Чому медійну рекламу слід довірити агентству

Реклама може бути складним і великим процесом, адже потребує дослідження, планування та проведення кампаній, а також постійного моніторингу ефективності для доцільної оптимізації. Це може бути дуже трудомісткою частиною бізнесу, тому компанії користуються послугами рекламних агентств. Але в цій статті ми розглянемо, чому саме медійну рекламу доцільно довірити агентству, а не робити власними ресурсами. Одразу зазначу, що автор цієї статті працює в рекламній агенції, тож, з одного боку, дещо упереджений у цьому питанні. Але з іншого боку, може ізсередини пояснити, яку саме цінність рекламна агенція надає своїм клієнтам.

Рекламна агенція — це компанія, яка спеціалізується на просуванні продуктів або послуг через різні медійні канали. Агентства відповідають за розробку, проведення та вимірювання ефективності рекламних кампаній. Наявність команди професіоналів для проведення вашої кампанії є великою перевагою. Вони мають навички та досвід, щоб створити ефективну кампанію для вашого продукту чи послуги.

Коли та кому потрібна рекламна агенція?

Якісний діалог, що особливо важливо для тих, хто добре орієнтується в продукті, але не має ресурсу або бажання розібратись у маркетингу. Це стосується як новостворених стартапів від молодих ентузіастів, так і традиційного сімейного бізнесу, де всі знають продукт, але ніхто не є спеціалістом із маркетингу. Таким компаніям слід обирати малі, “бутикові” агенції, в яких спеціалісти мають можливість вести вас по всім процесам і приділяти стільки часу, скільки необхідно для налагодження роботи. Передавши маркетинг рекламному агентству, ваш бізнес може позбутися довгих годин, необхідних для належного навчання працівників різним маркетинговим спеціальностям.

Компаніям, які працюють на висококонкурентних ринках, також слід розглянути варіант співпраці із рекламною агенцією. Новий підрядник може стати вашою конкурентною перевагою та допоможе відвернути клієнтів від конкурента. І це працює не лише на рівні, умовно, кав’ярень, але й у великому бізнесі. Так, у нас був кейс, коли завдяки отриманим від нас інсайтам MOYO оптимізували рекламні активності таким чином, що з рештою зросла їх доля ринку.

Прихильникам технометричного підходу та data-driven рішень також буде корисно працювати із рекламною агенцією. В digital дуже багато даних, що їх можна зібрати і виміряти, але це треба вміти робити. Маркетингові агенції постійно працюють з одними і тими ж інструментами та знають, як дістати із них дані та які дані варто діставати. Більш того, досвід дає фахівцям розуміння процесів і вони не намагаються пов’язувати кількість фільмів Ніколаса Кейджа із потонулими в басейнах, як то може випадково зробити технофан без маркетингового бекграунду.

Також компаніям, що мають жорстку фінансову звітність перед акціонерами або інвесторами, буде корисно найняти маркетингову агенцію, адже підрядник може завчасно планувати активності й, що найцінніше, видавати свій прогнозований результат, коли кампанії вже проведені. Маркетинг дорогий з тієї простої причини, що він лежить в основі всіх компаній, які заробляють гроші. Комусь це може здатися нерозумним, але маркетинг — це більше, ніж просто витрати. Саме це стимулює продажі всіх найуспішніших компаній. Так ви можете вберегти себе від несподіванок складно прогнозованого аукціону і матимете порядок у бюджетуванні цього напрямку.

Чим може бути корисна співпраця з маркетинговою агенцією?

Коли компанія виходить на ринок та починає конкурувати на ньому з присутніми гравцями, або формує власний сегмент, на якому буде першопрохідцем та лідером, вона стикається із типовими проблемами розвитку. Розглянемо їх у розрізі 4P

Promotion

Якщо клієнт не знає про вас і ваш продукт, або знає мало, або знає щось не те — це очевидна перепона розвитку компанії. Цей виклик особливо важливий для молодих компаній, стартапів. Коли ви запускаєте продукт на ринок, вам треба якнайшвидше вийти на аудиторію більшості, на людей, які будуть купувати ваш продукт і голосувати за нього грошима.

Для компаній, які вже присутні на ринку, сюди входить робота із різними цільовими аудиторіями — треба постійно шукати нові аудиторні сегменти, які могли б стати цільовою аудиторією бренду.

Product

З точки зору продукту рекламна агенція може допомогти у дослідженні ринку та споживацьких очікувань. Буває, компанія робить класний інноваційний продукт, до якого ринок у масі своїй ще не готовий, і цільовій аудиторії потрібно пояснити, як саме ваш продукт полегшить її життя.

Якщо у вас в команді засновників немає власного Стіва Джобса, котрий вміє формулювати та доносити меседжі, то ним повинен стати підрядник із реклами — маркетингова агенція. В такому випадку слід запускати медійну рекламу для прогріву ринку та формування попиту. І це саме той бік, на якому спеціалізується newage.

Price

Коли ринок вже розуміє, як працює ваш продукт та для чого він потрібен, аудиторія може вирішити, що продукт надто дорогий. В цьому випадку можна спробувати зменшити собівартість офлайнового продукту, але тут є ризик втратити власну унікальність. Розглянемо на прикладі.

Уявімо SaaS-компанію, що залучила клієнтів ідеальною техпідтримкою: цілодобовою, швидкою, чуйною, без жодних ботів тощо. І клієнти люблять бренд завдяки цьому. Але компанія вирішує економити і її техпідтримка починає скидатися на колег із державного банку: півгодини лайся із роботом, півгодини чекай на лінії та тоді буде шанс отримати від оператора незрозуміле пояснення. Це, може, й дозволить залучити нових клієнтів дешевшим продуктом, але відлякне вже наявну лояльну аудиторію.

Маркетингова агенція допоможе запобігти таким помилкам.

  1. Фахівці з реклами можуть налаштувати таргетинги на більш платоспроможну аудиторію.
  2. Агенція допоможе посилити меседжі про вигоди, які отримує покупець, аби виправдати наявну ціну.
  3. Аналітика, що її отримує агенція в процесі реклами, може дати інсайти для покращення не лише реклами як такої, але й бізнес-моделі загалом.

Place

В офлайн-світі йдеться про дистрибуцію, а в онлайні — про юзабіліті й те, як зробити ваш товар чи послугу максимально комфортною. Розв'язання цієї проблеми значною мірою лежить на самій компанії, адже маркетингові агенції не можуть замість вас налаштувати дистрибуцію чи переробити Android-додаток під iOs для більшого охоплення. Проте частково експертиза агенції і тут стає у пригоді, коли йдеться про аналітику та рішення, базовані на даних.

По-перше, перед запуском рекламної кампанії агентство налаштовує клієнту веб-аналітику, аби максимально ефективно трекати результати. І таке налаштування дає розуміння загальної ефективності сайту або сервісу, показує інсайти, що можуть покращити performance.

А по-друге, маркетингові агенції можуть проводити дослідження ринку та клієнтів, які виявляють точки росту в питаннях дистрибуції в тому числі. Так, наприклад, newage. створюють для клієнтів Post-Buy Report — глобальні звіти, що дають інсайти про цільову аудиторію та її реакцію на рекламу (і, відповідно, на демонстровані в ній продукти, бренди, месседжі).

Питання дистрибуції та юзабіліті можуть стати серйозною перепоною для росту компанії, і рекламна агенція не може розв'язувати цю проблему замість компанії, але може вказати на потенційні точки росту й підштовхнути вас до розвитку в правильному напрямку.

Висновок

Треба розуміти цінність співпраці з медійними агентствами — як для бізнесу, що зростає, так і для того, який тільки виходить на ринок. Звертаючись до рекламної агенції, ви, фактично, орендуєте її досвід. Підрядники знають, як зробити все добре, але, не менш цінно, вони мають алгоритм дій, коли щось пішло не так.

Наприклад, для підприємця блокування рекламного кабінету може стати безвихідною ситуацією: апеляції застрягають не невизначений термін, відповіді техпідтримки сухі й незрозумілі, а нові кабінети блокують одразу після реєстрації. І поки все це тягнеться, реклами нема, як і лідів із неї. Маркетингове агентство ж однозначно має досвід, що робити в такій ситуації: знає, що саме писати техпідтримці, аби змусити ту рухатись і може повноцінно адвокатувати ваші інтереси.

2733