Бриф на дизайн: як ефективно ставити завдання дизайнеру

Успіх проєкту залежить не тільки від таланту дизайнера, але й від якісного брифу, який допомагає інтерпретувати бажання клієнта у дизайн. Бриф – це ключовий елемент взаємодії між клієнтом і дизайнером, тому його підготовка вимагає уваги до деталей і глибоко розуміння бекграунду проєкту. Як скласти ідеальний бриф для дизайнера, щоб ваш проєкт став успішним та був зрозумілим для всіх сторін? 

Photo by Brands&People on Unsplash

Історія виникнення брифу пов'язана з розвитком реклами та маркетингу в кінці XIX – початку XX століття. У той час компанії все частіше почали звертатися до рекламних агенцій з проханням розробити рекламу, проте не завжди давали достатньо детальних вказівок. Це часто призводило до невдалих рекламних кампаній, які не відповідали бажаному ефекту та не залучали цільову аудиторію.

У 1910 році виникла перша рекламна агенція, яка спеціалізувалася на рекламі жіночих товарів. У цій агенції почали використовувати документ, який містив вказівки щодо потреб та бажань цільової аудиторії, а також характеристики товару та конкурентів. Цей документ отримав назву "brief" (англ. короткий опис, огляд) і став першим кроком у створенні сучасного брифу.

З часом використання брифу поширилося за межі реклами та маркетингу на інші галузі, такі як графічний дизайн, розробка веб-сайтів та архітектура. Сьогодні бриф залишається неодмінною частиною процесу дизайну, допомагаючи визначати параметри проєкту та встановлювати очікування як для клієнта, так і для креатора.

Отже, як скласти ідеальний бриф для дизайнера, щоб ваш проєкт став успішним та був зрозумілим для всіх сторін?

Контекст: почніть з опису вашої компанії, чим вона займається, які має бізнес цілі. Напишіть, хто ваша цільова аудиторія, які у неї потреби й вподобання. Додайте інформацію про ваших конкурентів і чим ваша компанія / бренд / продукт відрізняється від них у тому числі що робить їхній дизайн унікальним. А також які завдання повинні бути вирішені дизайном.

Загальні вимоги: вкажіть, які матеріали повинні бути розроблені (наприклад, логотип, веб-сайт, пакування тощо) та які основні функції повинні бути реалізовані. Додайте кількість варіантів дизайну.

Стиль: опишіть, який стиль дизайну ви хочете отримати, які образи ви б хотіли використовувати. Вкажіть кольорову гаму, шрифти та загальний дизайн, який відповідає вашому бренду. Додайте бренд-бук, якщо він у вас є або референси.

Вимоги до формату: вкажіть вимоги до формату (наприклад, розміри, розширення, формат файлу тощо) та способи представлення (наприклад, онлайн або друк). Додайте перелік носіїв, їхній розмір та матеріал, з якого воно зроблені.

Текст: додайте текст, який має бути на макеті, зазначте, на чому робити акцент, вкажіть бажане розміщення тексту або порядок текстових блоків.

Терміни: вкажіть бажаний термін виконання робіт. Весь процес можна розбити на декілька додаткових етапів: погодження концепції й ескізів, проміжні варіанти, час на коментарі та правки, фінальний варіант. Це допоможе дизайнеру планувати свій час та дотримуватися термінів.

Бюджет: вкажіть бюджет, виділений на дизайн, чи готові ви зробити передоплату, коли готові оплатити роботу повністю, чи готові додатково оплачувати роботу з правками.

Очікування: напишіть, що ви очікуєте від дизайнера та які кінцеві результати ви хочете отримати.

Обмеження: вкажіть, якщо у вас є які-небудь обмеження.

Як бачимо, написання ідеального брифу для дизайнера – це не така проста задача. Але якщо ви витратите на це достатньо часу та зосередженості, то зможете скласти якісний бриф, який дозволить вам і дизайнеру працювати в одному напрямку та досягати відмінного результату. Не забувайте, що бриф – це ключовий елемент взаємодії між клієнтом та дизайнером, тому він має бути максимально точним та детальним. Сподіваємось, що наші поради допоможуть вам скласти ідеальний бриф та зробити ваш проєкт успішним.

4133