Читати під час війни. Завершився другий сезон конкурсу літкастів про українських письменників КрутеЗНО

Це не про літературознавство, це про життя. Саме таким виявився цьогорічний сезон конкурсу літкастів КрутеЗНО. 193 аудіо, записані дорослими та дітьми з різних куточків України та Європи, пройшли жорна фахових перевірок та слухацьких голосувань, щоб нова аудіобібліотека могла стати надійним джерелом знань про життя українських письменників і письменниць.

Та все ж, подкасти КрутеЗНО — це не аудіопідручник. Це відверта розмова із тими і про тих, хто речення за реченням і вірш за віршем розвивав і транслював світові українську культуру. Літкасти КрутеЗНО — це радіовистави, біографічні нариси, художні замальовки, подорожні записки, і навіть батли зі штучним інтелектом. 

Шевченко не на першому місці

49 фундаторів, новаторів, експериментаторів, емігрантів та тих, чиї імена асоціюються з пронизливим словосполученням «Розстріляне Відродження», стали героями конкурсних подкастів КрутеЗНО-2023. Чим жили українські класики, у своїх аудіо розповідають вчителі, студенти, підлітки-книголюби, журналісти, літературні критики й навіть актори.

Найчатіше учасники конкурсу обирали для аудіо біографічні подробиці Лесі Українки (14 літкастів) та Ольги Кобилянської (11 подкастів). По 10 літкастів надійшло про Івана Франка та Григорія Сковороду. 

Ось що координаторка конкурсу Ірина Плехова розповіла про найнеочікуваніші аудіо: «Найоригінальніші з точки зору подання біографічних даних — літкасти про Віру Вовк та Аттилу Могильного. Авторка першого, Софія Самборська, дослідила життя поетки, використовуючи іноземні джерела. Аліна Мірошниченко, яка підготувала аудіо про Аттилу Могильного, змогла дуже детально відтворити життя поета, незважаючи на те, що в мережі вкрай обмаль біографічних фактів.».  

Найбільше заглибленням у таємниці письменницького життя організаторів конкурсу здивували літкасти овітянки з Івано-Франківська Аліни Мірошниченко про Аттилу Могильного й ліцеїстки з Кременчука Софії Самборської про Віру Вовк.   

У топі — Південь і Схід

Найбільше літкастів надіслали учасники зі Сходу та Півдня України. Харківщина, Одещина, Сумщина і Запоріжжя — серед найактивніших. Дехто записував свої подкасти з окупованих росією територій.

Ось як свою участь у конкурсі прокоментувала вчителька, яка проживає на непідконтрольній Україні території Херсонської області (ім’я та прізвище приховані з метою безпеки учасниці):

«Можливо, здається, пошук інформації, запис подкастів відбувався дуже легко. Але за цим усім стоїть кропітка праця, допомога, підтримка рідних, окупація… та шалена віра у Перемогу України. Цей конкурс особисто для мене – психологічна підтримка під час війни. Все, що я роблю, моя мотивація, міститься у кількох словах: “У нас усього одне Життя…”».

Більше, ніж конкурс 

Призовий фонд КрутеЗНО-2023 — 200 000 гривень. Перша премія у кожній з 5 категорій — 15 000 гривень. А ще — грошова винагорода за друге місце та з десяток спеціальних призів від Амбасадорів і симпатиків конкурсу.

Та ось чому переможці і призери радіють по-справжньому.

Юлія В’юн, вчителька, авторка літкаста про Віктора Петрова (Домонтовича): «Метою було, по-перше, перевірити свої можливості, по-друге, показати своїм учням, що літкаст — це надзвичайно зручний спосіб отримати інформацію про твір та його автора. Наразі, готуючись до уроків, слухаю літкасти своїх колег.»

Ростислав Безкровний, студент, автор 5 літкастів: «Раптово мені написала одногрупниця, повідомляючи, що є такий конкурс крутий, де потрібно подкасти створювати і ще й про письменників. Моєму щастю не було меж і я мерщій почав творити!»

Антоніна Волошина, студентка, авторка літкаста про Агатангела Кримського: «Це наш спільний маленький внесок у ПЕРЕМОГУ, у розвінчання старих міфів і донесення правдивої інформації на основі першоджерел! Бо окупація мозку набагато страшніша за окупацію території.»

Конкурс літературних подкастів КрутеЗНО був започаткований у 2022 році. Його співорганізатори — соцмережа літературних подкастів LitCom, Київська Мала академія наук та творча агенція «Баляндраси». У колекції КрутеЗНО — понад 300 аудіо про більшість творів з української літератури, що входять до шкільної програми, а також — про майже пів сотні визначних письменників та письменниць, частина з яких все ще мало відомі широкому загалу.

Усі літкасти КрутеЗНО можна безкоштовно прослухати у мобільному застосунку LitCom. Командра конкурсу планує продожувати його і у 2024 році. Усі новини дізнавайтеся на сайті та сторінках КрутеЗНО у соціальних мережах.      

1819