«Freelancehunt — місце, де я будую свій стартап». Інтервʼю із замовником сервісу

Сьогодні обговоримо один цікавий формат — розробка та розвиток стартапу з нуля на фрилансі. Закінченого, повністю готового продукту поки немає, але ми можемо зазирнути за лаштунки створення чогось цікавого. Далі — інтерв’ю із замовником Ярославом Р., у якому він поділиться досвідом розвитку стартапу на Freelancehunt. Ярослав — замовник з 10-річним досвідом розробника в напрямках веб, ігри, backend/frontend. На сервісі успішно закрив уже понад 100 проєктів.

Трохи про формат «Основна робота + Freelancehunt»

У розробці я вже 10 років. На початку кар’єри фрилансив кілька років, зараз розробляю ігри та вебсайти. Маю основну роботу — працюю тімлідом у команді, а фриланс для мене — це своєрідний експеримент, що триває вже рік.

На Freelancehunt я шукав людей, яким було б цікаво робити проєкти, що вигідні з погляду розвитку самого фрилансера. На жаль, я не маю великих бюджетів, але компенсую це тим, що даю свободу в часі й менторю за потреби — намагаюся допомогти, підказати там, де маю компетенції.

Люди інвестують в різні активи, а для мене співпраця з фрилансерами — це інвестиція в себе.

Проєкти на сервісі не стосуються моєї основної роботи, з неї я беру фінансування для цих проєктів. Фрилансери виконують завдання, які потрібні мені для реалізації власних задумів та ідей. Спеціалісти сервісу роблять те, що не можу виконати самостійно: не маю ресурсів, експертності, часу.

З проєктів основний — гра, найбільше замовлень на сервісі пов’язані з нею. Це проєкт на Unity, в якому я не розбираюся, тому шукав зацікавленого виконавця. Зараз у мене є люди, з якими працюю по пів року. Вони допомагають мені реалізувати щось своє «вдовгу». Я знаю, що об'єднати всі частини — дуже важка праця, тому не маю ілюзій щодо швидких результатів. Сприймаю це як експеримент, де отримую, крім іншого, цінний досвід менеджменту.

Також фрилансери допомагали із сайтами, поміж них мій блог і новинний сайт. Зараз теж є активні завдання. У мене загалом асинхронний підхід до роботи: є кілька проєктів, які поступово рухаються, не вимагаючи результату тут і зараз.

Це досвід, який я рекомендував би всім власникам бізнесу та стартаперам: спробувати, як це — делегувати завдання і зрозуміти, як правильно його ставити.

Бо від цього дуже залежить результат.

Філософія підтримки фрилансерів

Є виконавці, які зі мною поступово проєкт за проєктом ішли й повиходили в топи. Я вважаю, що це теж результат: мені приємно бачити, що людина росте в професійному плані. Крім того, я намагаюся завжди давати людям другий шанс. Були проєкти, де я закривав їх і просив не ставити негативний рейтинг.

Ще один мій принцип в роботі: даю людям можливість самостійно розписати завдання. Домовляюся з виконавцем, що включаю до вартості роботи час, коли він розписує для себе виконання на більш дрібні завдання. Це досить цікаво:

  • у дизайні буває рідко,
  • у верстанні — це просто огляд того, що потрібно зверстати,
  • у розробці — можуть бути складніші речі.

Це профітно й для мене, але головне — виконавець покращує свою експертність.

Делегувати чи не делегувати: 3 страхи замовника

Буває, що замовникам важко наважитися доручити частину обов’язків спеціалістам. Я б виділив 3 основні страхи, які заважають оцінити всі переваги делегування:

  1. «Ніхто не зробить так, як я», або ж «Хочеш зробити добре — зроби сам». Коли завдання належить до сфери діяльності самого замовника, тобто він точно знає, як має бути і як зробити ідеально. Водночас він не має на це часу чи сил, але боїться, що фрилансер точно зробить гірше. У мене зараз також є ті завдання, які я ще не наважився делегувати. Але причина в іншому: потрібен NDA, тому треба надати доступ до певних даних. Є хвилювання, що можуть щось вкрасти. Проте я таки це зроблю.
  2. «На іншому сервісі зроблять краще, пошукаю ще». Поширена причина відкладати делегування і тягти все самотужки. Тут усе просто. По-перше, це ціна-якість — будь-які альтернативні сервіси з фрилансу, які є у світі, зазвичай дорожчі і якість вони не гарантують. По-друге, це бюджет. Треба бути із собою чесним і розуміти: водночас швидко, якісно і дешево — не буває. Треба вибрати дві складові, й усе запрацює. Якщо хочеш швидко та якісно, то розраховувати треба на більший бюджет — на 50% чи навіть удвічі.
  3. «Ризики надто високі: моє завдання не виконають, а час буде згаяний». Це хвилювання, що завдання взагалі не виконається чи щось станеться. Але це нормальний ризик, який є усюди. Не тільки тому, що війна повномасштабна й обставини у людей змінюються. Це нормальні ризики за ту ціну, яку пропонують на Freelancehunt. Можна просто підстраховуватися: закласти час — не тиждень-два, а три-чотири.
Раджу спробувати з найпростішого. Далі — делегувати все, що можеш, оцінюючи, чи вигідно це фінансово. Така моя стратегія.

Публікуючи проєкт, кожен замовник може поспілкуватися із зацікавленими людьми, оцінити, порівняти.

Деталі теж вирішують багато. Ця невпевненість «чи можу я делегувати» найчастіше спричинена недостатньою деталізацією того, що треба зробити. Від цього залежить і якість теж, адже виконавці думок не читають.

Як не дивно, як замовник, ти теж маєш виконати частину своєї роботи, щоб отримати якісний результат. Якщо ти абстрактно й без деталізації описуєш завдання, то потенційні виконавці можуть по-різному трактувати його реалізацію.

Тут усе дуже логічно вписується в ціну, яку ти платиш, деталізацію та наявні ризики. І балансуючи між цими трьома речами, ти вже знаєш, підходить тобі фриланс чи ні.

У мене, можливо, унікальний випадок, бо я ж компенсую ціну коштом часу і свободи дій фрилансера. Тому я знайшов компонент, який влаштовує обидві сторони. Але у кожного він свій.

Що кому делегувати та який профіт

Перед тим, як прийти до фрилансерів по допомогу, варто оцінити свої потреби, можливості й потенційний профіт такої співпраці.

Що делегувати?

Залежить від того, яка саме діяльність у підприємця і який обсяг його бізнесу. Якщо підприємець один і не має найманих працівників, то тут делегуєш все, що тільки можна. Знаючи, що приносить дохід і може виконуватися без твоєї участі, легко вирішити, що саме делегувати. Неважлива навіть категорія: якщо фрилансер зробить аналогічне за різницю коштів, які ти заплатиш і отримаєш з бізнесу, то це 100% підходить для делегування.

Насправді все, що можна, треба делегувати. Усе, що ти бачиш як завдання бізнесу, — можна делегувати.

Питання тільки в тому, наскільки ти розумієш усі ці кроки, і чи вони добре розписані. Якщо недостатньо експертизи, можна також звернутися до фрилансерів за консультацією. Тобто, за допомогою одного фрилансера можна навчитися правильно ставити завдання іншим фрилансерам.

Завдання, які делегую я, поділені на категорії. Перша категорія — документація. Є дизайнер, який описує, як має працювати гра, що має бути всередині й загалом всю логіку. Потім це все переходить до категорії UI/UX-дизайну — у Figma малюється дизайнером. Після цього є програміст, який пише саму гру, туди йдуть завдання, пов’язані з розробкою апки для Android та iOS. Потім я також делегував тестування зробленого. І ще є окремий спеціаліст, який верстає для мене сайти. Єдине, що поки не делегував, але планую — це робота із серверною частиною, де все це зберігається. Тобто майже повний цикл: документація, програмування, дизайн, верстка, тестування.

Далі, думаю, буде SEO. Ще для мене актуальна оптимізація мобільних програм — ASO (App Store Optimization) — як прокачувати апку в сторі. Думаю, у нас теж є такі спеціалісти. Делегую все, що можу, крім хіба того, що ще сам можу робити для економії та максимального контролю. Проте і це теж планую делегувати, бо забирає багато часу.

І найцікавіше: коли ти знаєш, що щось делегуєш, то шанси на виконання набагато вищі, ніж якби робив сам. Це вже моя мантра: якщо Ярик це не робить, значить, воно буде зроблене😄

Кількість людей, яких я знаю і з якими рухаю якісь проєкти, вже така, що інколи не вистачає енергії та сил просто сидіти й розписувати ТЗ. Я вже думаю знайти собі помічника, який як Project-менеджер буде цим займатися.

Кому делегувати?

У мене свій алгоритм вибору фрилансерів для співпраці. Він продиктований не надто великими бюджетами та нетерміновістю роботи, яку довіряю.

1. Насамперед я дивлюся, що знає та вміє людина і чи збігається це з моїми потребами. Сам опис профілю, портфоліо. Буває, що людина цікава, але профіль неоформлений, тому краще його оформлювати😉.

2. Далі оцінюю, що люди пишуть у ставках. Є шаблонні ставки, а є більш цікаві, і коли ти бачиш трохи кастомізовану, то вона виділяється. Але якщо відповідь шаблонна й ціна гарна, ти пишеш і тобі все підходить — можна працювати.

Я б не сказав, що уникаю шаблонних ставок. Якщо ціна сподобалася, то можу перейти й поспілкуватися. Тобто для мене ціна тут теж впливає, але більше вже на прийняття рішення відповідно до формату роботи.

Як я й казав спочатку: якщо ти думаєш, що за найдешевшу ціну буде найшвидший результат і найкраща якість, то це казочки для дітей. Треба бути реалістом.

Але щодо ставок, то все дуже залежить від ТЗ. Наскільки чітко і якісно ставиш завдання, настільки зацікавлені та цільові виконавці на нього відгукнуться.

3. Потім я йду дивитися й аналізувати відгуки. Тут теж не маю категоричності. Бувають відгуки типу «зник», чи щось таке. Це не означає, що працювати із цим фрилансером не можна. Це означає, що треба закласти можливі ризики. Якщо було кілька негативних відгуків, а далі все нормально, — можна працювати.

4. І нарешті обов’язково перевіряю, чи верифікований користувач. Особливо після початку повномасштабного вторгнення, адже тут ризики теж можуть бути.

Який профіт?

Профіт величезний, насправді:

  1. Те, що я взагалі на ринок можу зайти й побудувати щось своє.
  2. Досвід. Дізнаюся щось нове від інших людей: можу запитати щось, замовити консультацію, попрацювати з топами в різних сферах. Якби не фриланс, то для цього треба було б шукати групи, спільноти, міти, якось самому контактувати.
  3. Швидкість отримання фідбеку на своє завдання. Поясню: було таке, що я написав завдання й відгукнулося мало людей. Щось було незрозумілим. Я вже отримав фідбек, що моє ТЗ не є конструктивним і як можна його покращити. Це теж дуже важливий аспект роботи на Freelancehunt.

Крім того, на фрилансі гарне співвідношення ціни та якості (якщо добре зроблене ТЗ) і є нішеві спеціалісти. А ще ти відчуваєш, що чимось допомагаєш фрилансерам: роботою, новими викликами.

І ще один важливий момент — побудова довіри. Тут можна швидко зрозуміти, чи підходить людина для довготривалої співпраці.

Ну і найважливіший поїнт — це можливість вивільнити час, щоб розвивати бізнес.

Freelancehunt — це місце, де я будую свій стартап. Це доступ до людей, зручний спосіб оплати через Сейф, завжди на зв’язку люди, які допомагають розв'язувати питання. Також зручно, що можна відповідати через Телеграм та дивитися, хто заходить у профіль, щоб знаходити зацікавлених фрилансерів.

Проте фриланс дає ще дещо: якщо хочеш розвивати бізнес і маєш напрацьовані контакти, — легше йти далі. Це якраз те, що замовники можуть недооцінювати: окрім того, що вони делегують завдання й отримують профіцит балансу, також напрацьовують контактну базу. Це теж коштує грошей і багато часу.

З фрилансом дуже швидко можна інтегрувати нову людину у свій проєкт, маючи попередній досвід. І тут у тебе буде перевага перед конкурентом, який шукатиме співробітника традиційного формату. Я вважаю, що це суперперевага фрилансу.

Довготривала співпраця: 3 поради фрилансерам

Щодо довготривалої співпраці, маю 3 поради фрилансерам:

  1. Треба завжди працювати у зручному для виконавця темпі. Бо якщо перший та другий проєкт забрали багато сил, то на третій-четвертий сил не буде зовсім. Треба знайти свій ритм і його тримати, щоб не вигорати й не підводити замовників.
  2. Знати й використовувати базові принципи комунікації. Градація емоційних станів замовників, з якими треба працювати, досить велика. Треба мати дипломатичні навички, щоб пояснювати, не переходити на особистості, менеджити все чітко. Сюди ж віднесу й необхідність узгодити рамки доступності — час, коли ти онлайн.
  3. Якість роботи. Вона не повинна падати з кожним наступним проєктом. Якщо це відбуватиметься, то довготривала співпраця під питанням.

Але треба пам’ятати, що довгострокова співпраця — все одно певна дистанція: поточного проєкту чи наступного. Я б не сказав, що це гарантія стабільності. Тому краще налагодити її з кількома замовниками.

Дякуємо Ярославові, що поділився досвідом, баченням та дав цінні поради для фрилансерів і замовників. Про формат, специфіку та деталі його основного великого проєкту — розробку гри — розповімо у наступному матеріалі.

1694