Ціни годин креативних фахівців та проєктних робіт

Про що це дослідження

Багато дизайнерів, починаючи роботу на фрилансі, стикаються з питанням: яку ціну просити за свої послуги? На це може впливати багато чинників: кваліфікація фахівця, складність проєкту, можливості та потреби клієнта, географія проєкту тощо.

Кращий спосіб відповісти на питання вартості послуг — проаналізувати ринкову ціну. Ми вирішили із цим допомогти, і в березні 2023 року спробували з'ясувати, скільки заробляють на основних фахівці креативних професій на фрилансі. Для цього ми проаналізували статистику, яку дають дві популярні біржі: українська Freelancehunt та міжнародна Upwork.

Freelancehunt — одна з найбільших українських бірж фрилансерів. Існує з 2005 року, у 2021 році кількість її користувачів перевалила за мільйон.

Upwork — міжнародна біржа зі штаб-квартирою в США, одна з найбільших і найвідоміших у світі. На початок 2023 року на Upwork було зареєстровано 12 мільйонів фрилансерів і близько 5 мільйонів клієнтів.

Як Freelancehunt, так і Upwork публікують медіани погодинних ставок. А Freelancehunt — ще й медіани вартості типових проєктів. Важливо зробити обмовку, що оскільки на ній клієнти здебільшого з України, то і ціни на біржі як правило нижчі ніж на Upwork.

Виходячи з професійного складу спільноти CASES, ми дослідили ставки таких фахівців:

  • графічний дизайнер,
  • UX/UI-дизайнер,
  • вебдизайнер,
  • ілюстратор,
  • фронтенд-розробник,
  • копірайтер,

Також ми проаналізували вартість таких проєктів:

  • дизайн сайту,
  • логотип,
  • 1 ілюстрація,
  • мобільний застосунок,
  • HTML та CSS верстання,
  • копірайтинг,
  • набір іконок.

Погодинні ставки фахівців

Freelancehunt формує свою статистику з розподілу цін на базі прайс-листів своїх користувачів. Ціни розділені на три групи, що відповідають рівням виконавців: базовий, середній і високий. При цьому Freelancehunt уточнює, що цей поділ суто статистичний: «значення у першому квартилі приблизно відповідають вартості послуг новачків на ринку фрилансу, значення вище 95-го процентилю не показані як статистично недостовірні».

Upwork у своїй статистиці наводить медіанні значення:

Вартість проєктів

Freelancehunt для проєктів, так само як для погодинних ставок, наводить ціни з розбивкою за рівнями.

Upwork, на жаль, не має статистики щодо цін на проєкти. Однак їх нескладно оцінити в кожному конкретному випадку, приблизно оцінивши кількість робочих годин на реалізацію проєкту і помноживши їх на погодинну ставку.

Комісії сервісів

Крім безпосередньо цін на послуги, слід враховувати ще комісії за використання сервісів. Вони можуть бути доволі суттєвими.

Якщо говорити про платформи, які ми вивчали в цьому дослідженні, то комісія Freelancehunt становить 9%. Причому її може платити як виконавець, так і замовник — а можна поділити її навпіл.

На Upwork базова комісія становить 20%. Але після того, як ви отримаєте від одного клієнта 500 доларів, вона знижується до 10%, а після 10000 доларів — до 5%. При цьому якщо ви берете нового клієнта, то за контракти з ним ви знову платитимете 20% комісії. Також на Upwork діє особлива комісія за роботу з корпоративними клієнтами (на кшталт Microsoft, Indesign, Booking) — 10% незалежно від суми контрактів.

Висновки

Легко помітити, що ціни на Upwork загалом вищі, ніж на Freelancehunt. Це пояснюється тим, що на Upwork представлені закордонні клієнти, які в масі своїй готові до більш високих бюджетів.

Рівень же виконавців на цю різницю впливає мало: і на Freelancehunt, і на Upwork є як новачки, так і досвідчені фахівці. Ми не пропонуємо обирати той чи інший майданчик для пошуку клієнтів. Цілком доречно спробувати себе на обох. Робота з українськими клієнтами часто коштуватиме дешевше з огляду на економічну ситуацію, втім почати взаємодію з клієнтами тут як правило легше, адже немає мовного бар’єра (що справедливо і для замовників, і для виконавців), різниці в часових поясах, та й клієнти ліпше розумітимуть поточну ситуацію в країні. За сукупністю цих факторів, почати залучати замовлення на Freelancehunt простіше.

Втім, в міру вашого фахового розвитку, ми дуже рекомендуємо шукати для себе замовлення з-за кордону, бо часто економіка іноземних проєктів дещо краща (і чим складніші проєкти ви робитимете, тим сильніше відчуватиметься різниця вартості), а конкуренція в міжнародній спільноті змушує нас ставати ще кращими фахівцями.

11
8160