Binance під ударом: як біржа стикається з регуляторними проблемами

У той час як більшість криптовалютних бірж інтегруються в міжнародні ринки, Binance постійно стикається з регуляторним штормом. Франція, Нідерланди, Бельгія та багато інших країн вже давно судяться з Binance за надання незаконних послуг. Список постійно зростає, оскільки біржа регулярно продовжувала працювати нелегально, всупереч забороні. Однак найгучніша ситуація, яка нещодавно сталася з регулюванням Binance, сталася в Нігерії. Конфлікт триває вже майже місяць і ситуація продовжує загострюватися. Чому біржа так не влаштовує Нігерію і що відбувалося протягом останнього місяця - тема сьогоднішньої статті.

Перешкоди Binance у Нігерії

Нігерія, яка є однією з найбільших країн-користувачів криптовалют, є основним ринком для криптообміну, особливо завдяки своїм p2p-сервісам.

Ще у липні 2023 року Комісія з цінних паперів і бірж повідомили, що діяльність Binance є незаконною у Нігерії.

“Комісія ще раз повторює, що діяльність Binance і будь-якої іншої платформи, через яку компанія залучає інвесторів, не зареєстрована і не регулюється комісією, а тому її діяльність в Нігерії є незаконною”, - йдеться в повідомленні Комісії з цінних паперів і бірж.

Відтоді біржа перебувала під пильним оком нігерійських регуляторів. Вони розпочали розслідування, в якому звинуватили біржу у відмиванні грошей, зазначивши, що лише у 2023 році через криптовалюту пройшло понад 28 мільярдів доларів невстановлених коштів. Біржу також звинуватили у штучному завищенні курсу нігерійської найри, що спричинило масштабний обвал проти долара США.

У спробі налагодити комунікацію з регуляторами Binance відправила двох своїх співробітників, які були негайно затримані офісом NSA (Радника з національної безпеки). Після цього біржа зробила заяву про призупинення надання послуг в країні та видалення всіх існуючих пар з NGN.

"Користувачам рекомендується вивести NGN, продати свої активи NGN або конвертувати NGN в криптовалюту до припинення надання цих послуг NGN". - йшлось у повідомленні.

Конфлікт загострюється

За інформацією видання Premium Times, один із затриманих керівників Binance, Надім Анджарвалла, нещодавно втік з-під варти. Анджарваллу підозрюють у тому, що він використав свій кенійський паспорт, щоб вилетіти з Нігерії на невідомому близькосхідному авіалайнері. Згідно з повідомленням, він зник після того, як покинув урядовий "гостьовий будинок" під приводом відвідування молитви в сусідній мечеті у зв'язку з триваючим постом Рамадан.

В офісі АНБ заявили, що після отримання інформації про інцидент вони вжили термінових заходів для затримання підозрюваного, співпрацюючи з відповідними органами безпеки, MDA та міжнародною спільнотою. У заяві також зазначається, що спецслужби співпрацюють з Інтерполом для отримання міжнародного ордера на арешт підозрюваного.

"Ми закликаємо нігерійську громаду та міжнародну спільноту надати будь-яку інформацію, яка може допомогти правоохоронним органам затримати підозрюваного", - йдеться у повідомленні.

Після цього уряд Нігерії висунув додаткові звинувачення проти Binance. Федеральна податкова служба Нігерії звинуватила Binance та кількох її керівників в ухиленні від сплати податків. Вони стверджують, що біржа не дотримується правил, ухиляючись від сплати податку на додану вартість, податку на прибуток, неподання податкової декларації та співучасті в пособництві та підбурюванні клієнтів до ухилення від сплати податків через свою платформу. У позові також стверджується, що Binance не зареєструвалася у Федеральній податковій службі для цілей оподаткування і порушила чинне податкове законодавство країни.

Здавалося б, численні звинувачення мали б зупинити біржу від незаконної діяльності, але все відбувається навпаки.

Філіппіни підключаються до “тренду” з блокування Binance

25 березня Комісія з цінних паперів та бірж Філіппін (SEC) оголосила, що заблокує доступ до криптовалютної біржі Binance. Регулятори подали офіційний запит до Національного управління телекомунікацій 12 березня з проханням про допомогу в "блокуванні веб-сайту та інших веб-сторінок, що використовуються Binance, який, як було встановлено, пропонує інвестиційну та торгову платформу без необхідної ліцензії".

За даними SEC Філіппін, Binance "активно використовує рекламні кампанії в соціальних мережах для залучення філіппінців до участі в інвестиційній і торговельній діяльності на своїх платформах".

Ще в листопаді Комісія з цінних паперів і бірж Філіппін попереджала про роботу біржі без ліцензії.

"Комісія з цінних паперів і бірж виявила вищезгадану платформу і дійшла висновку, що постійний доступ громадськості до цих вебсайтів/додатків становить загрозу безпеці коштів філіппінських інвесторів", - заявив голова Комісії з цінних паперів і бірж Еміліо Б. Акіно в листі.

Згідно із заявою SEC, заборона набуде чинності протягом трьох місяців, щоб дати інвесторам час вивести свої активи з біржі.

Репутація Binance

Репутація криптовалютної біржі вже давно позначена великою чорною міткою через її причетність до низки незаконних дій. Судові процеси з SEC, відмивання активів, співпраця зі шкідливими організаціями, витік даних користувачів та багато іншого знизили довіру до Binance. Крім того, важливим моментом для нас, українців, є те, що біржа свідомо продовжувала працювати з росіянами протягом двох років. Велика кількість криптобірж заблокували акаунти російських користувачів з початку повномасштабного вторгнення, але Binance вирішила інакше.

На той момент чинний CEO Binance Чанпен Чжао заявляв: “Ми не вважаємо правильним, щоб компанії або платформи в односторонньому порядку вирішували заморозити активи користувачів. Є нормальні російські громадяни в Лондоні, Нью-Йорку”

У листопаді 2022 року криптобіржі Kuna та WhiteBIT створили петицію до Президента України з вимогою заблокувати роботу компанії до припинення співпраці з агресором. Майже два роки знадобилося Binance, щоб піти з російського ринку. Після оголошення про це у вересні вони передали свої права новоствореній біржі CommEx. У той час багато користувачів криптовалют називали біржу "російською версією" Binance.

Однак після шести місяців роботи CommEx оголосила про своє закриття. Виникає питання, чи очікувати нову заміну CommEx від Binance в найближчому майбутньому?

Підсумок

Ситуація навколо Binance лише погіршується, оскільки біржа постійно стикається з регуляторним тиском з боку низки країн. Підкреслюючи, що біржа надає перевагу популяризації, а не безпеці та дотриманню законодавства. Такий підхід надалі сприятиме ще більшій кількості блокувань та юридичних звинувачень. А також збільшує потребу в більш суворому регулюванні та контролі за діяльністю криптовалютних бірж у майбутньому. 

400