Чи реально зібрати онлайн-замовлення за 15 хвилин: досвід VARUS

Замовлення продуктів онлайн як послуга тільки нещодавно почала набирати популярність в Україні. Проте вже сьогодні основна тенденція у галузі ритейлу — стрімке збільшення частки саме онлайн-покупок. За прогнозами експертів, обсяги доставок із супермаркетів зростуть у 10 разів до 2030 року. І всі свіжі дослідження свідчать про нестримне зростання популярності продуктового онлайн-шопінгу.

Звісно, стрімке збільшення частки онлайн-покупок не може обійти увагою представників сфери ритейлу, зокрема і мережу VARUS. Про рішення створити застосунок, який допомагав би оптимізувати процедуру збору онлайн-замовлень розповідає Артем Александров,керівник операційного відділу VARUS.UA.

Чому ми вирішили створити «Збирайко» і як він допомагає у роботі

Варто наголосити, що застосунок «Збирайко» — це власна розробка IT-фахівців VARUS. Він надає фахівцю з видачі замовлень всі необхідні дані у зрозумілому вигляді: список товарів, час замовлення, побажання клієнта у коментарях до кожного товару тощо. Звісно, це пришвидшує весь процес опрацювання замовлень — від отримання до формування на видачу. 

Основні функціональні можливості застосунку:

  • Просунуте API забезпечує синхронізацію даних із партнерами varus.ua. У застосунку об’єднуються всі замовлення з усіх каналів продажу. Одним із прикладів є компанія Glovo.
  • Застосунок об’єднав базу даних з усіх магазинів, де більш ніж 200 співробітників працюють синхронно онлайн.
  • Фахівець бачить залишок товарів у магазині, що допомагає зрозуміти, товар викупили чи він залишився.
  • Позначення виду доставки залежно від типу замовлення (самовивіз, замовлення від Glovo або доставка) — кожне позначено індивідуальним ярликом. Це дозволяє щоденно проводити якісний розподіл навантаження для співробітників, для збирання та видачі певних типів замовлень

  • Фахівець бачить усі побажання клієнта як у коментарях до кожного товару, так і загальні побажання щодо підбору товарів. Крім того, має можливість зателефонувати клієнту для уточнення деталей, у застосунок підтягується номер телефону.

  • У застосунку відображається, яку акцію чи промокод клієнт застосував під час замовлення.
  • Фахівці з видачі замовлень можуть самостійно налаштувати категорії товарів під розміщення у своєму магазині. Це дозволяє ефективніше збирати замовлення.

  • У розділі «Пакунок» збиральник вказує комірки у даркхабі, де розміщені підготовлені для видачі товари та в яких пакетах, це може бути: на полиці, у холодильнику чи у морозилці. Це дає можливість швидко та безпомилково видати кур’єру товари з конкретного замовлення.
  • Співробітник магазину бачить протягом місяця, скільки замовлень він зібрав і яка мотивація на сьогоднішній день, а також може перевірити KPI за попередні місяці

  • Е-чек (електронний чек) — це ще одна дуже корисна функція, яка дозволяє оптимізувати роботу, як-то кажуть «під капотом». Реалізація e-чеку дала можливість збиральнику не займати чергу до каси, щоб провести чек замовлення. Клієнт не очікує запуск каси та друк чека, він просто приходить на смартфон. До того ж це ще одна можливість нашим клієнтам повністю відмовитися від паперових чеків та берегти довкілля. 

Що у підсумку

Основний параметр, який консолідує в собі решту показників якості — це швидкість збирання замовлення. На самому початку розвитку напряму онлайн-збирання, фасування та видачі одного замовлення на 20 SKU становила більш ніж 60 хвилин. А після запровадження сервісу «Збирайко» повний цикл оброблення замовлення становить до 15 хвилин, тобто показник покращився утричі.

2254