Допомога армії, пошук укриттів, інформація для переселенців: як чат-боти на платформі SendPulse допомагають українцям під час війни

Із першого дня війни в Україні велика кількість IT-спеціалістів приєдналась до лав ЗСУ та ТРО. Інша частина розробників воює на інформаційному фронті: вони створюють чат-ботів для фіксації воєнних злочинів, протидії дезінформації, допомоги місцевому населенню, переселенцям та військовим.

Ми поспілкувалися з тими, хто одними з перших створили ефективних чат-ботів задля нашої перемоги, та розібрались в можливостях кожного онлайн-помічника.

@SolidarnistBot

З перших годин російської агресії Республіканський рух України, Студреспубліка, партія «Республіка» та інші громадські об’єднання, спільноти, профспілки й органи студентського самоврядування створили загальнонаціональну систему гуманітарної взаємодопомоги під назвою «Республіканський (Громадянський) штаб солідарності». «Штабу» допомагають органи влади та місцевого самоврядування низки регіонів України, а також Міністерство освіти і науки України.

Наразі чат-бот і цілодобова «гаряча лінія» допомогли тисячам людей із усіх регіонів України. Особливо на територіях з гуманітарною катастрофою, у зонах активних бойових дій та місцевостях з високою загрозою ракетно-бомбових ударів.

В чат-боті можна:

  • залишити запит на допомогу;
  • запропонувати допомогу;
  • поділитись корисною для місцевого населення та біженців інформацією;
  • зробити пожертву постраждалим у війні.

Привітальне повідомлення з переліком ключових напрямків роботи чат-бота

Також у боті багато корисної інформації для українців: карта укриттів по всій Україні, посилання на інструкції по поведінці в тій чи іншій складній ситуації — від надання першої домедичної допомоги до дій у разі атаки зброєю масового ураження. Всі інструкції розроблені фахівцями і розміщені в зручному для перегляду, скачування та друкування форматі PDF.

Інструкція по підготовці до зникнення зв’язку

Раніше Студреспубліка успішно випробувала чат-ботів під час всеукраїнських кампаній незалежного спостереження за президентськими, парламентськими і місцевими виборами, тому використання інноваційних інструментів для громадської роботи під час військової агресії — ефективне, абсолютно природне та повністю відповідає запитам користувачів.

Ставайте волонтер(к)ами та звертайтеся в чат-бот, якщо вам чи близьким потрібна гуманітарна допомога. Разом ми наближаємо перемогу!

@WarShelterBot

На прохання Асоціації сільських, селищних рад та об'єднаних громад України, яка з початком війни опікується розміщенням вимушених переселенців у селах і селищах Західної України, менеджер з внутрішніх комунікацій «Укрзалізниці» Олександр Кирієнко розробив телеграм чат-бота Shelter на сервісі SendPulse.

Бот Shelter автоматизує процес надання довідкової та контактної інформації про територіальні громади Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської та Вінницької областей, які співпрацюють з Асоціацією та надають прихисток вимушеним переселенцям.

Привітальне повідомлення від Shelter Bot

Користувач обирає регіон, а потім отримує перелік локацій та контактів координаторів з розселення. Пересвідчившись по телефону у наявності місць і готовності громади прийняти вимушених переселенців, люди можуть сміливо вирушати до обраного населеного пункту.

Проживання в усіх пунктах та центрах безкоштовне.

Зведена інформація щодо пункту перепочинку в містечку Теплик

У цих місцях забезпечені належні умови перебування:

  • ліжка з матрацами та постільною білизною;
  • гаряче харчування;
  • душ;
  • можливість зарядити гаджети та отримати інформацію щодо подальшого перебування в регіоні від представників місцевого самоврядування.
  • Популяризація бота здійснюється через соцмережі та відповідно налаштовану таргетовану рекламу.

З розширенням переліку територіальних громад та послуг для переселенців, які вони готові будуть надавати, наприклад, психологічна допомога, освітні та реабілітаційні послуги, варіанти працевлаштування, функціонал бота Shelter буде розширюватися та доповнюватися новими сценаріями. Можливості сервісу SendPulse дозволяють реалізовувати будь-які задумки розробника і слугувати на користь людям в умовах війни.

@CheIT_coordination_bot

До допомоги ЗСУ та ТРО в Чернігові приєднався Чернігівський IT-кластер Chernihiv.IT — спільнота компаній міста, котрі працюють в галузі інформаційних технологій.

Через постійні авіаудари, артилерійські обстріли та руйнування моста через річку Десна Чернігів знаходиться в кроці від гуманітарної катастрофи. В місті немає світла, води, тепла, газу, практично не працюють магазини та аптеки. Тому цей чат-бот націлений перш за все на координацію роботи волонтерів, збір гуманітарної допомоги, а також коштів на рахунок української армії.

Перелік ключових напрямків роботи чат-бота спільноти Chernihiv.IT

Також за допомогою цього Telegram чат-бота на базі SendPulse користувач може передати в місцеві підрозділи ЗСУ та ТРО важливу інформацію чи допомогти захисникам будь-якими товарами.

Чат-бот дає можливість надати допомогу армії

@KARTAMAPA.ORG BOT

Маркетингова агенція INGVAR.AGENCY створила Telegram-бота, котрий допомагає знайти важливі об’єкти інфраструктури в України. Деякі дані доступні лише для Києва і області, наприклад, список пунктів розливу води чи продажу хліба, але перелік регіонів постійно розширюється, а інформація доповнюється.

Наразі реалізовано пошук:

  • працюючих продуктових магазинів, точок продажу хліба та питної води;
  • аптек, лікарень та травмпунктів;
  • заправок та автомайстерень;
  • бомбосховищ;
  • поштових відділень;
  • зоомагазинів.

Також підписникам доступна актуальна карта бойових дій, список донорських центрів для здачі крові та посилання на проєкт #WorldForUkraine, котрий займається висвітленням інформації щодо акцій у підтримку України по всьому світу.

Чат-бот особливо актуальний для вимушених переселенців, котрі їдуть до тимчасового місця перебування або звикають жити в новому місті.

Меню чат-бота KARTAMAPA.ORG

Наприклад, для пошуку укриття потрібно обрати область перебування зі списку.

Вибір регіону перебування

А потім ви отримаєте посилання на карту з актуальним списком захисних споруд цивільного захисту.

Список сховищ та протирадіаційних укриттів в місті Чернігів

Як скористатися чат-ботами

Щоб отримати доступ до інформації, потрібно:

  1. Завантажити Telegram з Google Play чи App Store та встановити на свій смартфон.
  2. Перейти за посиланням в назві відповідного чат-боту.
  3. Натиснути Start.
  4. Після цього ви зможете вести діалог з чат-ботом, а також отримувати розсилки з актуальною інформацією.
  5. Щоб відписатися від будь-якого чат-бота, відправте команду /stop або /unsubscribe.

Розкажіть про корисних чат-ботів іншим — вбережіть себе та близьких!


2239