Чи запустять Ефір і XRP зростання альткоїнів?

Останній тренд корекції майже не зачепив лідерів ринку альткоїнів – Ефір (ETH) і Ripple (XRP). Чи зможе їх динаміка вплинути на інші активи?

Відновлення Біткоїну до $70 тисяч спричинило позитивну динаміку на ринку альткоїнів. Однак комʼюніті очікує від них більшого.

Чим зумовлені такі настрої, та чи зможуть “альти” почати масове зростання? Розглянемо на прикладі одних із найпопулярніших активів на ринку – Ефіру та XRP.


Спадний тренд, що спостерігався протягом останніх кількох тижнів, змусив весь ринок увійти в зону цінової корекції, в тому числі й альткоїни.

Незважаючи на це, “альтам” вдалося утримати свої позиції. Згідно з даними аналітика RektCapital, незважаючи на 18%-ве падіння Біткоїна перед халвінгом, ринкова капіталізація альткоїнів продовжує триматися на рівні підтримки в 315 мільярдів доларів.

Саме Ethereum (ETH) і Ripple (XRP) найвиразніше продемонстрували стабільність протягом цього часу з точки зору денного обсягу торгів.

У той же час корекційний тренд не мав негативного впливу на Near Protocol (NEAR), WhiteBIT Coin (WBT — центральний елемент Whitechain) та інші монети.

Скептицизм і оптимістичність щодо Ефіру

Дані Santiment доводять, що на Ефір (ETH) тиснуть активні продажі активу. Про це свідчить різке збільшення пропозиції монети на біржах.

Водночас, аналітика Santiment демонструє зростання кількості Ефіру на топ-адресах, що прямо вказує на довіру “китів” до активу.

Обсяги пропозицій Ефіру (ETH) на біржах і топ-гаманцях. Джерело: Santiment

Впевненість “китів” контрастує з чартом Ефіру в 1-денному таймфреймі, оскільки метрики вказують на перевагу спадного тренду. В той час як довгострокові ковзні середні (EMA 50 і 200) натякають на зростання, а індекс відносної сили (RSI) трохи перевищує 50, конвергенція/дивергенція ковзних середніх (MACD) вказує на зниження ціни та схиляється до продажу на рівні 21,0.

Чарт ETH/USDT В 1-денному таймфреймі. Джерело: WhiteBIT Trading View

На суперечливість короткострокових та довгострокових настроїв інвесторів указує й показник експоненціальної ковзної середньої довжиною в 21, яка доводить розбіжність між сигналами на купівлю та продаж.

“Ведмежі” очікування щодо XRP

На тлі відновлення ринку XRP продемонструвала 2%-ве зростання за останні сім днів. На момент написання матеріалу монета торгувалася на рівні $0,6921 з ринковою капіталізацією в понад $34 мільярди.

Про потенціал зростання свідчить активність адрес у реєстрі XRP Ledger, яка продемонструвала значне зростання у четвертому кварталі 2023 року.

Кількість активних адрес на XRP Ledger. Джерело: Messari

У той же час, соціальний обсяг та зважені настрої XRP Ledger продовжують зазнавати експоненціального зниження, що служить аргументом на користь скептицизму до потенційного зростання монети.

Social Volume і Weightened Sentiment на XRP Ledger. Джерело: Santiment

Таку інтерпретацію блокчейн-даних підтримує й чарт, оскільки як довгострокові, так і короткострокові індикатори ковзних середніх натякають на потенційний тренд зниження ціни XRP.

Чарт XRP/USDT в 1-денному таймфреймі. Джерело: WhiteBIT Trading View

Показники індикаторів MACD і RSI підтверджують вищезгадані висновки, вказуючи на спадний тренд монети в перспективі.

Тим не менш, багато хто поділяє оптимістичний погляд на динаміку XRP. Один із них – інвестор Mikybull – побачив на чарті графічну модель бичачого прапора. На його думку, XRP завершив свій ретест і збирається розпочати висхідний рух до діапазону $1-$6.

Оптимістичність інвесторів, можливо, є основною причиною очікування масового зростання альткоїнів. Однак це не скасовує його вірогідності.

Шанси на зростання альткоїнів є доволі великими, особливо під каталітичним впливом потенційного зростання ціни Біткоїна після халвінгу. 

402