Discovery Phase при міграції в хмару: що це таке і чому це важливо?

Міграція в хмару — це комплексний процес, який складається з кількох ключових етапів: діскавері (Discovery Phase), оцінка (assessment), перевірка концепції (PoC), сама міграція, експлуатація та сапорт після міграції. В цій статті ми детально розглянемо один з перших і найважливіших етапів — етап діскавері.

Часто в організаціях нехтують належним плануванням, поспішають з реалізацією, що може мати негативні наслідки пізніше. Поспіх можна пробачити невеличким проєктам, але у складних завданнях, таких як міграція в хмару, він обов'язково призведе до ускладнень.

Діскавері допомагає побачити і зрозуміти структуру витрат, акцентує увагу на потребах в дотриманні нормативних вимог, підсвічує сучасні технології та вимоги до інфраструктури.

Що таке етап діскавері в процесі міграції в хмару?

З плином часу додатки та інфраструктура зазнають змін, обростаючи новими функціями та постійно ускладнюючись. Однак ці зміни дуже часто не документуються належним чином, що в подальшому призводить до проблем під час міграції в хмару. 

ІТ-діскавері — це процес визначення та документування поточного стану клієнтської інфраструктури, додатків, взаємозв'язків та залежностей.

Першим кроком успішного проведення будь-якої міграції є етап діскавері, на якому ми вивчаємо та документуємо усі дані (data assets) і вимоги бізнесу, оцінюючи пов'язані з ними ризики. Дані включають в себе: набори даних, пайплайни (pipelines), додатки (downstream applications), що потребують ідентифікації та документування їх взаємозалежностей. Така інвентаризація буде надійним орієнтиром для перевірки нашого рішення по міграції.

Встановлення усіх бізнес-вимог є доволі складним та комплексним процесом. Він вимагає знань предметної області, консалтингового фреймворку для виявлення неявних та прихованих вимог. Дуже часто невдачі в проєктах міграції зумовлені невисловленими очікуваннями або вимогами. Будь-які ризики: технічного, бізнес або організаційного характеру, повинні бути чітко визначені і задокументовані. Це забезпечить загальне розуміння, і в результаті дозволить зосередитися на потенційних питаннях бюджету або довіри на більш пізніх етапах.

Процес діскавері має на меті забезпечити розуміння вашої поточної позиції і дозволяє зорієнтуватися яким є ваш цільовий стан. Він зводиться до шести життєво важливих аспектів:

Ефективний процес діскавері є наріжним каменем міграції платформи даних.

Хмарна стратегія

Щоб розпочати процес діскавері, важливо сформулювати стратегію міграції, яка відповідає вашим бізнес-цілям. Такі цілі є унікальними для вашої організації та галузі, можуть передбачати використання хмарних технологій для:

  • Скорочення витрат.
  • Сприяти швидкому впровадженню інновацій.
  • Виявлення і вивчення нових методів взаємодії з клієнтами.
  • Виходу на нові ринки.
  • Підвищення операційної ефективності.
  • Досягнення цілей сталого розвитку.

Критичним фактором, що впливає на рішення про міграцію в хмару, є вартість такої міграції. Для переконливого бізнес-кейсу важливо розуміти не лише витрати на міграцію, але й цінність, яку вона принесе. На етапі діскавері необхідно оцінити загальну вартість володіння (TCO) та рентабельність інвестицій (ROI) вашої поточної конфігурації та очікуваного цільового стану. Також необхідно оцінити витрати на сам перехід, починаючи з виведення з експлуатації старої інфраструктури і закінчуючи усім необхідним обладнанням та навчанням/тренінгами для нового стану.

При аналізі витрат слід враховувати чотири ключові аспекти:

  1. Витрати на поточну інфраструктуру, включаючи ліцензії, оплату праці ІТ-фахівців та витрати на приміщення.
  2. Очікувані витрати для цільового стану, включаючи ліцензії, сервери, сховища, мережу та підтримку визначених робочих навантажень.
  3. Витрати на міграцію, що охоплюють загальний процес міграції, виведення з експлуатації, інструментарій та потенційний найм або навчання.
  4. Цінність для бізнесу, яка включає непрямі вигоди, такі як продуктивність персоналу, операційна стійкість та гнучкість бізнесу.

Хоча ці бізнес-цінності менш відчутні, вони є ключовими перевагами міграції. Відстежуйте їх за допомогою метрик, розроблених спільно з хмарним спеціалістом. Презентація цих витрат і цінностей формує бізнес-обґрунтування міграції на хмару, що має важливе значення для отримання підтримки від вищого керівництва та зацікавлених сторін.

Сталий розвиток при міграції у хмару

Ми досліджуємо питання сталого розвитку в контексті проектування, створення та запуску ІТ-сервісів для зменшення викидів вуглекислого газу. Кожен великий бізнес має питання сталого розвитку на своєму порядку денному, підкреслюючи новий підхід "Eco-First IT", який надає пріоритет зменшенню впливу на навколишнє середовище при розробці та постачанні програмного забезпечення.

Якщо сталий розвиток відповідає вашим стратегічним цілям, Amazon Web Services (AWS) надає детальні показники для моніторингу викидів за проектами, продуктами, регіонами та часом. AWS також пропонує функції для легкого зменшення викидів, наприклад, розміщення ресурсів у чистіших регіонах або вилучення ресурсів, що знаходяться в режимі простою.  

Аналогічно і Azure, хмарна платформа від Microsoft, також надає пріоритет сталому розвитку. Azure надає надійні інструменти та метрики для відстеження викидів вуглецю, пов'язаних з використанням вами хмарних технологій. Вона пропонує такі функції, як вибір регіону Azure. Це дозволяє вибирати місця розташування центрів обробки даних, що працюють на відновлюваних джерелах енергії. Крім того, служба допомоги від Azure (Azure’s Advisor service) надає рекомендації щодо оптимізації використання ресурсів, сприяючи створенню більш екологічного хмарного середовища. 

Складання мапи вашої ІТ-інфраструктури

На етапі діскавері ключовим результатом є отримання точного розуміння вашої існуючої ІТ-інфраструктури, а також додатків і сервісів, які в ній розміщені. Лише повністю відобразивши поточну конфігурацію, ви зможете намітити необхідні кроки для досягнення бажаної операційної моделі. Цей процес передбачає визначення таких деталей, як конфігурація, використання та поведінка сервера, сховища, використання мережі, робочі навантаження та залежності, а також прогалини в системі безпеки.

Щоб спростити цей процес, AWS Migration Evaluator слугує автоматизованим інструментом, який ефективно орієнтується у вашій мережі, щоб точно визначити існуючу інфраструктуру. Ця служба оцінки міграції допомагає у побудові бізнес-обґрунтування для планування та міграції. Використовуючи колектор без агентів для збору локальних даних, він оцінює, чи належним чином забезпечені локальні екземпляри, і пропонує сумісні екземпляри AWS для оптимальної продуктивності за менших витрат.

Додатковою перевагою AWS Migration Evaluator є його здатність визначати ліцензії, придатні для міграції в хмару, пропонуючи порівняння витрат між варіантами Bring Your Own License (BYOL) і License Included. Крім того, він надає зведену інформацію про прогнозовані витрати на повторний хостинг в AWS на основі моделей використання, включно з розбивкою витрат на інфраструктуру.

Аналогічно, Azure пропонує подібний інструмент для полегшення міграції. Служба оцінки міграції Azure пропонує комплексний аналіз вашого поточного локального середовища. За допомогою цієї служби ви можете оцінити адекватність наявних налаштувань і отримати уявлення про сумісність ресурсів Azure. Інструмент оцінює продуктивність локальних екземплярів, рекомендує відповідні альтернативи Azure і надає цінні прогнози витрат на розміщення вашої інфраструктури на платформі Azure.

Створення дорожньої карти з міграції

Готуючись до складання дорожньої карти з міграції, яка окреслює ваш перехід від поточного стану до цільового, потрібно відмітити критичну важливість досвіду інженерів, які будуть займатися міграцією в хмару.  

Автоматизовані інструменти, хоч і є корисними, можуть випустити з уваги критичні елементи в цьому контексті. Відображення залежностей у вашій існуючій архітектурі на етапі виявлення має важливе значення для розуміння потенційного впливу міграції на ваші процеси та передбачення того, як будуть розвиватися операції в хмарі. Без цього розуміння ефективне управління витратами може стати проблематичним.

Саме тому досвідчені хмарні експерти відіграють незамінну роль. Вони виходять за рамки результатів, отриманих за допомогою інструментів, проводячи якісні дослідження та опитуючи відповідні зацікавлені сторони. Результатом є прагматична дорожня карта, яка відповідає вашим стратегічним пріоритетам, організаційній структурі та досвіду ваших співробітників і користувачів.

Інженери Gart можуть стати вашими консультантами з міграції в хмару. Наш досвід і знання допоможуть вам розробити практичну дорожню карту міграції, адаптовану до ваших унікальних вимог і цілей.

Розпочніть свою міграційну подорож сьогодні!

549