Огляд браузерів, які не варто встановлювати

В попередніх статтях цієї серії я писав про хороші альтернативні браузери та їхні переваги. Кожен з браузерів був чимось унікальним та виділявся посеред інших і кожен може обрати альтернативний браузер на свій смак.

Проте в останній статті цієї серії я хочу розповісти про ті браузери, які не слід встановлювати і яку небезпеку вони можуть нести звичайному користувачеві.

Brave Browser

Brave позиціонує себе, як найприватніший браузер та те, що він втричі швидше за Google Chrome.

На офіційному сайті вони розповідають про свою приватність, про надзвичайно круте блокування реклами, свої переваги над іншими браузерами та іншу маркетингову інформацію.

Тож що не так з цим браузером? Зараз ми й розберемось.

Все починається одразу ж після встановлення браузера та відкриття стартової сторінки, де за замовчуванням стоять галочки за «анонімний» збір даних використання браузера, хоча на сайті було написано, що це найприватніший браузер серед всіх.

Окремим питанням є те, що Brave використовує пошукову систему Google за замовчуванням, хоча це далеко не найприватніший пошуковик. У них також є власна пошукова система, проте з приводу неї я нічого сказати не можу. Проте в мене є деякі питання чому вони власну пошукову систему не використовують за замовчуванням, а використовують її лише в режимі інкогніто.

Окрім цього всього, Brave блокує далеко не всю рекламу і не на всіх сайтах. Це можна перевірити за допомогою спеціального сервісу, зі 147 він не блокує 6 трекерів, які відповідають за рекламні скрипти, адже Brave замінює рекламу від інших сервісів на свою власну, але про це трохи згодом.

У цього браузера є доволі цікавий режим Tor у режимі інкогніто, що мало б забезпечувати високу конфіденційність в інтернеті. І так, цей режим справді працює, підключення по Tor справді відбувається, проте навіть при використанні цього режиму ви все одно надаєте сайтам повну інформацію про свій пристрій, що не сильно конфіденційно.

Brave має дуже багато власних сервісів, як ось пошукову систему, новинну стрічку, криптогаманець, сервіс відеодзвінків, VPN сервіс та система винагород.

VPN від Brave взагалі повністю платний та доволі дорогий (10$ на місяць), але має пробний період.

Криптогаманець у браузері звучить дуже сумнівно, як і вся криптоіндустрія на сьогодні. І взагалі для чого потрібно тримати криптовалюту у браузері для мене велика загадка.

Новинна стрічка від Brave це просто стрічка реклами, де час від часу можуть бути якісь новини. В стрічці новин можна зустріти купу реклами власних сервісів, реклама криптовалют та різних криптобірж та навіть рекламу казино. Нагадаю, вони позиціонують себе, як найприватніший браузер.

Для чого Brave зробила власний сервіс відеодзвінків також загадка. Хоча ні, я знаю в чому причина, адже цей сервіс умовно безкоштовний, адже ви у звичайному плані можете запросити на свою конференцію лише до 4 людей. Хочеш більше, плати підписку 7$ на місяць за відеоконференції.

І найголовніше це винагороди Brave — «дивись рекламу та отримуй гроші!». Круто звучить, проте з увімкненою функцією ви отримуєте більше реклами навіть ніж в Google Chrome без блокування реклами, це дуже навантажує браузер, відповідно швидкість завантаження веб-сторінок стає ще повільнішою, аніж в інших браузерах, хоча на офіційному сайті вказано, що він втричі швидший за конкурентів. В цих нагородах також є один дуже великий нюанс, Brave вам платить за показ реклами власною валютою, доступ до якої можна отримати через їхніх криптогаманець і аби щось вивести, браузером треба користуватись мінімум місяць і мати мінімальну ціну, аби її вивести, що за місяць просто неможливо зробити. Саме через це Brave разом з цим запровадили реферальну систему, через що в інтернеті можна побачити дуже багато чудових відгуків на браузер з власними реферальними посиланнями, аби самі користувачі від цього заробили ще трохи валюти.

Підсумовуючи це все, я не рекомендую встановлювати та користуватись цим браузером, він заявляє про те, що він найприватніший та дуже безпечний, хоча це зовсім не так. Він вас примушує, аби ви увімкнули показ реклами, адже ви ж на цьому можете наче як заробити, проте Brave отримує від цього набагато більше грошей, адже вони блокують більшість реклами від інших виробників і просувають саме свою «приватну», а вам дають крихітку від цього, що для Brave взагалі не проблема. Також вони агресивно просувають власні платні сервіси, від яких дуже мало сенсу, але вони вбудовані прямо в браузер.

Opera

Наступним на черзі у нас буде браузер, який посідає друге місце серед десктопних браузерів за останній рік в Україні — Opera.

Але чи може бути популярний браузер бути поганим? Так, і я постараюсь вам це довести.

Раніше Opera був революційним браузером, він мав надзвичайно багато корисних функцій, вони змогли об'єднати у свій браузер стільки всього різного, що і не треба були інші застосунки. А в епоху кнопкових телефонів компанія вигадала новий, полегшений браузер під назвою Opera Mini, завдяки якому користувачі кнопкових телефонів могли відносно швидко відкривати веб-сторінки.

У свій час Opera винайшла дуже багато технологій, які й досі використовуються у сучасних браузерах, проте все змінилось після того, як вони продали свій бізнес китайській компанії та перевели свій браузер з власного рушія Presto на основу Chromium. Після цього один з засновників пішов з компанії та заснував власний браузер Vivaldi (в мене є огляд на цей браузер), а Opera почала перетворюватись більше на рекламний продукт, аніж на інноваційний та зручний браузер.

За цей час Opera створила приблизно 4 браузери на основі головного: Opera Neon, Opera GX, Opera Crypto Browser, Opera One.

По суті це все один і той же браузер, просто під різною оболонкою, функціонально вони майже нічим не відрізняються, але все одно Opera вирішили для цього робити окремі браузери.

Проте давайте все ж поглянемо, що з себе зараз представляє звичайна Opera.

Перше, що нас може відштовхнути це те, що якщо ми перевіримо файл встановлення браузера через VirusTotal, який сканує файл усіма популярними антивірусами, то можемо помітити, що деякі антивіруси помічають файл встановлення як шкідливе програмне забезпечення.

Проте якщо ми все ж після цього наважимось на встановлення, далі нас буде чекати наступний сюрприз. Під час встановлення Opera нам лагідно показує на те, скільки інформації вона про нас буде збирати, і якщо не зняти всі галочки, браузер надалі про вас буде збирати надзвичайно багато телеметрії.

Ну гаразд, зняли ми галочки, встановили браузер, пройшли через стартову сторінку і далі бачимо сторінку нової вкладки. А там одна реклама, всі сайти, які додані туди це просто одна реклама при чому там одні сервіси (окрім YouTube) з покупками, також на цій сторінці можна помітити кнопку «Покупки з Opera». Я не встиг почати користуватись браузером, як мені вже хочуть щось продати.

Гаразд, прибрали всю цю рекламу і додали на сторінку нової вкладки свої сайти. Що ми бачимо збоку? Збоку ми бачимо бічну панель з просторами, сайтами та іншим керуванням браузера, чимось нагадує Vivaldi, але це лише на перший погляд.

Простори в Opera це зовсім не ті простори, які є у Vivaldi, тут це просто єдиний метод групування вкладок, адже як такого групування, як в Chrome, Edge та Vivaldi тут немає. Також на бічну панель ви можете вивести сайти лише з невеликого списку, який вам пропонує Opera, тобто якийсь інший сайт додати ви не зможете, проте серед цього списку є ТікТок, це дуже важливий сайт, я користуюсь браузером, щоб тільки там і сидіти.

Також на початковому екрані нам пропонували увімкнути блокування реклами, давайте ж поглянемо як воно працює.

Як ми бачимо, рекламу воно блокує дуже погано, по суті блокування реклами тут зупиняється на тому, аби блокувати ну вже зовсім вірусні сайти, проте на всіх інших реклами не поменшає.

Opera намагається бути в тренді зі штучним інтелектом, проте в неї це виходить дуже погано. В бічну панель додали навіть сайт ChatGPT. І тепер для кожного відео в браузері Opera доступна клавіша, яка за допомогою «штучного інтелекту» покращує якість відео, хоча ця функція просто додає багато різкості на відео і воно починає виглядати дуже дивно та неприродно. 

Також Opera так само як і Brave просуває дуже багато власних та непотрібних сервісів. Наприклад в Opera є власний кешбек сервіс, аби ви витрачали свої гроші саме в їхньому браузері, є своя стрічка новин з купою реклами та, авжеж, криптогаманець. 

З мінусів також можна підмітити жахливу версію для iOS, яка була створена по суті лише для їхньої функції Flow — спосіб передачі інформації з одного браузера Opera на інший, чимось схоже на збережені в Telegram.

Видаляється браузер проблематично, тобі треба декілька разів підтвердити видалення браузера, після чого він все ж видалиться, проте навіть після цього в системі залишиться його слід, що не дуже погано впливає на подальший досвід використання операційної системи.

Яндекс Браузер

Якщо ми пригадаємо статистику від Statcounter по використанню десктопних браузерів за останній рік, то можемо помітити, що на 4-ому місці у нас стоїть Яндекс Браузер з часткою у 4.16%.

Проте хочеться зазначити, що станом на травень 2023 його частка становить лише 1.96%. Але протягом всього 2022 до квітня 2023 року він тримався на доволі непоганих позиціях, конкуруючи з Firefox та Safari, на Microsoft Edge українці почали поступово переходити лише з початку цього року. 

І це доволі дивна ситуація, адже я не розумію, як в Україні під час повномасштабного вторгнення росії можна використовувати російський браузер, створений російською компанією для росіян.

Почнімо з того, що на офіційний сайт завантаження браузера без VPN в Україні просто неможливо зайти, адже ще у 2017 році почала діяти заборона на всі сервіси Яндекс та mail ru. 

Гаразд, увімкнули ми VPN, так «сильно» хочемо його завантажити. Офіційний сайт чимось особливим не відрізняється, лише маркетингова інформація.

Я ні в якому разі не рекомендую встановлювати даний браузер, я його встановив лише ради ознайомчих цілей і весь час використовував VPN.

Після завантаження файлу встановлення, я перевірив його за допомогою сервісу VirusTotal і він виявив в ньому шпигунське вірусне програмне забезпечення.

Після встановлення браузера нас очікує сторінка нової вкладки, де нас очікують купа сайтів російських сервісів (окрім YouTube, який на росії тимчасово ще працює), адже нагадаю, що браузер створений російською компанією для росіян. Хтось зі свідомих українців використовує «госуслуги», пошук Яндекс, або Яндекс музику?

Загалом браузер не сильно зручний, групування вкладок тут максимальне дивне, всі функції заточені під використання російських сервісів та їх синхронізації. Єдина корисна функція браузера це озвучення відео з різних іноземних мов, але знову ж таки, озвучення доступне лише російською мовою.

Також, якщо ми перейдемо в налаштування, аби змінити мову, то можемо помітити, що окрім російської та англійської там інших мов немає. Цікаво, чому вони ще не додали підтримку китайської?🤔

Не забуваймо як Яндекс браузер поширювався серед користувачів. Якщо хтось з вас коли-небудь встановлював піратське програмне забезпечення або піратські ігри, які ми завантажували з російських ресурсів, то при недбалому встановленні на наші комп'ютери автоматично встановлювався Яндекс браузер разом з його та іншими російськими сервісами, подібно до вірусу. Так ось, вони й далі продовжують цю традицію, просто не в таких великих масштабах. На панель завдань нам автоматично прикріпляється іконка Яндекса та Яндекс браузера, які по суті виконують одну і ту ж дію — відкривають браузер. Окрім цього в систему встановлюється їх голосовий асистент «Аліса», який вбудовується в систему і його треба видаляти окремо.

На додаток до цього Яндекс браузер після себе залишає багато залишків, які обов'язково треба видалити.

Я дуже хочу сподіватись, що статистика від Statcounter є помилковою, адже ситуація в нашій країні дуже важка та нестабільна. Росіяни під час окупації під'єднують окуповані території до російського телебачення та інтернету. Також на помилку може вказувати стрімкий спуск використання браузера за один місяць — з 4.46% у квітні до 1.96% у травні. 

Хочу знову повторити, що це російський браузер, який розробила російська компанія для росіян. Браузер збирає дуже багато даних, а якщо ви будете його використовувати, ваші дані будуть потрапляти в руки росіянам — людям, які влаштовують геноцид українського народу, які стирають з лиця Землі наші міста, влаштовують техногенні та екологічні катастрофи та погрожують всьому світу ядерною зброєю. Перед тим, як споживати щось російське, використовувати російські продукти та сервіси, спочатку добре згадайте всі ті звірства, які вони зробили проти нашої нації на нашій рідній країні.

На завершення

Окрім відомого нам Google Chrome, існують і інші чудові альтернативні браузери, які можуть надавати кращий досвід використання інтернетом. Кожен з альтернативних браузерів унікальний по своєму та має свої функції, яких ніде не зустрінеш.

Проте бувають і такі браузери, які можуть бути шкідливими для користувача, або його комп'ютера. Деякі з них будуть показувати вам шкідливу рекламу, деякі браузери будуть вам постійно щось продавати, а деякі можуть бути небезпечними безпосередньо для самого користувача, який віддає свої дані терористам.

Не забувайте про свою цифрову гігієну, в теперішньому світі вона надзвичайно важлива. Користуйтесь лише перевіреними сервісами та не ведіться на спам.

Також не забувайте підтримувати наших військових, адже лише вони можуть забезпечити мир у нашій країні.

Дякую усім за увагу❤

4
3780