Емоційний інтелект як ключовий софт-скіл співробітника в умовах невизначеності

Юлія Нікітюк, Head of Production в REDI 

Налагодження комунікації — один із найбільших викликів команд, що працюють на ремоуті. Іноді буває важко коректно зчитати тон колеги в повідомленні чи коментарі під задачею. І щоб такі дрібні моменти не переростали в конфлікти співробітникам важливо прокачувати емоційний інтелект (EI або EQ).

Які основні аспекти емоційного інтелекту? Чому особливо важливо приділяти увагу емоційному інтелекту під час війни? Як керівнику підтримувати EI співробітників у своїй команді? На ці питання я відповім у цій статті.

Емоційний інтелект та його вплив на успіх бізнесу

Емоційний інтелект — це здатність розуміти власні емоції та давати їм раду: правильно та вчасно оцінювати, ідентифікувати та виражати їх. Високий емоційний інтелект — підґрунтя для гармонійної взаємодії у команді, ефективних кризових комунікацій, гнучкості та відсутності токсичних ситуацій.

Термін «емоційний інтелект» або EQ вперше використали у 1990 році науковці Джон Маєр і Пітер Селоуей, але у широкий вжиток приніс психолог Деніел Гоулман, який написав однойменну книгу.

Рівень емоційного інтелекту визначається тим, чи здатні ви робити чотири речі:

  1. помічати та ідентифікувати власні емоції;
  2. аналізувати власні емоційні реакції;
  3. помічати та правильно ідентифікувати чужі емоції;
  4. регулювати власні емоції, адекватно реагувати на емоції інших і використовувати свою соціальну обізнаність для поліпшення взаємин у компаніях.

Якщо узагальнити, то можна сказати, що емпатія та самоконтроль — дві найважливіші якості, які визначають рівень EI.

Навіщо бізнесу співробітники з високим рівнем емоційного інтелекту? Все просто — фахівці з високим рівнем EI мають кращі відносини з оточуючими, включаючи керівника, колег та клієнтів.

Розвинений EQ допомагає налагоджувати зв'язки з людьми, на яких будуються відносини у колективі. А хороша атмосфера в колективі — запорука ефективної роботи та задоволеності від процесу. Дослідження 44 компаній зі списку Fortune 500 показало, що продавці з високим EQ приносять у 2 рази більше доходу, ніж ті, хто має середній або низький бал.

І навпаки, низький рівень емоційного інтелекту може мати негативні наслідки для бізнесу. Наприклад:

  • проблеми в комунікації;
  • неспроможність керування стресом;
  • поганий лідерський стиль;
  • обмежена спроможність розв'язувати конфлікти;
  • низький рівень емпатії;
  • вплив негативних емоцій на прийняття рішень.

Від емоційного інтелекту кожного співробітника залежить загальна атмосфера в колективі. Поведінка людей з низьким EQ частіше призводить до непорозумінь і конфліктних ситуацій. Це призводить до стресу, вигорання та тривожної атмосфери в команді. Натомість люди, які розвивають навички EQ, легше порозуміються з оточуючими, добре володіють собою і не схильні до конфліктів. Набираючи в команду людей із високим EI, ви підвищуєте шанси на те, що всі учасники згуртуються навколо спільної ідеї та стануть не просто колегами, а друзями.

Емоційний інтелект під час війни

Емоційний інтелект став особливо важливим для нас під час повномасштабної війни, адже війна створює фоновий стрес. Розвинений рівень емоційного інтелекту дозволяє знайти опору в собі, щоб підтримувати емоційний стан під час постійного стресу.

Дуже важливо, щоб співробітники розуміли свої емоції та проявляли емпатію до колег під час такого стресового періоду, як війна.

Як компанії чи керівнику підтримувати EQ своїх працівників

У сучасному бізнес-середовищі, де конкуренція і швидкі зміни стають стандартом, розуміння та розвиток емоційного інтелекту (EQ) стає ключовою складовою успіху підприємства. Компанії, що приділяють увагу підтримці EQ своїх працівників, не лише створюють здорове робоче середовище, але й забезпечують ефективність та продуктивність.

Серед головних задач керівника і компанії в цілому я виділяю:

1. Свідоме створення робочого оточення

Перше завдання полягає в створенні робочого оточення, яке сприяє розвитку емоційного інтелекту. Компанії можуть проводити тренінги, семінари та воркшопи, спрямовані на підвищення усвідомленості та розуміння важливості EQ.

2. Лідерський приклад

Керівники відіграють важливу роль у формуванні корпоративної культури. Самостійно розвиваючи свій емоційний інтелект, вони стають прикладом для інших. Активна участь керівників у тренінгах та практика саморегуляції емоцій відображається на атмосфері в колективі.

3. Розвиток комунікаційних навичок

Подолання бар'єрів у комунікації — важливий аспект розвитку емоційного інтелекту. Компанії можуть впроваджувати програми тренінгів з покращення комунікаційних навичок, а також стимулювати командну роботу та взаєморозуміння.

Серед інструментів підтримки ЕІ, якими я користуюся у своїй команді, такі:

  • тренінги та семінари — організуйте тренінги для розширення розуміння емоцій, де ви як керівник, HR BP або корпоративний психолог розкаже про важливість саморефлексії, допоможе скласти список емоцій і навчитися їх розпізнавати, а потім проявляти емпатію до інших;
  • розвиток міжособистісних навичок — активне слухання, робота з техніками побудови діалогу, навчання методикам ефективної комунікації з емоційно не зрілими людьми;
  • розбір конфліктних кейсів — я привчаю співробітників до того, що конфлікт це нормально і з нього теж може бути користь, якщо правильно комунікувати, а також проводжу тренінги з методиками управління конфліктами та вирішенням непорозумінь шляхом конструктивного спілкування;
  • розвиток лідерських навичок — я мотивую лідів використовувати емоційний інтелект для мотивації та наводження позитивного прикладу;
  • соціальні заходи та тімбілдінги — організація спільних заходів для зміцнення взаємодії та сприяння формуванню позитивних стосунків в команді;
  • підтримка work&life balance — через гнучкі графіки роботи та нематеріальну мотивацію.

Важливо враховувати, що підвищення емоційного інтелекту — це процес, і його розвиток вимагає часу, практики та підтримки з боку організації.

Ви як лідер повинні працювати з емоціями команди, перенаправляти їх у конструктивне русло, а не боротися з ними. Ви повинні демонструвати емпатію, підсилювати позитивні емоції і розвивати дружню атмосферу в команді. Це мотивуватиме команду підтримувати цю атмосферу, а отже і працювати над власними емоціями і власним рівнем емоційного інтелекту.

Як самостійно підвищувати емоційний інтелект?

Люди не народжуються з високим рівнем емоційного інтелекту, але хороша новина в тому, що його можна розвивати.

Серед методів, які дозволяють підвищити рівень ЕІ можна виділити такі:

  • самоспостереження
  • саморегулювання
  • розвиток емпатії
  • розвиток соціальних навичок
  • підвищення стресостійкості
  • підтримка спеціалістів
  • підтримка спільноти

Самоспостереження — фундамент емоційного інтелекту. Ви повинні вчитися усвідомлювати емоції в моменти, ідентифікувати їх і шукати причинно-наслідкові звʼязки.

Прокачати навичку самоспостереження допоможе список і щоденник емоцій.

1. Список емоцій, які ви помітили в собі протягом дня. 

Наприклад, ентузіазм, тривога, гнів, задоволення, азарт і тд. Відмітьте їх за шкалою інтенсивності від 1 до 5 балів.

Визначіть, яка емоція зустрічається частіше і з якою інтенсивністю, а потім дослідіть та пропрацюйте саме її, шукайте причинно-наслідкові звʼязки та скеровуйте в потрібне русло.

2. Щоденник емоцій:

Також ефективний інструмент самоспостереження. Візьміть за основу просту табличку і намагайтеся занотовувати свої емоції щодня протягом двох тижнів. Після — ви зможете проаналізувати свій стан і скорегувати його самостійно або з допомогою спеціаліста. Табличка може складатися з таких блоків: дата, емоція, інтенсивність, ситуація, поведінка, зміни в тілі, як це впливає на мене і мою продуктивність.

Наступний крок після того, як ви навчилися розпізнавати свої емоції, — навчитися регулювати їх.

Є кілька поширених технік саморегулювання:

  • медитація
  • дихальні практики
  • ментальний балкон

Якщо з медитацією та дихальними практиками все більш-менш зрозуміло, то що таке ментальний балкон? Це момент, коли ви уявляєте, що спостерігаєте за тим, що відбувається, з другого поверху. Коли ви час від часу виходите на ментальний балкон і берете під усвідомлення власні думки, ви можете з легкістю відпускати ті, які не корисні, і дозволяти собі рухатися і приймати рішення під впливом ефективних думок.

Як взаємодіяти з емоційно незрілими колегами

Важливо не тільки працювати над собою, але й вміти взаємодіяти з колегами які мають низький рівень емоційного інтелекту.

Як виявити, що ви ведете комунікацію з емоційно не зрілим колегою:

  • емоційна реакція на критику та емоційні вибухи
  • схильність до чорно-білого мислення
  • низький рівень емпатії
  • відсутність саморегуляції та низький рівень відповідальності
  • недостатній рівень соціальних навичок

Як взаємодіяти з такими людьми?

  • зберігайте спокій
  • не реагуйте на провокації
  • активно слухайте
  • використовуйте «Я — повідомлення»
  • будьте готові до компромісу
  • подумайте про вирішення проблеми
  • використайте допомогу ззовні
  • працюйте над своїм емоційним інтелектом

Що таке «я — повідомлення»? Схема такого повідомлення доволі проста — ви повинні:

  1. описати почуття, які повʼязані з неприйнятною ситуацією;
  2. описати, яка саме поведінка для вас є неприйнятною;
  3. пояснити, чим саме вам заважає така поведінка і яким вашим потребам не відповідає;
  4. чітко сформулювати прохання/побажання щодо ваших очікувань.

Приклади «я — повідомлення»:

«Щоразу, коли ти приходиш на зустріч на 5 хвилин пізніше (2), ніж ми домовилися, я переживаю (1), що ми не встигнемо вирішити всі питання у виділений час (3). Прошу, вчасно підключатися на зустріч, щоб ми спокійно вирішили всі запитання (4)»

«Мені неприємно (1), коли ти негативно вислов­люєшся про мене за моєю спиною (2). Це погіршує наші довірливі стосунки (3). Мені важливо, щоб ти говорив безпосередньо мені, чим саме незадоволений (4)»

«Мене дратує (1), що ти не готуєшся до зустрічі (2), ми витрачаємо час на пошук інформації і не встигаємо обговорити всі питання (3). Прошу тебе готуватися до нашої зустрічі згідно з попередніми домовленостями»

Висновок

Розвиток емоційного інтелекту важливий для будь-якої компанії, оскільки він впливає на продуктивність, комунікацію та загальну ефективність. Інвестування в підтримку емоційного інтелекту працівників призведе не лише до задоволення колективу, але і до збільшення конкурентоспроможності компанії в цілому. Розуміння та активна робота над розвитком EQ — це важливий крок до успішного та стійкого бізнесу.

1597