Чому “вихід” Binance із росії не перемога?

Протягом майже двох років повномасштабного вторгнення росії в Україну, міжнародний економічний сектор залишається одним із головних двигунів впливу на ситуацію, використовуючи механізми відмови від співпраці з росією. Спричиняючи тиск економічними методами, міжнародні компанії в силах сприяти зупинці війни, не давши їй стати світовою та вийти за межі території України.

За цей час, такі компанії як McDonald’s, Shell, Nissan, Ford, KFC, British American Tobacco, Volkswagen Group та багато інших у відповідь на акт агресії вирішили продати свій бізнес на території росії та вийти з ринку країни-терориста.

Тож в українському медіа-просторі постійно підіймаються теми щодо компаній, які або все ще працюють в росії, або вийшли формально, продовжуючи функціонувати під видом іншого бренду.

Минулого тижня, українське суспільство приголомшила новина, що найбільша у світі криптовалютна біржа Binance анонсувала продаж бізнесу в росії.

Цим продажем Binance повністю виходить із Росії. На відміну від аналогічних угод міжнародних компаній у РФ, Binance не матиме поточного розподілу доходу від продажу, а також не зберігає можливості викупу акцій у бізнесі  — йдеться в в пресрелізі компанії

За добу новина стала настільки популярною, що про неї написали Reuters, CoinDesk, The Economic Times, а сайт Leave Russia одразу поставив позначку біля інформації про Бінанс зеленим кольором, що означає повний вихід із російського ринку. Але попри це, більшість українських користувачів з недовірою віднеслись до цієї події та висловили значну кількість тез, стверджуючих про фальсифікацію компанією закінчення співпраці з росією. Серед них наступні питання:

  1. У серпні 2023 року, The Wall Street Journal публікує статтю про те, що Binance дозволяє росіянам виводити гроші за кордон та обробляти значні обсяги торгів у рублях. Місяць потому на Сейшельских островах реєструють новий криптообмінник СommEx, якому Binance і продає свій бізнес згодом. Збіг чи заздалегідь підготовлена ​​акція?
  2. Українські крипто користувачі прослідили певну тенденцію, що на новоствореній біржі СommEx можна торгувати без KYC(правила перевірки клієнтів), якщо оборот не перевищує 2 BTC. Логічно, що це вигідний механізм для тіньового використання активів громадянами росії, які не бажають надавати особисту інформацію. При цьому, за затвердженням самої СommEx, всі активи наявних російських клієнтів надійно захищені. Ще один збіг?
  3. Від офіційного представника біржі СommEx відомо, що компанія надасть можливість поповнення та виведення балансу в рублі, існування чого було причиною звинувачень Binance в ухиленні від санкцій та допомозі росіянам виводити гроші.
  4. І найголовніше питання: Чому тільки зараз?

То ж давайте розберемо кожен пункт з боку перевіреної інформації та аргументів у сторону захисту або навпаки, підтверджень вище названих теорій.

Супротив санкціям та перші звинувачення

24 лютого 2022 року ряд великих криптобірж запроваджують певні обмеження для громадян РФ. Це було здійснено кількома способами: делістинг рубля або більш жорстке- автоматичне блокування усіх російських користувачів. У квітні того ж року, згідно до пʼятого пакету Європейських санкцій, Binance обмежує доступ до своїх сервісів росіянам, що мають активи загальною вартістю понад €10 000. Тобто, їм залишилось лише виводити гроші. Адже заморожувати усіх російських користувачів було не за планом Binance.

Ми не вважаємо правильним, щоб компанії або платформи в односторонньому порядку вирішували заморозити активи користувачів. Є нормальні російські громадяни в Лондоні, Нью-Йорку, — заявив у квітні CEO Binance Чанпен Чжао

У травні 2022 року, міністр цифрової трансформації — Михайло Федоров, заявив, що Binance закрили перекази та виведення грошей з росії у міжнародні банки незалежно від країни проживання.

Слід зазначити, що на початку війни Binance все ж відзначились кількома спробами у допомозі Україні, створивши “Фонд екстреної допомоги” для надання негайної підтримки, та випустивши Binance Refugee Crypto Card для українських біженців.

Але попри це, діяльність в росії не була припинена. Адже ще на початку грудня 2022 року, топ-менеджер криптобіржі Чагрі Пойраз в інтервʼю Forbes стверджував:

Дам просту й чесну відповідь — ми дотримуємось санкцій. Наразі щодо Росії не існує таких глобальних санкцій, як, наприклад, проти Ірану, КНДР, Сирії та Куби, де ми не здійснюємо жодних операцій. Ми дуже ретельно стежимо за операціями, повʼязаними з російськими олігархами, політиками та їхнім оточенням, і заблокували криптовалютні акаунти родичів кремлівських чиновників… Вони не зможуть використовувати свої облікові записи для продажу, придбання чи переказу криптоактивів

Ба більше, тема обмежень проти Ірану також не один раз піднімалась у ЗМІ як одна з найбільших “таємниць” Binance. Адже за ствердженням Reuters із посиланням на дані Chainalysis, попри санкції США та відключення Ірану від глобальної фінансової системи, Binance обробила іранських транзакцій на $8 млрд тільки за 2018 рік. Майже вся сума була розділена між Binance та найбільшою іранською криптовалютною біржею Nobitex, яка прямо публікує інструкції з обходу санкцій.

Бойкот проти Binance українською крипто спільнотою

На початку листопада 2022 року мережею розійшлась новина про те, що Мінцифра разом із біржею Binance може запустити оплату держпослуг криптою в додатку «Дія».

Вагомий відсоток української крипто спільноти вже тоді мали позицію спротиву Binance та не підтримувала такі заохочення. Згодом, Вадимом Грушею, CEO компанії Trustee Plus, була створена петиція до президента України Володимира Зеленського з ініціативою заблокувати компанію на території держави за умов відмови нею виконання міжнародних санкцій.

Відтоді почались масові делістинги українськими біржами BNB - нативного токену Binance. Криптобіржі Kuna та WhiteBIT заблокували торгівлю та ввод активу на платформу.

СEO крипто біржі Kuna Михайло Чобанян не приховував своєї стійкої політичної позиції та закликав керівництво Binance нарешті обрати сторону для співпраці.

Binance має визначитися, чи вона працює в Росії й Ірані, чи працює в Україні  —  стверджував він

Стаття The Wall Street Journal та втрати стратегічних партнерів

Наприкінці серпня 2023 року вийшла приголомшлива стаття про допомогу росіянам у переміщенні грошей Binance на одному з найбільш популярних світових видань — The Wall Street Journal. За їх дослідженням, біржа продовжувала обробляти значні обсяги торгівлі рублями.

Через шари посередників клієнти можуть перетворити кошти в санкціонованих банках на баланси на Binance, у той час як Binance також дозволяє однорангові угоди щодо рублів за цифрові токени, які часто включають банки, які знаходяться у західних чорних списках, веб-сайтах компаній, скріншотах користувачів та повідомленнях в офіційних групах чатів,- зазначається у статті

Недавній огляд однорангового веб-сайту Binance показав, що він пропонує російським клієнтам щонайменше п'ятьох санкціонованих російських кредиторів, включаючи Rosbank і Tinkoff Bank, як варіанти обробки платежів. Одного дня наприкінці липня, лише через Rosbank, загальнодоступна однорангова платформа Binance показала, що кілька сотень трейдерів пропонували купити або продати рублі за Tether (USDT, цифровий долар), у потенційних угодах разом на суму майже 1 мільйон доларів. А в офіційній групі чату Binance Telegram для російських клієнтів десятки користувачів обговорювали використання Rosbank та Tinkoff для однорангових угод через Binance.

У цей час, Комісія з цінних паперів бірж США (SEC) подала заяву до суду на криптобіржу через порушення правил торгівлі цінними паперами.

Через тринадцять звинувачень ми стверджуємо, що компанії Чжао й Binance причетні до широкої мережі обману, конфлікту інтересів, приховування інформації та свідомого порушення закону. Громадськість повинна остерігатися інвестування будь-яких своїх важко зароблених активів на цих незаконних платформах, — йдеться у заяві голови SEC Гарі Генслера

Binance у свою чергу заявила, що не згодна зі звинуваченнями.

Через низку обставин, які ґрунтувалися на позовах проти компанії, біржа поступово почала втрачати своїх стратегічних партнерів. Наприклад, британська компанія Checkout припинила співпрацю з Binance через побоювання звинувачень у відмиванні грошей. А Visa та Mastercard, у свою чергу, зупинили випуск нових ко-брендових карт з Binance в Європі починаючи з липня.

СommEX та вихід із російського ринку

Подивившись у майбутнє, ми визнаємо, що робота в Росії несумісна зі стратегією відповідності Binance

Зазначив директор з дотримання нормативних вимог Ноа Перлман, навіть не згадавши основну причину, яка має бути двигуном розірвання усіх звʼязків з росією — війну в Україні.

За декілька днів до анонсування цієї масштабної новини раптово почалась потужна промоушн компанія “новонародженої” біржі CommEX, про яку щосили гуділи найбільш популярні крипто медіа, як СoinDesk, Beincrypto, ForkLog, а Cointelegraph вже навіть встигли взяти інтервʼю у одного з представників біржі.

CommEx спочатку підтримуватиме однорангові (P2P) транзакції в Росії, дозволяючи користувачам обмінюватися своєю криптовалютою без використання фіатних каналів платформи. Користувачі можуть торгувати без проходження перевірок Know Your Customer (KYC) з оборотом на 2 Біткоїна у виведенні коштів. Фірма не дозволятиме реєстрацію облікового запису або надання послуг у таких місцях, як Сполучені Штати, Бельгія, Республіка Кіпр, Чехія, Нідерланди та Сінгапур, а також у санкціонованих регіонах, таких як Іран та Крим,- стверджує представник CommEx

Згідно з цією інформацією, надходить розуміння щодо обурення української спільноти цієї новиною, яка по суті, є не дуже якісно розрахованою та вже не “таємною” стратегією крипто гіганту Binance щодо продовження взаємодії на російському ринку.

Серед українських користувачів залишається багато питань щодо підозрілих співпадінь взаємопраці Binance та CommEX на російському ринку. Наразі немає офіційних підтверджень щодо наявності прямого звʼязку компаній, але світові медіа тільки починають плідно працювати над дослідженням цієї теми та обговорювати можливі тіньові схеми. Істина в тому, що новина, яка мала стати найбільш успішною в українському медіа, зустрілась як “послуга” з боку Binance та залишила за собою низку сумнівів та не закритих питань. 

3
3008