Чат-бот для покращення сервісу: 5 причин, чому це працює

За останні роки чат-боти стали ледве не провідним інструментом для покращення обслуговування та підвищення ефективності бізнесу. Статистика свідчить, що 74% користувачів по всьому світу обирають спілкування з чат-ботами замість реальної людини. Отже, очевидно, що чат-боти сприяють покращенню сервісу: з їхньою допомогою можна бути на звʼязку з клієнтом 24/7.

Але почнемо з основ: що ж таке чат-бот? Це програмне забезпечення, здатне автоматизувати комунікацію з користувачами через чат-інтерфейси. Вони відповідають на запитання, надають інформацію, розв'язують проблеми й навіть проводять транзакції, уникнувши необхідності участі живих операторів.

Одним із напрямів агенції з клієнтського сервісу infocus.assist якраз є створення чат-ботів. Тому ми сміливо беремо на себе задачу розказати про переваги ботів більше. 

Основні переваги чат-ботів 

Головна їхня функція — коректно розпізнати запит клієнта та відреагувати на нього. Але якщо ви вважаєте, що такий помічник корисний тільки тим, що працює без перерв та вихідних, то аж ніяк! Отже, основні переваги:

Доступність 24/7. Чат-боти забезпечують доступність обслуговування 24 години на добу, 7 днів на тиждень, без перерви. Навіть у нічний час або вихідні дні, коли оператори можуть бути недоступні, чат-бот з допомогою шаблонів зможе легко відповісти на запитання та розв'язати проблеми клієнтів.

Чудовий приклад — Telegram-бот від ПриватБанку ​​@PrivatBankBot. Ви можете не тільки більше не чекати своєї черги на розмову з підтримкою, а й дізнатися відповіді на всі ваші питання в будь-який час доби.

Збір даних. Чат-боти можуть автоматично збирати дані про ваших клієнтів під час спілкування, а ви — використовувати цю інформацію в майбутньому для створення персоналізованих пропозицій, аналізу поведінки клієнтів та вдосконалення стратегій продажів.

Гарним прикладом є онлайн-помічник від міжнародного виробника косметики та косметичної продукції Farmasi @FarmasiDigital_bot у Telegram. Для початку він запитує, чи ви вже є клієнтом компанії, і якщо ні, то пропонує ознайомитися з актуальним каталогом, отримати знижку на перше замовлення та дізнатися про безліч бізнес-можливостей. І, очевидно, збирає при цьому дані, які можуть знадобитися працівникам компанії.

Легкий збір відгуків та фідбеку. Чат-боти можуть автоматизувати процес збору зворотного зв'язку від клієнтів. Це дозволяє компаніям оперативно реагувати на їхні пропозиції та скарги.

Наприклад, бот Adobe в Facebook дає користувачам можливість ставити запитання й усувати проблеми, викликані помилками в продуктах. Так компанія отримує зворотний звʼязок, а користувачі — консультацію чи допомогу з усуненням проблеми.

В нас в infocus.assist також свій чат-бот для послуг онлайн-асистентів. Після завершення спілкування, ми просимо клієнтів оцінити якість обслуговування, поставити оцінку. Якщо отримуємо низьку оцінку, відділ контролю якості, який дзвонить, щоб отримати більш розгорнутий фідбек.

Також можна трекати кнопки, на які натискають користувачі. Це допомагає маркетологам простежити, на якому етапі проблема і клієнти «відпадають».

Підвищення лояльності клієнтів. Чат-боти допомагають покращити взаємодію з клієнтами, що веде до збільшення їхньої лояльності. Швидка та зручна підтримка, персоналізовані рекомендації та постійна доступність — все це робить клієнтів більш відданими бренду.

Наприклад, Telegram-бот від robota.ua @robotaua_now_bot — допомагає значно спростити процес пошуку роботи. Він сам пропонує вам відповідні вакансії, тим самим економлячи ваш час. А миттєві сповіщення допоможуть оперативно реагувати на актуальні пропозиції, що з’являтимуться на сайті.

Зниження витрат. Використання чат-ботів дозволяє знизити витрати на обслуговування клієнтів, оскільки вони здатні автоматизувати багато рутинних операцій, які раніше вимагали працівників.

Відтак, Telegram-бот від центру краси та здоровʼя CPG Center @cpgcenter_bot

повноцінно заміняє консультантів: розповідає про послуги, знайомить із фахівцями, розповідає про косметику та записує на прийом.

Отже… 

Чат-боти дійсно впливають на рівень сервісу та приносять користь бізнесу. Переваги роблять їх важливим інструментом для оптимізації бізнес-процесів та поліпшення взаємодії з клієнтами. Відтак компанії можуть забезпечити ефективне обслуговування, що призводить до збільшення задоволеності клієнтів та підвищення конкурентоспроможності на ринку.

А для того, щоб з легкістю впровадити чат-боти чи інші інноваційні рішення у ваш бізнес, звертайтеся до infocus.assist. Наші експерти завжди допоможуть максимально використати можливості й потенціал новітніх технологій. 

939