«Фронт — це жити тут і зараз. Це і жах, і кайф одночасно», — Влад Дунаєнко, комунікаційник Parimatch Ukraine, військовий ЗСУ

Війна застала Влада у відрядженні в Іспанії. Він займався digital комунікацією в Parimatch Ukraine, а раніше - спортивною журналістикою. Сьогодні він - військовий ЗСУ, який з перших днів воєнних дій вирішив боронити країну та усіма способами намагався дістатись в Україну. Попри те, що компанія запропонувала фінансову підтримку та житло для ремоут формату роботи.

Українського військового почув весь світ спортивної журналістики

В жовтні 2022 року у Римі відбувся 84-й Конгрес спортивних журналістів. Запрошення на конгрес надійшло від самого президента AIPS Джанні Мерло. Влад виступив на відкритті конгресу у панельній дискусії зі своїм ментором, італійцем Ріккардо Романі, який навчав його в Швейцарії ще у мирні часи. 

У фокусі виступа була власна історія Влада: як він, 24 річний журналист, опинився на війні, та чому вирішив вступити до лав ЗСУ. Але у виступі на конгресі Влад вбачав певну дипломатичну місію - донести до журналістської спільноти з 120 країн світу важливі тези про війну в Україні та її вплив на український спорт.

За підтримки найбільшого спортивного видання Tribuna.com була зібрана інформація для виступу: хто з російських спортсменів підтримав війну, хто з українських тренерів та спортсменів загинув під час російського вторгнення, яка українська спортивна інфраструктура вщент зруйнована. Масштаб російської агресії та страшний геноцид проти мирних українців присутні могли побачити на власні очі, адже кожен мав можливість детально ознайомитися з фото та відео підтвердженнями. 

Найбільша проблема суспільства і нашого життя до 24 лютого, всіх фільмів про війну - романтизація війни. Багато хто і зараз її романтизує: начебто ти знаходиш справжніх друзів, що ти пліч о пліч з чоловіками, всі ці подвиги, герої. Це звичайно все так, але романтизувати війну не можна. Це завжди брудно, завжди кров, піт, смерть. Якщо і розповідати про війну, то завжди в такому ключі, щоб це ніколи не повторювалося і максимально обʼєктивно показувати людей, які творять цю перемогу.

Влад Дунаєнко, digital спеціаліст Parimatch Ukraine

Медична допомога, що рятує

Влад родом з Луганська, але проживає в Києві з 2000 року. Питання, щоб долучитися до Збройних Сил України піднімалося в сімʼї ще 8 років тому. Але тоді він тільки закінчив школу. Події на східній частині країни постійно обговорювалися у колі сімʼї Влада, та була домовленість з батьком, що у разі ескалації, вони підуть воювати разом.

Після звільнення Києва Влада відправили навчатися тактичній медицині. По закінченні навчання він був призначений бойовим медиком взводу, та залишається на цій позиції до сих пір. У разі поранення бійців, або якійсь критичній ситуації, саме на його плечі лягає пріоритизація - кому надати допомогу першому та як це зробити.

Навчання проходило в Українському Навчально-тренувальному Центрі тактичної медицини Колесо: викладачі настільки професійно та завзято робили свою справу та доносили інформацію, що після закінчення курсу Влад продовжив занурюватися в цю тему самостійно, пройшов декілька онлайн курсів, почав читати книги з медицини, практикуватися. Наразі він навчає бійців тактичній медицині, займаючись просвітницькою діяльністю, передає знання, яким його навчили. Ініціативність та завзятість військового оцінило керівництво: за 7 місяців війни його двічі підвищили у званні.

Я не мав жодного стосунку до військової справи до початку війни, не відвідував військову кафедру, не мав ні звання ні військової спеціалізації. У мене не було навіть початкових знань користування зброєю. Батько розповідав, як чистити автомат та як їм безпечно користуватися, тому що розуміння етики поводження зі зброєю не було

Влад Дунаєнко, digital спеціаліст Parimatch Ukraine

Інформаційний, воєнний, економічний - кожний робить свій потужний внесок

Після повернення в Україну з Іспанії я продовжував працювати на інформаційному фронті. Я є членом Міжнародної асоціації спортивних журналістів, тож маю певні звʼязки в різних комьюніті, тому, під час мого повернення додому я постійно спілкувався з агенціями на Reuters, Voice of America, BBC, та іншими провідними інформаційними виданнями. І коли я вже знаходився у воєнній частині, мені продовжували надходити запити і, поки у мене фізично і морально були сили, я надавав інтервʼю та намагався доносили правду про Україну.

Згодом, Влад почав перенаправляти запити колегам, знайомим журналістам з телеканалів та радіо, які могли вільно займатися інформаційною діяльністю. Знаходячись на фронті, вести аудіо репортаж з міста подій та повʼязувати це з основною діяльністю у Влада вже можливості не було.

Якщо аналізувати, де б я міг бути кориснішим - на інформаційному фронті чи на безпосередньому, можливо, і, скоріше за все, це був би інформаційний фронт. Але я така людина, що мені дуже важливо відчувати дотичність та безпосередньо приймати участь у важливих для країни подіях.

Влад Дунаєнко, digital спеціаліст Parimatch Ukraine

Попри військову службу Влад залишається співробітником Parimatch Ukraine. Під час свого короткого відрядження він завітав у київський офіс компанії для того, щоб побачитися, поспілкуватися з колегами, розповісти про справи на фронті та про свою місію на конгресі. Вся команда пишається своїм талановитим діджітальщиком-воїном, підтримує та тримає постійний звʼязок, щоб у разі потреби направити необхідну допомогу. В момент, коли це стало необхідно, колеги, друзі і компанія швидко зорієнтувалися та зібрали на 3 автівки.

Поки я їхав до Києва, вони допомогли вже у перший день із засобами індивідуального захисту – це бронежилет, каска і теплі речі, бо в Іспанію я їхав у шортах та футболці, а в Україну повертався у мороз. Тому мені допомогли з термобілизною, флісками, штанами – перший час я був забезпечений, - згадує Влад. 

Наразі військовий не будує планів на майбутнє. 

Я навчився не планувати, зараз це не має сенсу. Весь жах і весь кайф знаходження на фронті у тому, що ти живеш прямо зараз, твоє життя триває прямо тут, в цей момент.


2496