Бути почутим: Життя людей з порушенням слуху в Україні. Спецпроєкт від My Happy Place

Стереотипи та міфи оточують людей з порушенням слуху, втручаючись у наше сприйняття та комунікацію з ними. Команда My Happy Place, компанії з подобової оренди апартаментів, на початку грудня розробила соціальний спецпроєкт, що розкриває тему інклюзивності. Доволі важлива тема, яка в Україні часто залишається на задньому плані суспільної уваги.

На тлі загальної неуважності до проблем порушення слуху, ми вирішили привернути увагу до цієї проблеми, задля підвищення рівня обізнаності громадськості та створення відкритого простору для діалогу та взаєморозуміння. Основна мета нашого спецпроєкту — привернути увагу до проблем слуху, підвищити обізнаність та створити відкритий простір для діалогу та взаєморозуміння", 

                                                 - Віта, власниця My Happy Place.

На офіційній Instagram-сторінці My Happy Place розміщена основна інформація про загальну статистику щодо людей з порушеннями слуху. Цифри в цих даних вражають, багато людей навіть не замислювались над тим, наскільки масштабне це явище.

За світовою статистикою, понад 1,5 мільярда людей стикаються з втратою слуху принаймні в одному вусі. Приблизно 430 мільйонів людей потребують реабілітації через втрату слуху (World Health Organization, accessed 11/28/2022). В Україні — близько 5% населення стикається з різними формами порушень слуху.

Однією з особливостей українського контексту є те, що близько 400 000 українців у світі спілкуються жестовою мовою, вважаючи її рідною. Це свідчить про велику спільноту людей із порушенням слуху, які вибрали саме цей вид комунікації.

Команда My Happy Place в рамках спецпроєкту поспілкувалась з Івою, нечуючою дівчиною з Києва. Поговорили про широко розповсюджені стереотипи, розкривши такі питання, як:

  • Чи всі люди з порушенням слуху вміють читати по губах і знають жестову мову?
  • Чи всі люди з порушеннями слуху — глухонімі?
  • Чи можуть люди з порушенням слуху співати, танцювати, керувати автомобілем?
  • Та чи важко віч-на-віч спілкуватись з людиною, яка має порушення слуху?
Я колишня чемпіонка України східного танцю і танцювала навіть без слухового апарату. Босоніж відчуваю і рахую ритми та танцюю. А в серпні минулого року — я організовувала благодійний флешмоб на допомогу ЗСУ і співали жестовою мовою із людьми з порушенням слуху. 

                                                                                    - розказує Іва.

Своїм спецпроєктом команда My Happy Place показати що всі люди, незалежно від наявності порушення слуху чи його відсутності, вирізняються своєю унікальністю та різноманітністю. Загальне охоплення привернутої аудиторії на сторінках становить: 100.000 осіб. Поширення свідомості й відкриття діалогу служать метою розуміння та припинення стереотипів, відзначаючи гідність та рівність усіх людей, незалежно від їхніх слухових можливостей.

Лише шляхом взаєморозуміння та активної участі суспільства можна забезпечити повагу та рівні можливості для всіх, наголошуючи, що наявність порушення слуху не робить людину менш цінною чи обмеженою. Крок за кроком, ми можемо побудувати справжнє інклюзивне суспільство, де кожна людина, незалежно від свого слуху, має можливість розкрити власний потенціал.

1941