Чим допоможе сценарій при створенні онлайн-подій

Події у прямому етері часто швидкі та динамічні, тож можуть виглядати як суцільна імпровізація, що незмінно дає успішний результат. Та хоча імпровізація є необхідною навичкою, якою мають володіти всі ведучі, захопливий сюжет шоу повністю залежить від добре написаного сценарію.

На відміну від кіновиробництва, для створення події у прямому етері необхідно вдало зафільмувати те, що треба, з першого дубля, тож сценарій допомагає зробити так, щоб шоу у прямому етері йшло за планом і досягало бажаних результатів. Сценарій не усуває усіх проблем, що можуть виникнути під час прямого етеру, наприклад, технічних збоїв чи помилок, обумовлених людським фактором, але допомагає їх пом’якшити.

Від сторінки до сцени

Сценарій постановки – це заздалегідь підготовлений текстовий документ, у якому викладено та описано деталі вашої події. Для деяких подій у прямому етері сценарій містить детальний текст для кожного учасника, тоді як для інших у ньому лише наводяться основні тези. Наприклад, одна проста сцена, як-от вихід учасників шоу на арену, може тривати до однієї хвилини, але щоб заволодіти увагою глядачів, на основі сценарію заходу команди мають підготувати музичний супровід і спланувати роботу світлорежисерів. Простіше кажучи, сценарій – це ваша подія, але на папері (чи у Word документі).

Структура сценарію може різнитися залежно від формату шоу, але загалом, як і будь-який вид контенту, він має містити вступ, основну частину та підсумок. По суті, у сценарії описується сюжет і послідовність подій шоу. Хто ваші спікери? Представте їх. Які ключові повідомлення містить шоу? Поясніть їх аудиторії, а тоді переходьте до опису сцени. Без структури сценарій може перетворитися на безглузду послідовність сцен, а шоу в цілому – на хаос.

Робіть паузи

Живе шоу може тривати кілька годин. Ні глядачі, ані ваші учасники не зможуть впоратися з такою кількістю контенту за один раз, тож якщо ваш івент має тривати дві або більше годин, подумайте про перерви. Це може бути кількахвилинна рекламна пауза від спонсорів або навіть зміна приміщення. Наприклад, на деяких турнірах у перервах між іграми команд глядачі переносяться з головної сцени до аналітичної студії.

Розрахуйте час

Неможливо прорахувати все з точністю до хвилини, але варто встановити хоча б приблизні часові рамки. Часові обмеження допомагають зробити так, щоб сцени чи виступи учасників не затягувалися надміру. Сценарій допомагає іншим членам виробничої групи чітко налаштувати свою роботу відповідно до подробиць сцени. Загалом, усі продюсерські групи покладаються на графік до сценарію, тож варто приділити цьому питанню достатньо уваги.

Дотримуйтесь єдиного тону та стилю

Не обов’язково прописувати кожне слово ведучого чи готувати цілий текст його виступу, але сценарій повинен містити тези, які ті мають озвучити, щоб допомогти їм почуватися впевнено на сцені. Створюючи ці тези, важливо, щоб сценарист розумів, яких цінностей дотримується цільова аудиторія, та враховував голос ведучого. Якщо ваше лайв-шоу пов’язане з високими технологіями, сценарій має містити відповідні терміни та стиль мовлення, та якщо тема – ігри та розваги, не варто занадто ускладнювати. Подумайте про свою аудиторію, про те, що її цікавить та що вона вважає захопливим контентом, і використовуйте те, що вона хоче почути.

Підштовхніть глядача до дії

Структура сценарію зазвичай повинна містити висновок. Існує чітке правило: не залишайте аудиторію без меседжу після події – запропонуйте їй щось зробити. Це може бути будь-що від пропозиції підписатися на канал і соціальні мережі до заклику поділитися відео та слідкувати за вашими новинами тощо. Якщо це не одноразове шоу, а серія трансляцій, нагадайте глядачам, коли очікувати наступний епізод.

Головне, про що варто пам’ятати: сценарій не просто корисний – це невіддільна частина лайв-шоу. На нього орієнтуються як команди, так і учасники, тож важливо зробити його якомога простішим і, звісно, не забувати редагувати, якщо обставини змінюються. Створення івентів – досить дорогий процес, тож не дайте поганому сценарію змарнувати ваші гроші. Ні декорації, ні спецефекти не матимуть значення, якщо глядачі не зрозуміють ідеї події, спікери не знатимуть своєї ролі, а вся продакшн-компанія не має уявлення про часові рамки. Якщо ви бажаєте створити сценарій і успішне шоу, співпраця з професійною компанією з виробництва контенту допоможе вам досягти мети.

2264