Браузери. Редизайн Google Chrome. Огляд на оновлення

Google Chrome станом на вересень 2023 є найпопулярнішим браузером у світі, ним користується 63.56% користувачів зі всіх пристроїв. 

Його популярність була зумовлена тим, що на своєму старті він виглядав дуже мінімалістично та працював набагато швидше за своїх конкурентів і звичайно був браузером від найпопулярнішої пошукової системи — Google. Проте, якщо ми зараз подивимось на перший дизайн Chrome та Chromium, він нам може виявитись доволі неприємним, трикутний стиль вкладок, гострі краї зараз надають відчуття певного дискомфорту.

Джерело: mspoweruser.com

Проте на той час дизайн Google Chrome виглядав добре та актуально, коли операційні системи поступово відмовлялись від скевоморфізму на користь пласкому дизайну. Хоч й інтерфейс мав плаский зовнішній вигляд, іконка браузера на самому початку була об'ємною, аби гармонійно вписуватись в тодішній дизайн операційних систем, проте з плином часу дизайн змінювався, разом з ним змінювався й сам значок.

Проте попри зміни у дизайні, сам інтерфейс Google Chrome не сильно змінювався й протягом 10 років залишався без змін аж до 2018, допоки не представили оновлений дизайн браузера у стилі Material Design, який ми бачимо і по нині. 

З найпомітніших змін стало те, що Google відмовилась від гострих кутів, кольори стали м'якшими й браузер знову став відчуватись легшим. Google дуже затягувала з переходом на власну дизайн-систему у своєму браузері, адже Material Design був представлений ще у 2014 році й випущений майже одразу в новому Android 5, а для браузера знадобилось цілих 4 роки.

Раніше Google не приділяв багато уваги дизайну Chrome. Однак після виходу Material You у 2021 році компанія почала змінювати свій підхід. Нова дизайн-система стала доступною для Android 12, а лише через 2 роки, на честь 15-річчя браузера Google випустив оновлення дизайну для Chrome, про що і буде цей матеріал.

Оновлений дизайн можна увімкнути в Google Chrome від 117 версії (рекомендую встановити бета-версію) та у "chrome://flags" увімкнути наступні прапорці:

  • chrome://flags/#chrome-refresh-2023
  • chrome://flags/#chrome-webui-refresh-2023
  • chrome://flags/#customize-chrome-side-panel
  • chrome://flags/#omnibox-cr23-expanded-state-height
  • chrome://flags/#omnibox-cr23-expanded-state-shape

Панель вкладок

Й найперше, що кидається нам в очі це звісно панель вкладок, адже це в принципі один з найважливіших елементів у браузері. Та перша відмінність, яку ми помічаємо стає сам колір панелі. У старій версії вона сіра, проте в новій вона чомусь змінила колір на синій та цьому є пояснення, про яке розповім згодом.

Окрім цього можна помітити, що стрілочка з пошуком вкладок перемістилась з правого до лівого кута (на macOS все відбулось з точністю до навпаки) і тепер вона оформлена в невеликий закруглений квадрат, що примушує нас звертати на нього увагу, й чесно кажучи, я нею навіть почав трохи користуватись.

Панель закладок

Не від'ємною частиною будь-якого браузера також є панель закладок, куди ми поміщаємо необхідні нам сайти для швидкого доступу. Найбільших змін зазнав саме зовнішній вигляд тек у версії для Windows. Іконка теки змінилась зі стилю Windows 8 до власного плаского монохромного оформлення, що виглядає в рази краще та сучасніше. Теки виглядають, так само як і раніше, але відступи між елементами стали більше. Це призвело до того, що самі теки стали більшими, але закладки стали більш видимими й доступними.

Іконки

В цьому оновленому дизайні значну роль виділили саме іконкам в браузері, через що браузером стало користуватись більш інтуїтивно. При натисканні на три крапки зверху справа ми бачимо меню, яке в оновленому дизайні значно оновилось і одразу стає зрозумілим, що за що відповідає і з часом цим меню справді стає зручно користуватись.

Контекстне меню

Проте де іконок не вистачає так це в контекстному меню. Єдина зміна полягає тут знову ж у збільшених відстанях, через що натискати на окремі пункти стало зручніше, проте воно й стало значно більшим.

Кастомізація

Та найцікавішим оновленням стала саме кастомізація браузера завдяки динамічним темам з Material You. Налаштування виконані точнісінько так само, як в Android 12 та вище.

Проте функція динамічних кольорів за замовчуванням не працює у Windows, тут треба провести декілька маніпуляцій. За замовчуванням Windows використовує синій акцентний колір, який динамічно не змінюється, проте в налаштуваннях персоналізації → кольори це можна змінити. Після цього в самому Google Chrome у розділі налаштування кастомізації потрібно увімкнути пункт «Підлаштовуватися під кольори пристрою».

Й після цього браузер заграє зовсім новими фарбами та після кожної зміни шпалер на вашому робочому столі, буде змінюватись сам браузер

Окрім цього можна змінити й тло в самому браузері на сторінці нової вкладки, якщо вам набрид білий фон. Та варто зауважити, якщо у вас вимкнений пункт «Підлаштовуватися під кольори пристрою», то браузер буде підлаштовувати кольори саме під фон на сторінці нової вкладки.

На завершення

В честь 15 річниці браузера Chrome, Google дещо змінює його зовнішній вигляд, адаптуючи його під свою нову дизайн-систему Material You. Браузер справді став виглядати куди цікавіше та став більш інтуїтивним та простішим. Проте сам функціонал браузера залишився без змін, в чому й полягає величезна проблема, адже в сучасному світі ми користуємось багатьма сайтами та залишаємо їх відкритими через що навігація в браузерах стає дуже неприємною. Чи зміниться щось в майбутньому, покаже лише час.

Якщо ви дочитали до цього моменту, значить ця стаття виявилась для вас цікавою. Тому, якщо ви хочете підтримати мій контент, аби я міг і далі писати для вас цікаві статті, можете підтримати мене одноразовим донатом на monobank або Donatello.

Також не забувайте підтримувати нашу армію, адже лише вони можуть забезпечити краще майбутнє та мир у нашій країні.

Дякую усім за увагу❤️

1
1083