Чим голосовий бот допоможе маркетинговій агенції

У маркетингових агенціях, на відміну від більшості інхаус-команд, кожний співробітник часто веде одразу кілька проєктів або працює з великими компаніями. Вимоги до працівників часто вищі, а часу на важливі, але рутинні завдання (наприклад, проведення досліджень та якісну вдумливу аналітику) обмаль. У результаті іноді маємо незадоволених клієнтів та високі репутаційні ризики.

Труднощів додають сезонні фактори. Особливо зростає навантаження наприкінці року, коли більшість клієнтів намагається продуктивно використати залишки рекламного бюджету.

Типові проблеми інтернет-маркетингу та як їх розв’яже бот

Робота з нецільовими аудиторіями

У багатьох проєктах портрет цільової аудиторії виглядає приблизно так: чоловіки та жінки від 25 до 40 років, що непогано заробляють та мають власне авто. Тобто коло людей, яких має охопити реклама, надто широке. Припустимо, мова йде про дитячі автокрісла і ви плануєте «розповісти» про них 5 000 осіб.

Але виявиться, що в одних діти вже дорослі, у других їх поки що немає, треті продали свої машини і т. д. Виявити та відсіяти нецільових клієнтів можна з голосовим ботом.

Рішення № 1 — збір цільової аудиторії та аналіз ринку

Традиційні опитування та анкетування вже не працюють так, як раніше, тому що потребують багато часу спершу на збір, а потім — на обробку інформації. Людський фактор збільшує ризик виникнення помилок та неточностей, через які портрет клієнта буде сформований неправильно.

Голосова розсилка — найшвидший спосіб опрацювати велику, холодну або застарілу базу. Сучасні розумні боти багатоканальні, тому одночасно телефонують сотням абонентів. Точність скриптів та технології розпізнавання людської мови забезпечують високу якість даних, зручно структурованих для подальшого аналізу.

Рішення № 2 — облік та опрацювання лідів

Сегментація бази — ще одна корисна вбудована функція голосового робота. Завдяки здатності виявляти наміри абонента програма обдзвону самостійно відокремить гарячих лідів від незацікавлених абонентів та згрупує контакти за ступенем готовності виконати певну цільову дію. Нецільових споживачів можна буде видалити з бази контактів та не витрачати більше грошей на їхнє залучення.

Відсутність тестування

Будь-які ідеї, гіпотези, креативи та аудиторії потрібно тестувати, але зазвичай або на це немає часу, або використовуються неефективні інструменти. У результаті рекламна кампанія запускається з урахуванням усіх можливих інтересів тих, кого можна охопити налаштуванням показів.

Наприклад, ролик про нову пароварку побачать усі киянки віком від 30 до 60 років, що займаються фітнесом, пілатесом, йогою, вільною боротьбою, колись цікавилися дієтами, спортивним інвентарем, кросівками, кулінарними курсами, мають дітей, онуків, проблеми з травленням — перелік може бути нескінченним.

Звичайно, алгоритми Google та Facebook звузять аудиторію та показуватимуть рекламу тим, хто краще на неї зреагує. Але завжди краще мати свіжу статистику щодо більш ефективного таргетингу.

«За відсутності автоматизації більшість налаштувань та процесів мають кастомний характер, а рішення приймаються інтуїтивно. Але продукти на базі штучного інтелекту та машинного навчання для того й існують, аби не витрачати гроші даремно та не втрачати цільових клієнтів», — пояснила засновниця Olenka.ai Олена Дишкант.

Рішення — опитування, дослідження та тестування з голосовим ботом

Агенції з інтернет маркетингу можуть використовувати голосових роботів для проведення А/В-тестувань, щоби прогнозувати ефективність кампаній у соціальних мережах або в інтернеті. Також програма обдзвону стане в пригоді для проведення обов’язкового для маркетологів регулярного дослідження — NPS-опитування.

Здатність сучасних роботів до навчання дозволяє їм із часом підтримувати все складніші та триваліші діалоги. Тому їх можна використовувати для дослідження ринків, збору інформації про конкурентів, виявлення нових або нагальних потреб споживачів.

Вичерпність стандартних каналів

З кожним днем витрати на інтернет-маркетинг зростають: дорожчають джерела трафіку, його все складніше збільшувати органічно, креативи швидко «вигорають», нарешті, люди втомлюються від реклами, коли їм потрібна просто інформація. Тому потрібно шукати та тестувати більш економічні та технологічні рішення.

Варто зважати й на такі нововведення, як, наприклад, податок у 20 % на розміщення реклами в Facebook. Для багатьох (зокрема компаній із формою власності ФОП) такий спосіб комунікації з аудиторією автоматично стає невигідним. Голосові ж розсилки допоки не обкладаються додатковим податками, а багатоканальна телефонія та грамотно написані скрипти дозволяють знизити вартість роботизованого дзвінка в 3–4 рази в порівнянні з послугами колцентрів.

Рішення — масові та тригерні голосові розсилки

Коли потрібно максимально поширити інформацію про нові продукти, послуги, спеціальні пропозиції, варто обирати канали з найбільшими охопленнями. Показник відкриваності електронних листів та повідомлень у месенджерах коливається на рівні 30 %, а на телефонні дзвінки люди відповідають у 90 % випадків.

Зміни в купівельній поведінці споживачів

Подорож клієнта постійно змінюється через появу нових технологій, засобів комунікації та навіть пандемію. Сьогодні люди старшого віку активно користуються соцмережами та купують онлайн, тоді як багатодітній молодій матері простіше розв’язувати нагальні питання телефоном. Тому інтернет-маркетологам варто використовувати максимум із доступних каналів комунікації для забезпечення найвищого показника охоплення у всіх сегментах цільової аудиторії. І транслювати свою інформацію так, як це зручно споживачеві, а не бізнесу.

Рішення №1 — персоналізація спілкування та забезпечення постійного контакту

Розумний робот працює без перерв та вихідних, тобто в зручний для клієнта час, та може використовуватисяв сервісній моделі. Наприклад, підтверджувати замовлення. нагадувати про участь у вебінарі, цікавитися рівнем задоволеності якості продукту, пропонувати персональні бонуси, а також приймати звернення як перша лінія колцентру та відповідати на типові запитання.

Рішення № 2 — спрощена аналітика та звітність

Навіть у тих агенціях з інтернет-маркетингу, що працюють уже багато років, аналітика може зводитися до підрахунку кількості вхідних заявок та конверсійності. У результаті кожної розсилки голосовий робот сегментує базу за багатьма параметрами та формує кількісний та якісний звіти по обдзвону загалом та по кожній розмові окремо.

Принцип роботи та сфери використання голосового робота

Голосовий робот — це автоматична програма для здійснення та приймання дзвінків. Вона телефонує абоненту та розпочинає діалог із ним за скриптом, написаним з урахуванням цілей розсилки та очікувань від неї. Далі бот слухає відповідь людини, розпізнає значення її слів та озвучує фразу, що логічно продовжує розмову.

Скрипт можна написати практично під будь-яку потребу: розумний робот знайде цільову аудиторію, оновить дані в базі контактів, протестує ідею, запросить на вебінар, збере зворотний зв’язок та інтегрується до будь-якої маркетингової воронки.

Розсилка з голосовим роботом — це інструмент просування не тільки проєктів чи клієнтів, з якими працює агенція з інтернет-маркетингу, а і для розповсюдження інформації безпосередньо про неї.

Вихідний обдзвін баз контактів — це ефективний спосіб пошуку нових або повернення старих клієнтів. Робот швидко та делікатно розпитає абонентів, які в них є потреби в інтернет-маркетингу, чи був у них уже відповідний досвід, послугами яких агенцій бізнеси та бренди користувалися та чому обирали саме їх тощо. А це — цінні інсайти для розуміння власної аудиторії та створення персоналізованих умов співпраці з кожним потенційним клієнтом.

«Сьогодні голосовий робот — це недорогий у порівнянні з іншими та багатофункціональний інструмент забезпечення постійного та персоналізованого дотику з кожних клієнтом у реальному часі. Тобто це — миттєва реакція маркетолога на те, що відбувається з його аудиторією», — підсумувала Олена Дишкант.

Чому це важливо? Тому, що сьогодні інтернет-маркетинг — це спосіб залучити клієнта в комфортному саме для нього середовищі, а не змушувати його діяти так, як зручно бізнесу. Телефонна розмова — природний спосіб, у який спілкуються споживачі різного віку, світогляду та рівня прибутків. А голосовий бот здатний пришвидшити, спростити та здешевити багато рутинних процесів, покращити якість прогнозування та уникнути помилок, що можуть зашкодити репутації агенції з інтернет-маркетингу, як і будь-якому іншому бізнесу.

387