Що таке DMCA скарга

На просторах Інтернету часто трапляються випадки, коли контент крадуть. Викрадені неунікальні матеріали можуть знизити позиції сайту-першоджерела. Саме для таких випадків існує Google DMCA. DMCA – що це?

DMCA – закон, який захищає авторський контент. Він доповнює американське законодавство директивами у галузі авторського права, які враховують нинішні технічні здобутки у сфері розповсюдження інформаційних продуктів. Хоча закон DMCA націлений на регулювання правових відносин у США і не стосується юриспруденції інших держав, компанія Google повинна дотримуватися цих правил, оскільки її штаб-квартира знаходиться в штаті Каліфорнія.

До контенту, який є DMCA Protected, відносять:

  • відео;
  • аудіо;
  • фотографії;
  • тексти тощо.

Для користування авторським контентом потрібно отримати дозвіл від власника/автора або заплатити за нього. У разі крадіжки на вебресурс можна скласти претензію DMCA. Однак у законодавстві передбачено безкарне використання унікального контенту. Йдеться про випадки, коли контент було взято для показу як освітній матеріал чи без комерційної мети.

Щоб дізнатися, чи подано скаргу DMCA на ваш вебресурс, скористайтеся сервісом Google Search Console. Додайте туди ваш сайт, якщо це ще не зроблено. Якщо на ваш вебресурс подано таку скаргу, то в сервісі Search Console прийде повідомлення з її текстом, переліком пунктів, які порушують закон DMCA, та посиланням на форму спростування.

Своєю чергою, Google протягом коротких термінів видалить матеріал або доступ до сторінки, що містить неунікальний контент, на сайті, на який була залишена скарга DMCA. Після видалення доступу до контенту з пошукової системи Google буде показувати повідомлення про те, що доступ обмежений через порушення авторських прав. Однак конкретного часу для виконання цих дій не вказано ні в DMCA, ні в процедурі компанії Google.

Якщо вам прийшла необґрунтована претензія щодо порушення закону DMCA, перейдіть за посиланням на форму спростування, заповніть її та відправте (покрокова інструкція, як зняти DMCA обмеження з сайту). Найчастіше розгляд триває близько 10-15 днів.

У випадку, якщо ви помітили, що ваш авторський матеріал був опублікований на іншому вебресурсі, подайте претензію щодо порушення авторських прав.

1150