Digital в Україні 2022: тренди українського інтернету та вплив війни

MarTech-агентство newage. підготувало щорічне дослідження інтернет-трендів України. Фахівці розказали, скільки часу люди проводять онлайн, які сайти переглядають, якими додатками користуються та який контент споживають. Окрему увагу приділили тому, як на digital-звички українців вплинула російська навала.

Перше, що дослідили в newage. — це загальна аудиторія інтернет-користувачів в Україні. Аби вирахувати їх кількість, агентство обробило інформацію про кількість людей, що покинули Україну, а також вирахували кількість людей, що опинились в окупації. Агрегувавши всі дані, ми можемо зафіксувати, що на травень-червень в Україні на неокупованій території знаходиться ~22,1 млн громадян у віці 14-70 років, з яких близько 19 млн користуються інтернетом.

Значна частина дослідження присвячена споживанню контенту та digital-звичкам українців. Так, у березні ми почали читати більше новин, із 20 найпопулярніших сайтів сім — це суспільно-політичні ЗМІ, та ще два назвемо умовно-новинними: Телеграм і Youtube.

Але у квітні-травні ситуація змінилась, трафік новинних сайтів став падати, натомість більше уваги отримали ecommerce-сайти. Також виросли освітні сайти, як-то «На урок» та Brainly (Znanija.com).

Також варто розглянути додатки, якими користувались українці від початку вторгнення. На ілюстрації нижче представлено ТОП-20 додатків за установками на Андроїд-пристроях із порівнянням березня 2022 до грудня 2021. В топі чотири нових додатки, котрих не було в дослідженні 2021: VpnDialogs, Google Pay, YT Music та TikTok. Вибули зі списку найпопулярніших Shazam, AliExpress, My Vodafone та Rozetka.

Також можна зробити висновок про збільшення бізнес-активності, бо в квітні ж зросло навантаження рекламних агентств і платформ.

Сьогодні маркетинг-аутсорс може й має стати другим IT нашої економіки. У нас є сильні технічні фахівці, яких західні компанії цінують і люблять. І зараз саме час заявити про себе на заході як індустрія, адже ми бачимо величезну підтримку та розуміння. Маркетологи, як і айтішники, можуть стати тією рушійною силою, яка експортує послуги та приносить валюту в країну

співзасновник агенції newage. Олексій Лях

Якщо ж говорити про глобальні тренди, наявні в українському digital до лютого, то рівень інтернет-покриття у нас на рівні інших країн Східної Європи - 86% (минулоріч було 82%)

Методологія дослідження близька до метааналізу. Фахівці збирають дані із розрізнених джерел, верифікують їх та будують на цьому ґрунті власні висновки. Дослідження базується на власних даних агенції, а також включає статистику від:

  • Kantar Україна;
  • Internet World Stats;
  • Всеукраїнська Рекламна Коаліція;
  • Google Trends;
  • IAB Ukraine;
  • Social Media Week Kyiv;
  • Statista та ін.

Відеопрезентація дослідження:


6557