Чи потрібний бізнесу свій мобільний додаток

Півжиття проходить в інтернеті. І це не метафора, що означає, що ми надто багато часу витрачаємо на серфінг, зависаємо у соцмережах, працюємо. Це статистичні дані, а статистика, як відомо, наука точна:

  • мобільним телефоном користується 66,6% населення Землі – приблизно 5,6 мільярдів осіб;
  • людина проводить онлайн від 4,5 до 11 години на день. Наприклад, користувачі Android за 2020 рік провели онлайн 3,5 трильйона годин у сукупності;
  • близько 45% користувачів шукають товари та послуги в соцмережах, а серед представників покоління Z відсоток набагато більший. Зумери швидше шукатимуть бренди в Instagram або Tik-Tok, ніж у пошуковику;
  • 9 із 10 осіб користуються інтернетом зі смартфона. Телефон – пріоритетний пристрій для виходу в інтернет, що логічно.
Чи потрібний бізнесу свій мобільний додаток

Що це все означає?

Пандемія зробила свій внесок - з 2020 року люди почали завантажувати більше різних додатків. За прогнозами фахівців, до 2025 року мобільних користувачів буде приблизно 7,5 мільярдів. І всі вони користуються мобільними додатками.

Замовити їжу, купити будь-які товари від одягу до будматеріалів, завантажити ігри, підручники, симулятори, розробити індивідуальну програму тренувань, спілкуватися, працювати – використовуючи програми, людина в принципі може не виходити з дому та жити повноцінним життям. Що й підтверджується цифрами:

  • До 2022 року обсяг онлайн-покупок з телефону в США зріс майже на 70%, і зростання продовжуватиметься.
  • Валовий прибуток від додатків у Google Play в 2020 році був 38.6 млрд доларів.
  • У тому ж 2020 році індустрія мобільних ігор заробила 75.4 млрд доларів.

Все це означає, що ви втрачаєте значний прибуток, якщо у вашого бізнесу досі немає програми. Адже фахівці прогнозують виручку від додатків в районі 1 трлн доларів наприкінці 2023 року. Все ще думаєте, чи варто його розробляти?

Мобільні програми розширюють можливості

Крім додаткового прибутку, додаток дозволить вам охопити сегмент потенційних клієнтів, “добрати” частину цільової аудиторії, краще впізнати її, отримувати якісний зворотний зв'язок. Що, своєю чергою, теж впливає на прибуток. А ще мобільний додаток робить маркетинговий функціонал ширшим:

Доступність

24/7 із будь-якої точки світу, де є інтернет, у будь-який час доби. Ви завжди під рукою клієнта. Буквально.

Додатковий канал інформації

Ви можете збирати інформацію про клієнтів – імена, номери, імейли, бачити точки входу, аналізувати потреби користувачів. Тут вам знадобляться пуш-повідомлення, рейтинг кліків, статистика за часом відгуку.

Цінність

Дайте клієнтам у додатку те, що вони хочуть. Нехай ваш додаток буде максимально зручним, персоналізованим, а зворотний миттєвий зв'язок. Так, якщо ви збиратимете персональний клієнтський досвід для кожного, клієнти від вас не підуть. Можна впровадити програму лояльності або створити програму спеціально під неї.

Елемент брендингу

Є цінність – є додаток – є бренд. Фірмова, брендова програма з впізнаваним дизайном, стилем та унікальними можливостями ще нікому не завадила.

Залучення

Чим більше людей знають про вас, тим більше лідів конвертується у продажі. Що більше часу люди витрачають на вас, то краще. Інтегруйте програму в соцмережі, використовуйте їх як точку першого торкання.

Лояльні клієнти

Якщо ви створите зручну програму з унікальними функціями, яка буде відмінно знати кожного користувача, люди самі розкажуть про вас. Так ви "виростите" адвокатів бренду.

Основні тренди у додатках. Що варто використати

Мобільний додаток повинен спрощувати життя користувача та одночасно залучати та розважати його. А ще бути функціональним. Відповідно, маркетологи вибирають, а розробники впроваджують функції та інструменти, які допоможуть закрити потреби користувачів.

Супердодатки

Раніше програми писали під одне завдання: спілкування, продаж товарів/послуг, доставка. Зараз має сенс створювати багатофункціональні програми, середовище, яке закриватиме максимум потреб користувача. Адже це дуже зручно, якщо в одному місці можна проконсультуватися, купити щось, сплатити та оформити доставку.

Штучний інтелект

Розробники прагнуть створити більш складні програми, ніж розпізнавання мови або голосовий пошук. Незабаром штучний інтелект навчиться розпізнавати користувача, визначати його емоційний стан, ґрунтуючись на персональних даних про користувача, швидко знаходити потрібну інформацію. Використовуйте його в розробці програми.

Відеозв'язок

Обставини показали, що відеозв'язок може бути єдиним способом ефективно працювати у команді. Тому розробники додатків прагнуть створити ще якісніші та зручніші інструменти для відеоспілкування в додатках.

3D-графіка та візуалізація

Тепер це не просто фішка, декоративний елемент, а потреба. 3D-графіка має найпрагматичніше значення у додатках - дає можливість показувати товар з будь-якого ракурсу. Що дозволяє користувачеві добре розглянути, що він купує.

Барвисті візуалізації забезпечують емоційний відгук у людини – це їхнє основне призначення. Крім того, візуалізація – один із простих способів наочно пояснити складні речі.

Кросплатформеність

Ідеальний додаток має однаково добре працювати на різних платформах. Тому розробники прагнуть стерти межі між ПЗ для смартфонів і ПК. Apple вже представили чіп, який забезпечує однаково якісну роботу додатків на телефоні та комп'ютері. Кросплатформенність розширить потенційну аудиторію додатків, адже його можна буде використовувати на будь-якому пристрої.

Конфіденційність

Чим більше цифрових продуктів, тим більше у користувачів відчуття глобального стеження. Розробляючи програму, подбайте, щоб персональні дані ваших клієнтів не потрапили до спамерів, і чесно попереджайте користувачів, яку інформацію збирає програма. Наприклад, алгоритм, розроблений Apple, при вході на сайт генерує випадкову пошту, з якою листи перенаправляються на імейл клієнта. У ніші криптовалют успішно застосовується блокчейн.

Естетика

Природно, додаток має бути естетично привабливим. Зараз складно здивувати чи хоча б привернути увагу людини. Дизайнери поєднують нові фішки (наприклад, неоморфізм) і перевірені тренди - мінімалізм, класні шрифти, колірні схеми. , роблять все, щоб людині було приємно проводити час із додатком.

Що чекає у найближчому майбутньому

Експерти впевнені: ринок додатків продовжить зростати. У 2022 році у світі буде більше 6 млрд смартфонів, кількість завантажень додатків зросте на 45%, а витрати в мобільних магазинах становитимуть приблизно 156 млрд доларів. Причому люди купуватимуть більше “побутових” додатків, а не ігор.

277