідерландів, Румунії, Бангладешу та Угорщини. Вони бігали під треки українських виконавців і обрали 10 треків-фіналістів.

Фіналом став забіг на стадіоні Олімпійський у Києві. Журі пробігли 10 кіл стадіоном під 10 треків-фіналістів та обрали найкращий український трек для бігу 2021. А 100 бігунів з трибуни визначили приз глядацьких симпатій – трек, що надає їм найбільше драйву під час бігу.

Сміливо припускаємо, що музика так впливає саме на бігунів, адже результати схожого експерименту над велосипедистами не настільки суттєві. У дослідженні International Journal of Sports Medicine взяли участь спортсмени, що «проїхали» 10 км на велотренажері, слухаючи швидку електронну музику. Ту саму дистанцію без музики вони подолали лише на 2% повільніше. Хоча, можливо, тут справа у виборі музики для кожного виду спорту.

Тіло швидше відновлюється під музику

Яким би спортом ви не займались, музика допоможе швидше відновити сили. Це доводить дослідження Університету Брунеля в Лондоні, коли студенти тренувалися на велотренажерах до повної знемоги. Після тренування одна група піддослідних слухала швидку ритмічну музику (130 ударів на хвилину), а друга — більш тривалі та повільні треки (70 ударів на хвилину). Також була і третя група, що відпочивала без будь-якої музики.

Найшвидше відновилися спортсмени, що слухали повільну музику: в їхній крові була найменша частка кортизолу — гормону стресу. Вчені зійшлися на думці, що для швидкого відновлення краще слухати заспокійливу музику протягом тридцяти хвилин після фізичного навантаження. До речі, можна слухати звуки природи або композиції для медитації — чим триваліші, тим краще. Довгі треки мінімізують кількість переходів між композиціями, тому організм швидше заспокоюється і відновлюється.

Музика додає витривалості

Професор Енді Лейн з Вулвергемптонського університету встановив — музика підвищує витривалість під час повторюваних вправ, зокрема бігу. Дослідження показало, що прослуховування музики під час бігу зменшує сприйняття зусиль на 12%, а біг «в ногу» з музикою збільшує витривалість на 15%. Природу цього ефекту він пояснює просто: «Якщо ви слухаєте музику під час бігу, це може відволікти вас від справжніх зусиль — ви слухаєте такт пісні, а не стукіт серця».

Крім того, спортивний фізіолог Костас Карагеорхіс у своїй книзі «Спортивна психологія» називає музику легальним допінгом. Він стверджує, що музика під час бігу частково знімає напругу і втому, натомість додаючи витривалості, сил і тонусу.

Музика дійсно здатна зробити ваші пробіжки швидшими, легшими та приємнішими. Все залежить від вашого смаку, настрою і темпу бігу, під який варто підбирати темп музики. Однак варто не зловживати музикою, бігаючи вулицями міста, адже ви можете просто не почути автомобіль чи іншу небезпеку. Отримуйте задоволення від бігу під музику й бережіть себе.


3378