Чому українське кіно нормально не піарять?

Почнімо з простого прикладу. Ви дивились фільм «Між нами»? Він не так давно був в українських кінотеатрах. Зараз є на Нетфліксі. Це класне нове українське кіно. Стильно зроблено, неочікувані повороти сюжету, якісна гра акторів. Але чули про нього, я вже не кажу — дивились, тисячі людей, навіть не сотні тисяч.

На жаль, така доля часто спіткає нашу кінопромисловість. Є відносні винятки, як от «Мавка», чи стрічки Антоніо Лукіча. Але більшість фільмів проходять повз авдиторію.

А що там такого в Голлівуді?

Там — ціла система. Система промоції нового кіно. Десятки вечірніх шоу, журналів, сотні розважальних форматів у Ютубі, куди запрошують зірок свіжих стрічок. Звісно за це часто платять студії. І тому не дивно, що часто половина бюджету фільму іде на потреби маркетингу. 

Престури, шоу, новини, знову шоу. Гляньмо поверхово, де встиг побувати акторський склад фільму «Бідолашні створіння» в період до та після прем'єри: Vanity FairThe Late Show with Stephen Colbert, VarietyThe Graham Norton ShowBBC Radio 1CBS Sunday Morning і Hot Ones. І це лише кілька посилань. Насправді їх десятки та сотні. 

А що в Україні, невже у нас нема своїх шоу та журналів?

Є. Але поки небагато, і продюсери не поспішають виділяти бюджети на участь в них. Адже добре, якщо грошей вистачить, щоб дозняти фільм. Який маркетинг...

Разом з тим зараз, і особливо після перемоги, буде бум створення нового кіно. І буде ще більше новинних і розважальних шоу. Продюсери вже розуміють, що постера і трейлера недостатньо, щоб кіно окупилося. Але часто така задача і не стоїть. І це трохи дивна ситуація.

Менше з тим, маркетинг — це не обов'язково мільйони на рекламу. Можна зняти прикольне відео з тіктокером, або підтримати нове шоу, яке потім виросте і підтримає вас. Головне — це розуміння, що після завершення зйомок та монтажу ще є цілий величезний етап. Інакше ви просто створюєте картину, і забуваєте всіх запросити на виставку.


1453