Блокчейн та ШІ: як інтеграція змінює майбутнє нейромережі?

За останній рік ми спостерігали стрімке зростання можливостей і використання штучного інтелекту в усіх сферах, включаючи криптоіндустрію. Поєднання нейромережі та блокчейну стало однією з провідних тем, оскільки люди постійно намагаються знайти нові способи застосування цих двох технологій і те, як вони можуть посилити один одного. Нещодавно американська криптовалютна біржа Coinbase оприлюднила публікацію про останні досягнення в галузі штучного інтелекту і про те, як вони поєднуються з технологією блокчейн. Сьогоднішня стаття присвячена перевагам поєднання блокчейну та ШІ, а також основним тезам публікації Coinbase.

Основні можливості блокчейну

Спираючись на прогноз Bloomberg, Coinbase стверджує, ринок генеративного ШІ становитиме лише $1,3 трлн до 2032 року з середньорічним темпом зростання (CAGR) 42% протягом наступних десяти років.

У публікації висвітлено два основні аспекти перетину ШІ та блокчейну:

  • Використання моделей і методів ШІ/ML для вдосконалення блокчейн-платформ, децентралізованих додатків і торгівлі цифровими активами на блокчейні.
  • Використання можливостей блокчейну для створення цінності для розробників і користувачів продуктів і послуг ШІ та ML. Coinbase підкреслює, що саме цей аспект є основною темою документа.

Аналітики вказують на численні переваги блокчейну, які можуть бути використані для розробки, розгортання та експлуатації моделі штучного інтелекту. У документі описані наступні важливі властивості, які можуть бути забезпечені можливостями, що мають вирішальне значення для випадків використання ШІ. Як приклад:

  • Безпека даних: допомагає зберігати дані в безпечному і незмінному вигляді з високою доступністю за допомогою децентралізованих серверів, які менш схильні до атак.
  • Джерело даних, відстежуваність, можливість перевірки: реєстрація транзакцій та активів у незмінний і прозорий спосіб, що полегшує відстеження джерела, права власності, походження даних і транзакцій за допомогою цифрових підписів і позначок часу. Крім того, це надає можливість контролю та перевірки.
  • Децентралізоване прийняття рішень: здатність приймати рішення між кількома суб'єктами в умовах, коли вони не мають встановлених домовленостей між ними або з центральним органом.
  • Автономне та відкрите виконання коду: забезпечення виконання програм у вигляді смартконтрактів, які є прозорими для всіх зацікавлених сторін і працюють автономно, без потреби в централізованих посередниках.
  • Децентралізовані ідентифікатори: розробка безпечних механізмів цифрової ідентифікації, які дозволяють користувачам взаємодіяти з сервісами без шкоди для їхньої приватності.
  • Мікроплатежі: безпечний і простий спосіб здійснювати платежі за низькою вартістю.

У чому полягає покращення штучного інтелекту за допомогою блокчейну?

Coinbase розділила потенційні переваги блокчейну для ШІ та пов'язаних з ним продуктів на чотири основні категорії:

Цілісність даних і моделі

Експерти стверджують, що блокчейн можна використовувати для створення рішень, які допоможуть розробникам і користувачам гарантувати, що моделі та дані не були змінені без їх відома. Як приклад, вони наводять сервіс на основі API, який може дозволити власникам даних і розробникам ШІ записувати хеш наборів даних і моделей з позначкою часу для забезпечення їхньої цілісності, а також фіксувати весь процес розробки моделей і наборів даних. Система навіть може бути безпосередньо інтегрована в інструменти для розробки ML, такі як Pytorch. Така інтеграція зробить процес розробки моделей більш прозорим і безпечним, підвищивши надійність і цілісність моделей.

Реєстрація хешів даних і результатів моделювання в блокчейні також може допомогти в боротьбі з дипфейками, повідомляє Coinbase. Наприклад, додатки можуть забезпечити автентичність використовуваних даних шляхом перевіряючи цифрові підписи, пов’язані з джерелом даних в блокчейні, або вони можуть створити та впровадити децентралізовану версію сайту Snopes.com, щоб ідентифікувати дипфейки. Snopes - це вебсайт, який займається розслідуванням чуток, мемів, заяв у соціальних мережах і новинних історій, а також прийняттям рішень про те, чи є ці повідомлення правдивим.

Використання даних і моделей та керування правами доступу

Аналітики відзначають роль NFT, зауважуючи, що токен може продемонструвати право власності на будь-який цифровий контент або дані. Залежно від варіанту використання, контент може бути вхідними даними для моделі, наприклад, підказкою для генеративного інструменту штучного інтелекту. NFT дозволить користувачеві або розробнику претендувати на право власності й згодом передавати його іншій особі.

Coinbase стверджує, що також можливо реалізувати механізм контролю доступу до даних і моделей на основі блокчейну, наприклад, смартконтракт, який дозволяє/обмежує доступ на основі заздалегідь визначеного списку користувацьких адрес. Як варіант, його можна інтегрувати з децентралізованим рішенням для ідентифікації особи, щоб дозволити доступ на основі певних наданих даних, зберігаючи при цьому конфіденційність користувача.

Заохочення та оплата за дані, моделі та обчислювальні ресурси

Експерти переконані, що блокчейн може полегшити мікроплатежі за використання генеративної моделі ШІ за допомогою стейблкоїнів з низькою комісією, а смартконтракт може дозволити децентралізувати розподіл доходів між кількома співвласниками моделі. Завдяки таким моделям співвласності малі та середні розробники моделей можуть об'єднати зусилля і конкурувати з великими фірмами в галузі.

Також блокчейн можна використовувати для створення децентралізованого ринку даних, який полегшує моделювальникам, користувачам та іншим особам пошук і зіставлення один з одним, пропонування винагород, здійснення платежів та укладання контрактів і угод. За допомогою смартконтрактів децентралізована система верифікації на основі блокчейну може охоплювати як автоматизовані, так і людські верифікатори даних, що забезпечує високу пропускну здатність, ретельну і якісну перевірку даних і моделей.

Запуск ШІ на блокчейні

Мова йде про запуск певних моделей штучного інтелекту безпосередньо на блокчейні, щоб отримати вигоду від більшої прозорості та довіри. Моделі штучного інтелекту можуть виконувати певні функції обробки даних для кінцевих користувачів, даючи їм впевненість у тому, що тільки та модель, якій вони призначили вхідні дані, отримала їх і згенерувала результат, який вони бачать, без будь-яких маніпуляцій, фальсифікацій або цензури. Вони також можуть бути використані для того, щоб допомогти смартконтракту адаптуватися та оптимізувати власні параметри у відповідь на транзакції користувача.

На додачу, моделі можуть належати окремим особам або бути децентралізованими у формі DAO, що дозволяє багатьом фізичним та юридичним особам володіти "частками" в конкретній моделі блокчейну.Для таких додатків, з огляду на високі вимоги до даних і обчислень, у довгостроковій перспективі може бути цікаво дослідити й розробити нову платформу, розроблену з нуля для підтримки робочих процесів зі штучним інтелектом.

Погляд Coinbase щодо сприяння розвитку ШІ

На завершення Coinbase висловлює свою думку щодо сприяння цьому динамічному розвитку, прагнучи підвищити економічну свободу в усьому світі, створюючи надійні, сумісні продукти й підтримуючи розробників в екосистемі генеративного ШІ.

Компанія висловила зацікавленість у партнерстві з організаціями, які мають досвід роботи з рішеннями у сфері штучного інтелекту, щоб втілити ці інновації в життя.

Coinbase - не єдина компанія, яка відкрита до впровадження штучного інтелекту у свою роботу. Наприклад, Володимир Носов, CEO WhiteBIT, у своєму недавньому інтерв'ю розповів про еру штучного інтелекту і криптовалюти.

“Аналітика в нашій компанії базується на великому обсязі даних, тому ми використовуємо спеціалізовані інструменти. Вони ґрунтуються на відомих моделях штучного інтелекту, але адаптовані до наших потреб. Окрім очевидних речей вони ще й допомагають в розвитку продуктів в нашій екосистемі. Ми бачимо їхню ефективність, тому завжди готові до нових інтеграцій.” - зазначив Носов.

А також CertiK, компанія, яка спеціалізується на безпеці блокчейну. Вони використовують технології формальної верифікації та штучного інтелекту для захисту та моніторингу блокчейнів, смартконтрактів та Web3-додатків. CertiK також використовує технологію ШІ для моніторингу протоколів блокчейну та смартконтрактів у режимі реального часу для забезпечення постійної безпеки та виявлення загроз.

Підсумок

Публікація Coinbase акцентує увагу на потенційних перевагах використання блокчейну для ШІ та його продуктів. В цілому, інтеграція блокчейну і нейромереж може принести значні переваги, включаючи поліпшення цілісності даних, стимули й виплати за використання даних і моделей, а також більшу прозорість і довіру до роботи штучного інтелекту. 

291