Freelance Mindset. Як побудувати свою роботу на фрілансі?

Статтю сформовано на матеріалах тематичної зустрічі Ukrainian Digital Community

________________________________________________________________________________________________

Євген Кудрявченко

CEO UDC | Founder | Digital strategist | Speaker | Засновник Vintage Web Production та співзасновник Ukrainian Digital Community.

За 15 років пройшов шлях від аматорської веб студії до продакшена світового рівня. На рахунку студії більш як 200 світових нагород. Особисто продав діджитал послуг на суму більше $15 000 000. Понад 100 публічних виступів. Особисто пройшов шлях від фрілансера до власника агенції.

Розумійте свою відповідальність

Фрилансер — це вже мале підприємництво, бо він сам несе відповідальність за свої гроші. Він ні до кого не приходить, не просить позику на машину або на квартиру. Фрілансер сам за це відповідає.

Це людина, яка вже вчилась, яка вже вміє і яка вже трошки розуміє. Усвідомлення того, що ви самі відповідаєте за своє життя, дисциплінуватиме робочі процеси.

Не демпінгуйте ринок

Більшість новачків на фрілансі знецінюють свою роботу через брак знань та досвіду. На основі цього створюються стереотипи про те, що фрілансер — це дешево та неякісно.

Працюйте усвідомлено, цінуйте свій час та підходьте до кожного проєкта, як до свого особистого. Тоді ви відчуєте свою вагомість та не знижуватимете вартість робіт до мінімального.

Розвивайтеся за здоровим алгоритмом

More money — more work. Перший етап розвитку. Людина, яка хоче більше заробляти грошей, просто фізично більше працює. Так довго жити не можна, але принаймні така фаза допомагає здобути стартовий капітал.

More money — less work. Тут вже починається гра в рейти, де ми збільшуємо свою вартість. Ця фаза настає, коли з’являються потужні роботи, немає завалів у роботі, з’являється професійний сайт та портфоліо.

Famous freelancer — більше роботи і більше грошей, адже у вас вже високий рейт і черга із клієнтів. Ви не встигаєте все реалізовувати, а тому Hello, world — Hello small agency.

Якщо ви тривалий період часу знаходитеся на першому етапі, час працювати над самосприйняттям або набивати скіли.

Завжди фіксуйте об’єм потенційних робіт

У більшості фрілансерів є стратегічна помилка — взяти купу проєктів та не закладати час на їхню реалізацію. Ведіть календар, плануйте роботу погодинно, вносьте у перелік часу резервні години на виконання позапланових завдань.

Коли об'єм робіт не зафіксований, коли він не проголошений, то по факту це фрілансер сам собі на початку роботи підклав міну, на яку тепер наступив

Використовуйте здорову мотивацію

Ніколи не витрачайте більше 20% з усієї суми передплати. У такому випадку ви збільшуватимете фінансову мотивацію завершити проєкт вчасно та не набиратимете паралельних робіт за іншими напрямками через необхідність збільшити суму власного заробітку.

У результаті — вчасно завершений проєкт, хороший відгук та спокійна можливість працювати далі після органічного наповнення власного портфоліо.

Закладайте у свій рейт більше

Зазвичай фрілансери отримують оплату лише по факту виконання робіт суто за професійну діяльність. Однак, під час озвучення суми до сплати, варто враховувати власну упаковку, як спеціаліста, менеджмент та продажі.

Ви — не лише те, що ви робите. Ви — те, як вас бачать люди, що про вас говорять, яку цінність ви даєте замовнику загалом.

Фіксуйте обов’язки у письмовому вигляді

А ще, бажано, із юридичним підтвердженням двох сторін. Офіційна співпраця із визначенням графіку роботи, обсягу завдань для виконання та support часу дозволить вам працювати у безпеці та повному розумінні вашої зони відповідальності.

Пам’ятайте про себе

Якісний відпочинок — це сон, спорт, здорове харчування та самодисципліна у робочий час без валяння на ліжку та залипання у соціальних мережах. Лише у такому випадку ви матимете мотивацію до того, щоб рухатися. Лише у такому випадку ви матимете ресурс на саморозвиток. Лише у такому випадку ви якісно виконуватимете свою роботу на фрілансі. 

ТРОХИ ІНФОРМАЦІЇ ПРО НАС

Ukrainian Digital Community — це професійна online-спільнота digital спеціалістів та власників агенцій, що обʼєднала уже понад 400 учасників.

ТУТ ТИ ОТРИМАЄШ:

⚡️потужний щотижневий нетворкінг у різних форматах та напрямках;

⚡️регулярні щомісячні online-зустрічі, воркшопи, прожарки, мастермайнди, case study та інші;

⚡️доступ до закритих загальних та тематичних чатів у 8 напрямках;

⚡️бібліотеку відеозаписів та конспектів зустрічей, що минули;

⚡️унікальні колективні знижки на нішеві SaaS сервіси та курси;

⚡️доступ до експертної думки через менторів по 8 тематичних напрямкам;

⚡️можливість знайти підрядника або розширити команду та надавати більше послуг

⚡️доступ до потенційних роботодавців/кандидатів

Переходь за посиланням та заповнюй заявку, щоб приєднатися до ком'юніті та зростати разом з нами 🚀

1679