Чи може ШІ залишити комунікаційників та креативників без роботи?

«A creative using AI is like turkey voting for Xmas» — жартівлива фраза, яка привернула нашу увагу в інтернеті. Але чи насправді «небезпечний» штучний інтелект, та чи варто креативниками, комунікаційникам та маркетологам чекати на проблеми із працевлаштуванням у майбутньому?

Ера генеративного ШІ тільки починається, але провідні експерти та консультанти вже переконані у його революційному впливі на майбутнє бізнес-процесів та професій. Сучасний генеративний ШІ та інші технології мають потенціал для автоматизації трудової діяльності, яка сьогодні поглинає від 60 до 70 відсотків часу працівників (McKinsey). Хочемо ми цього чи ні, ШІ стане невіддільною частиною багатьох галузей, а його подальший розвиток буде все більше й більше міняти набір скілів, якими має володіти працівник.

Чи призведе інновація до зникнення багатьох професій та креативу? Або ж навпаки — до підвищення продуктивності та звільнення часу для справжньої творчості? Які виклики постануть перед найбільшими роботодавцями, і які навички необхідно розвивати працівникам вже зараз? Розбираємося разом із Крістіною Ніколаєвою, Strategic Initiatives & AI Lead у One Philosophy.

Як ШІ вплине на майбутнє креативних професій?

Згідно з результатами дослідження McKinsey, менш ніж за 10 років технології досягнуть людського рівня продуктивності. Спочатку на рівні середньостатистичного працівника, а через 5-10 років — на рівні найкращих. Навіть ті здібності, які ми звикли вважати виключно людськими, як-от креативність або те, що пов'язане з емоціями, є в списку.

З іншого боку, технології ШІ можуть мати проривний вплив на продуктивність креативних професій. Інструменти генеративного ШІ можуть полегшити написання текстів, допомогти в мозковому штурмі, пришвидшити дослідження споживачів, а також прискорити аналіз і створення контенту. Дизайнер може генерувати дизайн упакування з нуля або створювати варіації на основі вже наявного дизайну.

Чи робить рівень освіти твою роботу менш «вразливою» від впливу ШІ?

Генеративний ШІ матиме найбільший вплив на працівників інтелектуальної праці, які мають вищу заробітну плату, вищі освітні вимоги та достатньо довго вважилися «невразливими». Це, наприклад, усні та письмові перекладачі, дослідники, поети та креативні райтери, а також піарники. ШІ здатен автоматизувати дві третини їхньої роботи.

Яких саме професій торкнуться зміни?

Microsoft у дослідженні про ранні експерименти з GPT-4 в березні 2023 оприлюднили два списки професій, на які розвиток генеративного ШІ вплине найбільше. Перший склали спеціалісти у сфері GPT, а другий – сам GPT. Люди виявилися більш оптимістичними щодо незамінності працівників-людей. У їхньому списку всього 15 професій, які є «повністю вразливими» перед генеративним ШІ: математики, податкові консультанти, фінансові аналітики, письменники та автори, вебдизайнери та дизайнери цифрових інтерфейсів.

У списку ШІ таких професій аж 86: бухгалтери, аудитори, аналітики, репортери, журналісти, юридичні секретарі, адміністративні асистенти, менеджери клінічних даних, аналітики політики у сфері зміни клімату. Майже повністю вразливими (потенційна автоматизація 90% і більше роботи) ШІ вважає блокчейн-розробників, судових репортерів та синхронних перекладачів.

Які навички будуть у пріоритеті?

Згідно з переліком найважливіших навичок на найближчі 5 років на думку роботодавців (WEF Future of Jobs Report 2023), стрімко зростає попит на навички роботи з ШІ та даними. Водночас стрімко падає, зокрема, надійність, увага до деталей чи вміння гарно писати. Уже зараз є інструменти на базі ШІ, які ефективно компенсують відсутність сильних сторін у цих сферах.

Що робити працівникам і їхнім роботодавцям?

Треба вже зараз вивчати та освоювати інструменти ШІ, які змінюють наші професії або способи роботи в них. Комунікаційникам і креативникам ШІ дає можливості для підвищення продуктивності: швидкий доступ до необхідної інформації та фактчекінг, написання електронних листів, релізів та публікацій, створення візуальних матеріалів та бізнес-презентацій, аналіз ринку та цільової аудиторії, що дозволяє швидко приймати більш обґрунтовані рішення та розробляти ефективні стратегії.

Але все залежить від освоєння працівниками технології, що покладає велику відповідальність на лідерах бізнесу. На думку експертів з BCG, СЕО разом із HR-лідерами мають якнайшвидше переосмислити ролі та обов'язки працівників і скоригувати операційні моделі, а також забезпечити навчання ШІ для лідерів і менеджерів різних рівнів.

#AI #artificialintelligence #AIandBusiness #AIforBusiness #AIinsights #ШІ #штучнийінтелект #ШІтаБізнес

1147