Чому іспит IELTS такий популярний і що слід про нього знати

У кожній сфері існують свої лідери. Найбільш визнаним брендом телефонів є iPhone. McDonald's і Burger King постійно змагаються за першість на ринку fast food, а Nike — точно один із найкращих брендів спортивного одягу. 

Мають свого лідера й іспити з англійської мови. Одним із найпопулярніших серед них є International English Language Testing System, котрий заснували у 1989 році. Щороку його складає понад 3 мільйони людей у різних куточках світу, зокрема й в Україні. 

У чому полягає популярність IELTS, які навички перевіряють з його допомогою, кому варто складати цей іспит та як ефективно до нього підготуватися — розберемося детальніше.

Кому і навіщо потрібно складати IELTS

International English Language Testing System визначає рівень володіння мовою у людей, котрі мають намір навчатися чи працювати в англомовному середовищі.

Результати тесту визнають близько 10 000 навчальних закладів і різноманітних організацій у 140 країнах світу, серед яких США, Канада, Велика Британія, Ірландія, Австралія та Нова Зеландія.

Тож, аби потрапити на роботу чи навчання у престижні європейські, американські чи канадські університети або компанії, не обійтися без IELTS. Крім того, цей іспит можна скласти й для того, щоб підтвердити свої знання для роботодавця в Україні. Це доречно у випадках, коли компанія співпрацює із закордонними партнерами, а тому всі співробітники мають знати English для ефективної комунікації.

Тест ділиться на два модулі:

1) академічний — його складають ті, хто планує навчатися за кордоном чи писати наукові праці;

2) загальний  розрахований на тих, хто хоче емігрувати чи просто перевірити свої знання.

Кожен із цих варіантів складається з чотирьох блоків, під час яких кандидат демонструє всі свої мовні навички: говоріння, аудіювання, читання та письмо. Отож, про структуру іспиту поговоримо далі.

З чого складається IELTS

Іспит триває близько трьох годин і проходить у два етапи. Спочатку потрібно скласти письмові секції: Listening, Reading, Writing. Секцію Speaking можуть призначити в той же день або впродовж семи днів до чи після основної частини.

Розглянемо детальніше, які завдання включає кожен блок.

1. Listening триває 40 хвилин. Потрібно прослухати два діалоги, два монологи та відповісти на 40 запитань.

2. Reading займає годину й передбачає прочитання кількох текстів і необхідність відповісти на 40 дотичних запитань.

3. Writing — відводиться година на написання двох текстів: есе та лист. У версії IELTS Academic потрібно написати есе й проаналізувати чи описати інформацію з графіка, діаграми, таблиці.

4. Speaking займає 11-14 хвилин. Кандидат спілкується з екзаменатором, розповідає про себе, відповідає на уточнювальні запитання.

Кожна секція тесту оцінюється окремо, після чого вираховується середній бал. Максимально можна отримати 9.0 — рівень носія мови або C2. Хоча для вступу до закордонних університетів чи роботи в англомовних країнах найвища оцінка не потрібна. Найчастіше вистачає від 5 до 7 балів.

Переваги та недоліки IELTS

Однозначним плюсом цього тестування є можливість вибрати комп’ютерну або паперову версію, залежно від власних уподобань.

Паперову версію можуть одразу складати сотні кандидатів, а комп'ютерну близько — 10. Для деяких людей це важливо, адже менша кількість учасників поліпшує можливість концентрації уваги. До того ж спостерігачі зможуть оперативніше реагувати на запитання та надавати допомогу в технічних й організаційних моментах.

Наступною перевагою є можливість скласти секцію говоріння в інший день. Це допоможе кандидату зменшити градус напруги та з новими силами скласти останню секцію іспиту окремо.

Вагомим плюсом саме для українців є те, що нещодавно для України відкрили можливість складати IELTS Academic онлайн. Тест має той самий контент і формат, як і при складанні у тестовому центрі, тому кандидатам не потрібно ознайомлюватися з новим варіантом іспиту чи змінювати принцип підготовки.

Недоліком IELTS є обмежена валідність сертифіката — 2 роки. Тобто, складати його краще, якщо у вас вже є конкретна мета вступити до закордонного університету, переїхати до певної країни чи довести свої знання роботодавцю в Україні.

Підготовка до IELTS

Для того, щоб скласти IELTS на високий бал, насправді мало просто добре вивчити англійську мову. Потрібно також знати специфіку кожної секції іспиту, розуміти, чого від вас очікують екзаменатори та як поводитися під час тестування.

Ознайомитися з усім цим, а також якісно підготуватися до іспиту, допоможе відповідний курс у Grade Education Сentre. Наші викладачі мають потрібну кваліфікацію та особисто складали IELTS. Тож вони ознайомлять кандидатів з усіма особливостями іспиту, його структурою та критеріями оцінювання, а також навчать ефективних алгоритмів виконання завдань й іншим лайфхакам.

Підготовка до іспитів з англійської — це не завжди саме про вивчення мови. Це більше технічний процес, котрий краще проходити під наглядом. Досвідчений викладач може вказати на слабкі місця, зорієнтує у правильних підходах навчання та допоможе не втратити мотивацію у процесі підготовки.

Тож, якщо ваша мета — вступ у закордонний університет, пройти міжнародне стажування чи перебратися до іншої країни — першим кроком до її здійснення стане підготовка до IELTS у Grade!

580