Феномен «Барбігеймера»: наскільки популярними в українському медіа були «Барбі» та «Оппенгеймер»

Упродовж чотирьох тижнів кіномани поділилися на два табори: фанатів культової ляльки та поціновувачів батька атомної бомби. LOOQME дослідили популярність фільмів «Барбі» та «Оппенгеймер» в українському медіапросторі.

Для аналізу відібрали всі новини із згадуваннями фільмів у базі ЗМІ компанії LOOQME, яка налічує понад 12 000 джерел. Загалом враховувалися згадки у 5 типах ЗМІ – Інтернет, преса, інформаційні агенції, радіо, телебачення – і соціальних мережах. Аналітика охоплює період з 1 січня до 8 серпня 2023.

Хоч обидва фільми збирали повні зали кінотеатрів, та за кількістю згадувань «Барбі» переважає майже удвічі: 19 671 проти 10 180. Відчутна також різниця у залученості: 3,2 мільйона й 2,1 мільйона відповідно. А от за показником потенційного охоплення фільм Ґрети Ґервіг майже вдвічі обігнав стрічку Крістофера Нолана – 6 мільйонів проти 2,9 мільйона. 

Найбільше згадувань обох стрічок було у липні. Це й не дивно, адже саме тоді відбулася прем’єра. Піки згадувань можна було спостерігати 24-25 липня, 31 липня та 7 серпня – коли глядачі ділилися враженнями після кіновихідних.

Цікаво, що північ, центр та південний схід України більше ділилися враженнями про «Барбі». Тоді як відгуки про «Оппенгеймера» писали українці заходу, сходу та південного заходу.

Новини про обидва фільми переважали у новинних рубриках ЗМІ. А от у рубриках на кшталт «Розваги» згадок про стрічки було удесятеро менше. Та все ж більшість згадувань – 88,4 % від загальної кількості – це дописи у соціальних мережах.

Хвилинка цікавих фактів: найчастіше у згадках про «Барбі» траплялися слова, які описують сюжет, героїв чи головну акторку. Натомість згадки про «Оппенгеймера» переважно включали ім’я режисера Крістофера Нолана.

1393