Формат роботи. Переваги та недоліки remote work для різних типів команд

З 2020 року у зв'язку з COVID-19 для багатьох компаній питання швидкої зміни та адаптації формату роботи до поточних реалій стало буквально питанням виживання бізнесу. На даний момент причина змінилася, але питання залишилося не менш важливим.

Давайте розберемося в тому, які формати роботи бувають, у чому відмінності та які переваги та недоліки у них є. Відразу зазначимо, що ми розглядаємо компанії, які мають можливість працювати як у класичному, так і у віддаленому форматі. Розглянемо з боку власника компанії, тимліду та лінійного співробітника, виконавця.

Анна Алімова, HRD компанії Affstream описала основні варіанти, з якими стикалася в роботі, а також деякі приклади того, як може розвиватися ринок праці у світлі різних тенденцій. 

Класичний варіант, або Office Work.

Варіант, при якому ви відвідуєте своє робоче місце, може бути плаваючий графік протягом дня. Наприклад, відвідування офісу з понеділка до п'ятниці з графіком з 8:00 до 17:00 або з 10:00 до 19:00 з перервою на обідній час.

Перевага цього варіанта полягає не тільки в тому, що всі працівники регулярно відвідують роботу. Для власника бізнесу це можливість контролю потоку інформації (безпека даних), співробітників та майна, т.к. вони знаходяться в одному приміщенні, можна легко контролювати час початку робочого дня, співробітники займаються своїми робочими обов'язками не відволікаючись. На противагу варто уточнити, що це збільшення витрат на оренду і утримання офісу, зовнішні загрози (хвороби, форс-мажори пов'язані з поїздками в офіс).

Для Керівника/Тімліда такий варіант у деяких командах може бути кращим, особливо у випадках, коли необхідно підтримувати дисципліну всередині колективу, а також якщо взаємодія всієї команди залежить від оперативності мітінгів, наприклад, брейншторм, дейлікі, операційні наради та несподівані "летучки". Також, важливим є момент соціальності співробітників, роз'єднані члени команди гірше працюють над цілями команди.

Для співробітників, які не обіймають керівні посади, також не все однозначно. З переваг варто відзначити командну роботу, соціалізацію, можливість використовувати різні плюшки від компанії, зокрема, комунікації (електрика, інтернет, зв'язок, emergency), кава + смаколики, кімнати відпочинку і т.д. Звичайно, є й недоліки. Прикладами можуть стати форс-мажорні обставини, пов'язані з транспортом (час, вартість та безпека), зміщення графіка сну, додатковий стрес пов'язаний із вищевказаними причинами.

Віддалений варіант або Remote 

Віддалений варіант, на який багато компаній перейшли у зв'язку з гострою необхідністю, пропонує наступні варіанти.

Для власника компанії це, з одного боку, зменшення витрат, пов'язаних із утриманням та забезпеченням офісу. З іншого боку, віддалений варіант роботи істотно позначається на командному дусі та корпоративній культурі, також постає проблема безпеки інформації та передачі її третім особам. Такі ризики негативно позначаються колективі, т.к. доводиться вводити додатковий софт, що відстежує активність співробітників у робочий час. Також компанії можуть зіткнутися з необхідністю виділяти техніку співробітникам, в деяких випадках йти на зустріч співробітникам і надавати резервні джерела електроживлення або допомагати з надійним доступом до інтернету.

Для Керівника/Тімліда цей варіант також несе ризики зриву дедлайнів, неможливості повноцінного контролю над роботою команди, потенційної шкоди корпоративній політиці, а також оперативної командної роботи у сферах, де це застосовується. У той же час, можливу велику задоволеність співробітників, велику залученість до робочого процесу з боку команди, можливість більш точкової взаємодії з членами команди.

Для співробітників із переваг варто відзначити можливість працювати із зручного місця, звичайно ж, з урахуванням вимог безпеки. Немає прив'язки до конкретного населеного пункту чи країни. Більш збалансований work-life balance, наявність додаткового часу, який можна присвятити саморозвитку, сім'ї чи хобі, що також може позитивно відбиватися на результатах роботи. Додатково відсутність витрат і форс-мажорів пов'язаних з транспортом, а також зменшення часу приготування до роботи. З недоліків варто відзначити неможливість оперативної командної роботи та необхідність брати на себе повну відповідальність за забезпечення автономності своєї роботи, що може спричинити суттєві витрати на додаткові девайси або підключення до мережі інтернет.

Додатковою перевагою для співробітників та команд, які займаються творчими проєктами, може бути те, що співробітник не обмежений офісом для своєї роботи. Якщо йому спала ідея чи рішення на думку, він може її відразу почати реалізовувати, т.к. всі необхідні інструменти вже є під рукою.

Окремо варто звернути увагу на те, що при віддаленому форматі роботи співробітники забезпечують своє робоче місце самостійно і про нього варто подбати. Освітлення та меблі варто підбирати з урахуванням анатомічних особливостей людини. Також, збільшуйте фізичні навантаження, наприклад, придбайте абонемент у спортзал чи басейн.

Гібридний формат або Hybrid remote

Гібридний формат роботи передбачає суміщення відвідання офісу та віддаленого форматів роботи. Такий формат можуть використовувати компанії, в яких передбачені мітинги зі співробітниками, при цьому може використовуватися офіс, який розрахований на меншу кількість працівників, ніж є у штаті. Проте, разом із усіма перевагами компанія та співробітники отримують і недоліки.

Який із варіантів вибрати? 

Це питання варто обговорити у колективі, т.к. не завжди та чи інша модель може бути застосована до конкретної компанії.

Варто також зазначити, що формат роботи може відрізнятися не тільки через напрям компанії, але і, скажімо, від країни. Наприклад, компанія Zoom, яка випускає однойменний додаток для відеоконференцій, в 2023 всіх своїх співробітників зобов'язала відвідувати робоче місце, тобто перейшли на гібридний формат роботи так само, як і компанія Google.

У той же час у 2023 році закінчився експеримент одразу в кількох країнах ЄС, і за його результатами низка компаній ввела у себе 4-денний робочий тиждень і три вихідні. Було встановлено, що люди, які отримують додатковий вихідний щотижня, не тільки більш позитивно ставляться до роботи, а й встигають виконати те саме, що й за 5 днів. При цьому, загальне психоемоційне тло всередині компаній зменшилося, що також відбивається на зменшенні медичних рахунків, які оплачували компанії для співробітників, наприклад, на проходження консультацій з психологом. Також дослідники відзначили зменшення рівня професійного вигоряння у компаніях. Результати не дивовижні, але приємні.

У країнах із складною соціально-економічною ситуацією намагаються вводити віддалений формат роботи через питання безпеки співробітників.

Досвід компанії Affstream

Так як у нас більша частина співробітників працює з різних країн світу (Україна, Польща, Франція, Португалія) ми працюємо в форматі Remote. За перший рік всі юніти налаштували робочий процес так, що він не шкодить досягненню цілей компанії. В нас є чіткий план мітінгів, брендштормів і прозора система звітів. 

Що на нас чекає в 2024?

Звичайно, всі сфери не зможуть перейти лише на віддалений або гібридний формат роботи. Звісно, займатися, скажімо, з фітнес-тренером чи вивченням мов можна й віддалено, проте ІТ чи сфера партнерського маркетингу повністю перейти не зможуть.

Як бачите, основні питання, з якими стикаються всі пов'язані люди, це:

- можливість різних форматів роботи, залежно від напряму роботи компанії та посади конкретного співробітника;

- безпека (інформаційна та фізична);

- корпоративна культура та командний дух;

- можливість забезпечити повноцінний робочий процес у будь-яких умовах;

- якість та час виконання завдань.

Висновок

Ким би ви не були, яку б посаду не обіймали, який формат роботи не використовували б пам'ятайте, що скрізь потрібен баланс. Це стосується роботи та відпочинку, спільних івентів та особистого простору, контролю та можливості для розвитку. Зауважте все позитивне, що відбувається з вами, вашою компанією, колегами та оточуючим. Організуйте навколо себе все для свого розвитку. 

І наостанок, все буде Україна! 

2109