Чи важко навчитися програмувати?

Для більшості людей, які починають нову кар'єру в галузі розробки, найстрашнішим моментом є вивчення програмування. Легко може здатися, що навчитися писати код дуже складно, і якщо у вас немає вродженого таланту або хоча б досвіду в комп'ютерних науках, надії на успіх дуже мало.

Це - міф. Для ясності, вивчення програмування вимагатиме часу, терпіння та дисципліни, але нічого складного у вивченні коду за своєю суттю немає. Ніхто не народжується з розумінням коду, і люди з різною освітою вчилися програмувати — від молодих бібліотекарів до досвідчених професорів та професіоналів середньої ланки, які не мають відповідного досвіду.

Чи важко навчитися програмувати?

3 причини, чому навчитися програмувати не складно

Якщо є бажання навчитися програмування, ось три стратегії, які можна використати, щоб зробити цей процес легшим і менш лякаючим.

1. Не потрібно вивчати все відразу

Мова програмування може включати сотні та тисячі команд, але є ймовірність, що для виконання основних повсякденних завдань вам знадобиться лише кілька. Іншими словами, вам не потрібно турбуватися про те, щоб вивчити весь список команд і функцій програмування, щоб розпочати виконання завдань та проектів для створення свого портфоліо. Коли ви почнете спеціалізуватись, ви зможете почати вивчати конкретні команди, необхідні для виконання більш складних завдань.

У зв'язку з цим варто пам'ятати, що деякі популярні мови програмування використовують ту саму мову для багатьох базових команд. Наприклад, функція IF працюватиме однаково у багатьох мовах програмування, навіть якщо синтаксис трохи відрізняється. Це означає, що розуміння основних команд однією мовою програмування дасть вам перевагу щодо інших мов.

2. Програмування прощає

Люди, які займаються програмуванням, щодня роблять помилки. Навіть професіонали іноді помиляються в імені змінної або забувають додати дужку. Найкраще в програмуванні - це те, що існує безліч способів виявити та виявити помилки в момент їх виникнення. Так, замість того щоб шукати друкарську помилку у всьому коді, ви можете зосередитися на конкретному розділі або навіть рядку.

Якщо ви пишете код мовою розмітки, такою як HTML, ви відразу помітите, який текст виглядає неправильно, і зможете повернутися до цієї частини коду, щоб виправити її. Якщо ви використовуєте мову програмування, як Python, спеціалісти рекомендують використовувати інтегроване середовище розробки (IDE). Це пов'язано з тим, що IDE включає редактор з підсвічуванням синтаксису.

Чи важко навчитися програмувати?

Іншими словами, IDE полегшує розрізнення команд, змінних та текстових рядків, виділяючи ці елементи в коді різними кольорами. Крім того, IDE зазвичай може визначити, де є синтаксична помилка - наприклад, пропущена дужка або відкрита лапка - і виділити саме той рядок, який потрібно виправити.

3. Допомога знаходиться всього в одній кнопці або кліку від вас

При такій кількості мов програмування рідко хто запам'ятовує, як використовувати всі доступні функції, синтаксис та команди. Натомість люди зосереджуються тими мовами та функціями, які їм потрібні. Тим не менш, люди забувають, і іноді їм потрібно дізнатися про нові функції мови.

Саме тому мови програмування мають тонни документації. Ви можете знайти документацію в Інтернеті або навіть іноді за допомогою спеціальної команди допомоги в самому коді.

Документація з мови програмування - це найкращий спосіб дізнатися про різні команди і функції - для чого вони потрібні, як вони працюють і які їх обмеження. У документації можна навіть знайти приклади коду, щоб наочно уявити, як використовувати їх у проектах.

Як спростити вивчення програмування

Враховуючи все сказане вище, є кілька способів зробити процес навчання ще легшим у міру того, як ви заглиблюєтеся в програмування. Ось три способи, які допоможуть зробити навчання програмуванню максимально простим і таким, що не викликає стресу.

Використайте коментарі у коді

Усі основні мови програмування передбачають можливість додавання коментарів до коду. Це рядки довільного тексту, що читається, які не виконуються разом з рештою коду. Коментарі дозволяють швидко ввести мету та припущення розділів вашого коду, що полегшує подальше кодування, коли вам потрібно щось змінити.

Коментарі також допомагають іншим стежити за вашим кодом і переглядати його, коли ви працюєте над великим проектом. Ознайомтеся із синтаксисом коментарів вашої мови кодування та візьміть за правило залишати коментарі. Ваше майбутнє буде вам вдячне.

777