Чому сьогодні навички важливіші за диплом, особливо в IT?

Багато хто з вас памʼятає часи, коли диплом був чимось зі списку обовʼязкових досягнень у житті. Маєш диплом — маєш перспективи на майбутнє. Не маєш диплома… Що ж, значить, перспективні шляхи для тебе закриті. На щастя, зараз всі ми чудово розуміємо, наскільки подібні ствердження відірвані від реальності. Особливо коли мова йдеться про IT-напрямок.

Взагалі якщо ви обираєте для себе саме напрям IT, то отримати «класичний» диплом вузу вельми складно через брак варіантів. Наразі в Україні вкрай мало вузів з IT-напрямом. Їх реально можна порахувати на пальцях:

  • Державний Університет телекомунікації у м. Київ
  • Сумський державний університет
  • Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка та деякі інші

Але й тут є важливий нюанс — тривалість та ефективність навчання. По-перше, програми більшості вузів побудовані таким чином, що студенти отримують величезну кількість відверто зайвої інформації. По-друге, навчальні програми оновлюються доволі рідко. Як наслідок, студент отримує на руки диплом, володіючи при цьому знаннями та навичками, що вже втратили актуальність. В IT це просто неприпустимо. Тенденції змінюються буквально щомісяця. А навчання за програмою, що не змінювалася роками, — відверто даремна трата часу.

Диплом мамі — тобі скіли: що важливе в IT?

Гасло Wezom Академії звучить саме так: «Диплом мамі — тобі скіли».

Річ у тім, що робота в IT в принципі не дуже співвідноситься з дипломами та навіть з поняттям професії у звичному розумінні. Це радше про навички, вміння та компетенції. Наприклад, за професією веб-розробника може ховатися абсолютно різний набір компетенцій. Як і за професією дизайнера, SEO-шника чи копірайтера. Сучасний айтівець не привʼязаний чітко до якоїсь конкретної професії. Верстальник цілком може займатися ще й веб-дизайном. А SEO-спеціаліст — писати тексти для сайтів.

Ну і найголовніше: у більшості випадків під час співбесіди в IT-секторі важливими будуть саме ваші хард- та софт-скіли, досвід роботи, професійні навички та експертиза. А вже потім — ваш диплом. Та й взагалі, хто сказав, що диплом в принципі потрібен?

Професії в IT для людини з будь-яким дипломом

Є ще один дуже важливий момент: наявність у людини диплома може тільки нашкодити, створюючи певну «привʼязаність» до професії. Логіка наступна: 

Навіщо мені опановувати нову професію та починати все з нуля, якщо в мене є диплом (наприклад) юриста і я витратив стільки часу та зусиль задля його отримання?

Ще складніше, коли людина відмовляється від нової професії, бо та не відповідає запису в дипломі: 

Ну який з мене веб-розробник, коли у мене в дипломі значиться “викладач молодших класів”?


Насправді ж запис у вашому дипломі або ж взагалі його відсутність не відіграє особливої ролі, якщо ви плануєте спробувати власні сили в IT. До того ж є безліч діджитал-професій, для яких взагалі немає різниці, що ви вивчали та чим займалися раніше. Саме про такі професії піде мова далі.

Проджект-менеджер

Це спеціаліст, котрий планує, організовує та контролює роботу над проєктом, враховуючи бюджет та дедлайни. Без проджект-менеджера не обходиться практично жодна сучасна IT-компанія. При цьому від нього не потребують якихось особливих технічних знань та навичок.

Натомість для проджект-менеджера важливо наступне:

  • вміння комунікувати, вести переговори та вирішувати конфліктні ситуації;
  • досвід побудови стосунків в команді та мотивувати її учасників;
  • орієнтація в роботі на процес і на результат;
  • навички планування, бюджетування та управління персоналом.

Рекрутер

Це спеціаліст, котрий займається пошуком потенційних співробітників для компанії. При цьому рекрутер може працювати як у штаті певної IT-компанії, так і в окремому рекрутинговому агентстві. Знову ж таки, від рекрутера не вимагають особливих знань та навичок в IT. Але хоча б базове розуміння теми все ж знадобиться.

Рекрутер повинен володіти наступними компетенціями:

  • комунікабельність та вміння будувати діалог;
  • впевненість, довіра до інших людей, порядність;
  • вміння швидко адаптуватися до істотних змін на ринку праці;
  • прискіпливість та готовність повністю зануритися в бізнес клієнта.

Маркетолог

Це фахівець, котрий аналізує ринок та на основі цього аналізу формує стратегію просування товарів чи послуг. Для маркетолога дуже важливо розумітися на актуальних трендах, тримати руку на пульсі, швидко та ефективно аналізувати ринок, а також вивчати цільову аудиторію, з якою він працює.

Найважливіші компетенції маркетолога:

  • вміння керувати проєктами різного рівня та масштабів;
  • критичне мислення та обʼєктивність;
  • комунікабельність та активність;
  • навички створення позиціювання та правильних меседжів для досягнення поставлених маркетингових задач.

Копірайтер

Це спеціаліст, головна сфера діяльності якого — написання текстів для маркетингових, рекламних та комерційних цілей. Цей напрямок чудово підходить для людей, котрі не просто вміють гарно писати, а й можуть достукатися своїми текстами до будь-якого читача, донести до нього власну думку, переконати та заохотити до певної дії.

Головні компетенції копірайтера:

  • високий рівень письмової та усної грамотності;
  • уважність до дрібних деталей та вроджена прискіпливість;
  • вміння обробляти та аналізувати велику кількість різноманітної інформації та знаходити в ній найголовніше;
  • навички роботи з різними цифровими платформами;
  • аналітичний, проактивний, глобальний склад мислення.

SEO-спеціаліст

Це фахівець, котрий комплексно займається оптимізацією сайтів та їх просуванням у мережі. Головне завдання SEO-спеціаліста, якщо описати його максимально коротко, — виводити сайти в ТОП пошукової видачі швидко та з мінімальними витратами. Напрямок SEO можна сміливо рекомендувати тим, хто цікавиться рекламою, маркетингом та принципами роботи сучасного інтернету.

Головні компетенції гарного SEO-спеціаліста:

  • розуміння алгоритмів сучасних пошукових систем;
  • хоча б мінімальні знання HTML та CSS;
  • вміння працювати з різноманітними інструментами SEO та аналітики — Google Аналітика, Google Search Console тощо;
  • здатність проводити аналіз великих обсягів даних.

То який напрям обрати?

Вибір лише за вами. Але маємо одну невелику пораду. Якщо ви розумієте, що навички важливіші за диплом. Якщо ви прагнете якомога швидше опанувати нову професію на достатньому рівні, щоб почати працювати. І якщо ви готові переключитися на абсолютно новий для себе напрямок, ми маємо пропозицію!

Ще на початку повномасштабної війни ми в Wezom Академії створили Курси для Українців — оптимізовані навчальні програми для тих, кому необхідно якомога швидше опанувати професію з можливістю віддаленої роботи. Два тижні, 10-11 занять в залежності від курсу, акцент саме на практичних завданнях та сертифікат про проходження курсу — все це ви можете отримати в нашій IT-академії.

Доступно три напрями навчання:

  1. SMM-просування;
  2. SEO-просування;
  3. Копірайтинг.

Курси орієнтовані на новачків в IT та світчерів, власників бізнесів, котрі хочуть займатися просуванням самостійно, а також компанії, що прагнуть прокачати знання та навички свої працівників.

Запрошуємо і вас!

525