Борці інфофронту: як медіапроєкти учасників REALIES посилюють інформаційну екологію

Цієї осені betterplace lab разом з 1991 Accelerator запустили REALIES — програму підтримки спеціалістів, які протидіють дезінформації та працюють над плюралістичним інформаційним ландшафтом. Розповідаємо про учасників проєкту, чиї ідеї зосереджені на медіатехнологіях і журналістських інструментах.

Алла Кошляк

Радіоведуча Радіо НВ

Досвід роботи з медіа надихнув Аллу на створення власного YouTube-каналу. Відео стосуватиметься практичних порад щодо старту або перезапуску проєктів та бізнесів під час війни. Крім лайфхаків, на каналі можна буде знайти інформацію про гранти, акселератори, програми підтримки, а також інтерв’ю з успішними лідерами. «Я хочу показати українцям, особливо з маленьких міст, що є багато можливостей робити те, про що вони завжди мріяли, — каже Алла. — Я планую шукати інформацію, яка може допомогти людям у їхніх потребах, і пояснювати, як використовувати різні можливості — в освіті, зборі коштів, консультуванні, обміні досвідом».

У Алли вже є успішні кейси схожих проєктів: вона створила, менеджерила і вела телешоу «Бізнес-план» на Громадському, шоу «Власники» на радіо «Аристократи», вела передачу «Час діяти» про громадські організації та волонтерів на війні на Радіо НВ.

Алла впевнена, що українці мають використовувати усі можливі ресурси для відновлення, в тому числі і контентні:

Як ми бачимо у цій війні, інформація та ЗМІ можуть бути потужною зброєю. Але вони також є ліками для суспільства

Дар’я Вербицька

Керівниця відділу зв’язків з громадськістю Molfar

Своїм професійним завданням Дар’я вбачає популяризацію журналістських стандартів серед споживачів. Адже аудиторія має формувати попит на якісний медіаконтент.

Здорова інформаційна екологія — це середовище, в якому панують базові стандарти журналістики, а недотримання правил мінімізується через суспільний осуд

ділиться думками Дар’я

Під час проходження програми Дар’я планує працювати над журналістськими розслідуваннями в контексті воєнних злочинів та корупції міжнародних інституцій. У спеціалістки вже є схожий досвід у Molfar, і зараз він може стати підґрунтям для створення окремої платформи.

Віктор Пушкар

Старший науковий співробітник Social Transformation Group

Співзасновник та провідний науковий співробітник STGroup, Віктор неодноразово брав участь у дослідженнях питань людської безпеки та прав людини, писав наукові тексти на цю тему. Саме популяризація наукового підходу до формування інформаційного поля є основною метою спеціаліста: «Пояснюючи людям, що відбувається, як світові події можуть вплинути на їх особисте життя, які є способи самоорганізації, ми зможемо боротися з дезінформацією».

Віктор вже публікувався із власними статтями на Майдані Моніторингу та IGI Global. Він планує працювати над тематичними текстами для широкого кола читачів, а також створювати короткі відео для аудиторії, яка надає перевагу візуальному контенту.

Ми можемо організувати інформацію таким чином, щоб покращити умови життя цільових груп, задовольнити базові чи високі людські потреби. Нам потрібно подавати актуальні повідомлення для аудиторії, балансуючи між простотою та науковою коректністю

запевняє Віктор

Анастасія Торяник

Інженерка Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України

Анастасія є волонтеркою Гуманітарного штабу Запорізького обласного молодіжного центру та працює інженеркою в Інституті проблем безпеки атомних електростанцій. Крім того, вона розвиває проєкт «Chornobyl Insight» щодо протидії дезінформації в ядерній культурі.

Ідея проєкту полягає у створенні мобільної інтерактивної виставки науковців та митців, спрямованої на протидію дезінформації та фейкам про радіофобію. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну усвідомлення ядерної культури оновилося. Ми маємо відповісти на питання «чи справді атом мирний?», заявляючи всьому світу про важливість беззаперечного дотримання та забезпечення ядерної безпеки

пояснює Анастасія

У довгострокових планах Анастасії та її колег — створення Чорнобильського освітнього хабу, як навчального комплексу на базі Інституту проблем безпеки атомних електростанцій. Завдяки хабу стане можливим проведення літніх шкіл з ядерної безпеки, формування потужної наукової спільноти та підтримка тематичних проєктів.

Ліана Деркач

Консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників

Працюючи із вчителями, Ліана захопилась ідеєю допомоги педагогам у безпечному користуванні інформаційним простором. Сучасні учні є активними інтернет-юзерами, та їм потрібні обізнані наставники, які зможуть підказати вразливі моменти користування всесвітньою мережею.

Ідея проєкту Ліани – навчити людей бачити в інформації небезпеку. Група аналізуватиме інформацію зі ЗМІ та визначатиме її безпечність. Для цього учасники використовуватимуть різноманітні навики, фактчекінг, перевірку авторства тощо.

Це буде серія семінарів для вчителів з цифрової безпеки, кіберграмотності тощо. Учасники отримають теоретичні знання та практично вдосконалять свої навички. Такий підхід навчить вчителя впливати на здоров’я інформаційної екології в освітньому процесі та житті

розповідає Ліана

Спеціалістка прагне знайти шляхи розвитку своїх професійних навичок: «На війні для мене надзвичайно важливо знати, як поводитися в інформаційному полі, як допомогти собі та іншим. Я хочу бути частиною команди, яка дбає про здорову інформаційну екологію суспільства, амбасадором цього процесу в навчальних закладах».

Олександр Соколов

Медійний продюсер, активіст

До війни Олександр працював креативним продюсером в шоу-індустрії. З початком повномасштабного вторгнення він вступив до лав екоактивістів та планує поєднати журналістику з просвітництвом:

Разом з групою екологів та юристів ми можемо брати беремо в урядових осіб та звичайних громадян щодо проблем екології. Після того проводитимемо заходи, на яких будемо розповідати про корупцію та інші злочинні дії проти природи та пропонувати шляхи виходу

Наразі Олександр шукає партнерів та інвесторів для проєкту.

Олександр впевнений, що перекладання відповідальності за проблеми — не спосіб їх вирішення. Завдяки експертизі менторів та підтримці інших учасників програми він прагне розвити свій проєкт та продемонструвати методи формування здорової інформаційно екології.


Для довідок:

Програма REALIES створена betterplace lab в кооперації з 1991 Accelerator.

betterplace lab — німецький дослідницький центр, що займається дослідженнями цифрових інновацій для суспільного сектору.

1991 Accelerator — український акселератор проєктів, які створюють impact для країни.

714