Центр композиції, фігура та фон

Скільки центрів може бути в одній композиції?

Відповідно до закону ієрархії, в композиції має бути визначена та дотримана візуальна та змістовна ієрархія. Ключовий образ чи сюжет в графічній композиції називають центром композиції. І в багатьох випадках визначити такого собі головного героя в графічних композиціях нескладно.

Так буває і в художніх творах. В серії книг британської письменниці Джоан Роулінг про Гаррі Поттера головний персонаж є очевидним. Але бувають історії, в яких складно визначити лише одного героя як головного. Скажімо, «Ліга справедливості». В ній лінія Диво-Жінки аж ніяк не менш важлива, ніж лінія Бетмена. Ну, і Супермен, звісно, для цієї історії також є вкрай важливим героєм. Тож, виходить, в усіх графічних композиціях є головні та другорядні елементи, але при цьому головних елементів може бути декілька.

І хоч в графічному дизайні твори, безперечно, будуються дещо інакше, ніж кіносюжети, але в них так само буває непросто виділити «головного героя» (центр композиції) з-поміж інших. Скажімо, перед вами стоїть задача створити інтерфейс вибору вашого персонажа в грі «Cyberpunk 2077».

В подібній графічній композиції обидва герої мають сприйматись рівноцінно за замовчуванням:

Часто перед дизайнером як раз і постає завдання не виділяти одного героя, а врівноважити їх ролі. Наприклад, коли вам треба показати перелік інформаційних партнерів на конференції, важливо, щоб всі вони сприймались рівноцінними у своїй групі:

Так само рівноцінними мають сприйматись товари на поличці в інтернет-магазині:

І на груповій світлині:

Фокус уваги

Хоч головних героїв у творі може бути декілька, як і центрів у графічній композиції, людина не сприймає їх всі одночасно.

10
16919

Ця стаття недоступна в безплатній версії

Щоб отримати до неї доступ, оберіть комфортну опцію:
Тиждень повного доступу
Безплатно
Всі можливості платформи
без обмежень
Навчайтесь з нами
від 500 ₴/міс.
Доступ до десятків курсів про графічний дизайн, вебдизайн, UI/UX та фронтенд
Підібрати тариф