Часті запитання про подачу заявки

Як подати заявку?

На сайті Українського фонду стартапів натисніть кнопку «Грант» та зареєструйтесь на вебпорталі за посиланням: https://portal.usf.com.ua/. Після реєстрації у вас з'явиться особистий кабінет. У розділі «Заявки на грант» ви знайдете форми заявок для pre-seed і seed-стартапів.

Будь ласка, подавайте заявки тільки через наш офіційний вебпортал і не надсилайте інформацію на електронну пошту чи соціальні мережі Фонду. Такі заявки не будуть розглядатися.

З яких етапів складається процес отримання гранту?

Процес отримання гранту можна умовно розділити на 5 етапів:

  1. подача заявки,
  2. перевірка стартапу на відповідність умовам програми та оцінка заявки експертами,
  3. пітч та його оцінка конкурсною комісією,
  4. підписання грантової угоди,
  5. отримання гранту та звітування за ним.

У чому різниця між заявками для pre-seed і seed-стартапів?

Pre-seed і seed — це дві різні стадії розвитку стартапів. На етапі pre-seed у стартапу ще немає MVP (мінімально життєздатного продукту). І саме розробкою MVP стартап на цій стадії і займається. Seed-етап — це фаза розвитку cтартапу, що вже має MVP та вийшов на споживчий ринок.

Відповідно, до стартапів на етапі seed пред'являються суворіші вимоги, ніж на етапі pre-seed. Проте вони можуть розраховувати на більший розмір гранту: стартапи в стадії pre-seed можуть отримати 25 000 доларів, а seed — 50 000 доларів.

Що треба писати в заявці?

В особистому кабінеті на порталі Фонду ви знайдете дуже докладну форму заявки з інструкціями щодо заповнення та підказками в кожному полі. Але ми розуміємо, що перший раз розібратися з нею може бути складно, тому ми підготували для вас відеолекцію, в якій детально розповідається, що і як писати в заявці.

Чи можу я подати заявку як приватна особа?

Приватні особи не можуть бути заявниками. Стартап має бути зареєстрованим суб’єктом господарювання: ФОП чи ТОВ. Заявка подається уповноваженою особою від стартапу.

Чи можна подати заявку, якщо стартап зареєстрований в іншій країні?

Ні, спочатку вам треба буде зареєструвати українську юрособу — ФОП або ТОВ. Вибираючи форму організації, зверніть увагу на відмінності у фінансуванні стартапів із ФОП та ТОВ.

Які терміни подачі заявки?

У нас немає термінів, ми приймаємо заявки постійно.

Чи можу я подати заявку, якщо у мене немає команди?

Так, але якщо ви плануєте залучити членів команди, додайте, будь ласка, до заявки опис вакансій для ключових позицій.

Чи можна заповнити заявку англійською (російською) мовою?

Ні. Заявка заповнюється виключно українською мовою, за винятком поля з анотацією, яке слід заповнити як українською, так і англійською мовою.

Чи потрібно мені заповнити всю інформацію по кожному з розділів?

Усі поля, що позначені зірочкою (*), є обов’язковими до заповнення. Всі інші поля ми рекомендуємо також заповнити, хоча це не є обов’язково.

Що таке Lean Canvas?

Це проста методика моделі стартапу, за якою ми просимо вас описати стартап для заявки. Про те, як це зробити, читайте в цій статті.

Чи можна виправити заявку після надсилання?

Ні, якщо заявка вже відправлена, змінити ви її не зможете — тільки переглянути. Але ви не зобов'язані заповнити заявку за один сеанс — ви можете витратити на це стільки часу, скільки вам необхідно. Всі дані, які ви додаєте в форму заявки, будуть зберігатися в особистому кабінеті.

Скільки часу триває розгляд заявки?

Зазвичай на розгляд заявки йде 2–3 місяці. Ми намагаємося працювати оперативніше, але це залежить від кількості заявок та навантаженості експертів.

Хто буде оцінювати мою заявку?

Заявку розглядають експерти в тій області, в якій працює стартап. Для більшої об'єктивності кожну заявку оцінюють два експерти. Якщо їхні оцінки дуже різняться, підключається третій експерт.

Як я дізнаюся, що мою заявку прийняли або відхилили?

Інформацію про статус заявці ви можете бачити у своєму особистому кабінеті. Всі важливі повідомлення ми також будемо дублювати на пошту, яку ви вкажете при реєстрації.

Чи можна подати заявку повторно, якщо перший раз вона була відхилена?

Звичайно, можна і навіть потрібно. Але спочатку уважно вивчіть рекомендації, які ви отримали при відхиленні заявки. Виправте помилки, врахуйте недоліки і подавайте знову!

Чи можна подавати заявку на seed-грант, якщо стартап вже отримав фінансування на етапі pre-seed?

Так, ми будемо дуже раді, якщо після завершення етапу pre-seed ви повернетеся до нас із заявкою на seed.

3304