Голос бренду — можливість виділятися і зблизитися з аудиторією

Голос бренду (Tone of Voice, ToV) — як відбиток пальця бренду, компанії, експерта. Саме ToV формує ваш образ у рекламі, допомагає передати в комунікації місію, ставлення до клієнтів, вайб. У Marketing Office голос бренду — один з перших кроків у маркетинговій стратегії. Розповідаємо, які кроки треба пройти, щоб прописати базовий голос бренду.

Аналіз цільової аудиторії — компонент Tone of Voice

Голос бренду розроблюється на основі цільової аудиторії (ЦА). Неможливо створити універсальний ToV для всіх. Знання ЦА допоможуть установити емоційний зв'язок, показати турботу й дати не просто контент, а розв'язання проблем аудиторії.

Що треба знати про цільову аудиторію ДО розробки голосу бренду:

  • Як говорить та спілкується ЦА?
  • Що подобається, драйвить? Що навпаки — не сподобається в комунікації?
  • Цінності ЦА, в якому середовищі живуть, працюють, з ким спілкуються. Це люди, які відпочивають у дорогих готелях в Буковелі чи звичайні робітники з маленьких міст?
  • Фрази, слова, меми, жарти, які використовує ЦА, що любить, читає, дивиться. Для них слова «сімпл-дімпл», «метч», «вайб» — норма чи щось «на інопланетному»?
  • Може допомогти і покоління вашої аудиторії: Y, Z, бумери?


Ви маєте чітко уявити портрет цільової аудиторії: яку маєте зараз чи на яку бажаєте вийти. Лиш тоді писати голос бренду.

Визначник голосу бренду

Критерії характеристики голосу бренду допоможуть створити ідеальний образ. Бо ToV з гумором не означає робити стендапи в кожному дописі, а серйозний, офіційний стиль комунікації — не про суцільні канцеляризми й нудний контент, від якого хочеться спати.

Головне — без крайнощів. Саме для цього варто прописати характеристики голосу бренду.

Приклад Tone of Voice: веселий, позитивний, розумний, але в розмовному стилі:

Приклад з ювелірної сфери, як ToV допомагає виділитися:

Кроки до визначення голосу бренду

1. Визначте, як звертатися до аудиторії: на «ти» або на «ви».

Займенники для цього використовувати не обов'язково) Важливо обрати один вид для усіх каналів комунікації. Не перестрибувати: «Ти дуже крута, тож чекаємо на вас у нашому фітнес-центрі», бо це збиває читача.

2. Пропишіть брендові вітання, фрази, звертання (якщо є). Наприклад, «батяри», «дівчата», «господарі», «підпищики», «племіннички».

3. Словник комунікації.

Допоможе в будь-якій сфері. Пропишіть слова, які хочете використовувати, які «норм». Наприклад, «барабуля» замість картоплі, «смаколик», «мармуляда» замість варення, «фіча» на позначення чогось крутого в ІТ.

4. Рамки: Do & Don`t

Це приклади, які вам у комунікації подобаються та які точно не пасуватимуть бренду.

Створюйте Tone of Voice самостійно або за шаблоном та прикладами. Цей орієнтир допоможе швидко пояснювати різним спеціалістам, як ви комунікуєте, який креатив для вас норм, який ні. Радимо голос бренду прописувати базово і для себе, щоб працювати з іміджем і виділятися.

1799