Голосовий бот для організаторів вебінарів

З початком пандемії стало ще більше онлайн-воркшопів, віртуальних тренувань, інтернет-класів тощо. Більшість бізнесів уже давно зробили ці формати частиною своєї маркетингової стратегії. Так, лише за перший рік карантину кількість учасників таких заходів збільшилася втричі, а 53 % маркетологів впевнені, що саме цей формат генерує найбільш якісних і одночасно недорогих лідів.

За статистикою, всього один вдалий вебінар може згенерувати до 500 гарячих лідів. Проте відсоток тих, хто після івенту купує в організатора, невеликий. Зазвичай це 2–5 % аудиторії, що відвідала вебінар. Зважаючи на стрімкий розвиток та перспективність цього ринку, онлайн-подій дедалі більшатиме, а це означає, що організаторам потрібно використовувати максимум доступних каналів для залучення відвідувачів. Наприклад, голосові технології. Як саме їх застосовувати у підготовці до вебінарів, CASES.media розповіла засновниця Olenka.ai Олена Дишкант.

Проблеми в організації вебінарів

«Ще донедавна найефективнішим методом просування вебінарів вважалася електронна пошта. Справді, 73 % реєстрацій здійснювалися саме через email, але листи потрапляють у спам, промо та майже в 70 % випадків не відкриваються взагалі. Голосова розсилка з цієї точки зору ефективніша — вона розв’язує більшість проблем в організації вебінарів», — поділилася досвідом Олена Дишкант.

Розглянемо, що саме може негативно вплинути на успішність вебінару та як голосовий робот виправить ситуацію.

Нецільова аудиторія

Коли ви працюєте з великими базами контактів, їх потрібно своєчасно оновлювати, тому що з плином часу в людей змінюються потреби та уподобання. Якщо цього не робити, база поступово втрачає свою актуальність — у ній просто не залишається цільових клієнтів. Отже, кошти на їхнє залучення витрачаються марно.

Що дасть голосова розсилка? Автоматичний обдзвін холодних або застарілих баз дозволить актуалізувати та сегментувати їх. Телефонний робот відокремить нецільові контакти, оновить дані про потенційних покупців та проведе мінідослідження, щоби визначити їхні потреби, побажання та заперечення. У результаті замовник має перелік гарячих лідів для подальшого опрацювання.

Помилки просування

Неякісна, недостатня або нецільова реклама — одна з причин провальності вебінарів. Особливо це актуально у В2В секторі, де вкрай важко правильно налаштувати таргет та охопити максимум потенційних відвідувачів.

Що дасть голосова розсилка? Сучасні програми для автообдзвону працюють на базі багатоканальної телефонії та можуть одночасно опрацьовувати до 20 000 контактів. Показники відкриваності електронних листів та повідомлень у месенджерах рідко перевищують 30–35 %, тоді як на телефонні дзвінки люди відповідають у 90 % випадків. Це дасть найвищі охоплення та дозволить «достукатися» навіть до тих потенційних відвідувачів, які не користуються інтернетом та соціальними мережами постійно.

Невисока доходимість

«Чому буває так, що реєстрацій багато, а відвідувачів мало? 70–75 % людей банально забувають про вебінари. Їм потрібно хоча б 2–3- рази нагадати про подію — за тиждень, за день та за 1–2 години до початку», — наголосила засновниця Olenka.ai.

Що дасть голосова розсилка? Розумний бот швидко обдзвонить усіх зацікавлених у вебінарі, нагадає про дату та час проведення, а за потреби відповість на типові запитання, надасть додаткову інформацію (хто спікер, чи буде запис, які бонуси відвідувач отримає наприкінці події тощо), зафіксує причину відмови від участі тощо.

Неактуальність теми

Як можна схарактеризувати тему вебінару — «обов’язково відвідати» чи «корисно послухати»? Обґрунтована необхідність мотивує людину до дії, а користь у перспективі — ні. До того ж недостатньо обрати правильну тему, що пропонує розв’язання певної проблеми. Потрібно анонсувати її правильній аудиторії.

Що дасть голосова розсилка? З телефонним ботом можна швидко провести опитування — дослідити аудиторію та визначити її потреби. Це допоможе в плануванні самого вебінару та скоротить витрати на залучення нецільових клієнтів. Сучасні програми обдзвону працюють на штучному інтелекті, тому можуть вести доволі складні та тривалі діалоги (до 10 взаємодій за одну розмову). Це дає можливість прописувати розгалужені скрипти та збирати максимум інформації про потенційних клієнтів та їхні уподобання.

Низька якість зворотного зв’язку

Збір відгуків, скарг та пропозицій — те, чим не можна нехтувати. Зазвичай спікери просять відвідувачів писати в коментарях, звідки вони, що саме їм цікаво, чи корисний для них контент тощо. Проте далеко не кожен слухач поставить «плюсик» і не кожен дасть фідбек, особливо, якщо він має бути розгорнутим або для його надсилання потрібно заповнювати якісь форми чи опитувальники.

Що дасть голосова розсилка? Телефонний обдзвін — швидкий метод збору зворотного зв’язку. Роботи нового покоління працюють на вдосконаленій технології розуміння природного мовлення, тому чітко розпізнають слова співрозмовника та визначають його наміри. У результаті обдзвону організатори мають структурований звіт по рівню задоволеності відвідувачів вебінару, скаргам, пропозиціям та очікуванням на майбутнє.

Неефективні скрипти для продажів

Продавати вебінари телефоном усе ще ефективно та вигідно через високі показники охоплення цього каналу комунікації. Проте коли продажами займаються менеджери чи оператори колцентрів, великий відсоток угод «зривається» через людський фактор. Тому що навіть досвідчений співробітник може неправильно зреагувати на репліку клієнта, занадто агресивно продавати продукт або працювати за від початку неефективним скриптом.

Що дасть голосова розсилка? Розумний бот ніколи не відхиляється від скрипту. Скриптологи зазвичай визначають максимум намірів, які в процесі розмови може висловити клієнт. Завдяки технологіям розпізнавання та машинного навчання робот тренується визначати їх та озвучувати відповідні репліки, які людина підсвідомо очікує почути. Це дає можливість зробити більшість розмов повністю прогнозованими.

Перевищення рекламних бюджетів

Одна з проблем організаторів — незаплановані витрати на додаткову рекламу та залучення відвідувачів. Зазвичай вони виникають уже перед вебінаром, коли виявляється, що реєстрацій замало. У таких випадках доводиться запускати додаткову рекламу та шукати нових клієнтів, що значно збільшує вартість кожного гарячого ліда. Не забуваймо про додаткове оподаткування на розміщення реклами в Facebook, через яке цей канал просування для багатьох організаторів вебінарів став просто невигідним.

Що дасть голосова розсилка? Програми автообдзвону останнього покоління, на відміну від більшості аналогів, працюють за принципом фіксованої вартості кожного успішного дзвінка. У неї вже входять витрати на телефонію, написання скрипту, озвучування реплік робота і т. ін. Завдяки цьому завжди можна точно розрахувати бюджет розсилки навіть у перспективі на кілька кварталів наперед.

Як працює голосовий робот

Телефонний бот — це хмарна технологія, її використання не потребує купівлі додаткового програмного забезпечення чи обладнання. Вона інтегрується із CRM, зберігає, опрацьовує та структурує великі масиви даних, може працювати на вхідній та вихідній лініях (тобто приймати або здійснювати дзвінки).

Розглянемо принцип її роботи на прикладі автообдзвону. Робот телефонує на всі номери з бази контактів, спілкується з клієнтом за скриптом, визначає рівень його зацікавленості, попонує додаткові або альтернативні опції тощо. Кожна розмова записується голосом та текстом, а результати обдзвону структуруються за потрібними замовнику розсилки критеріями та відображаються в кількісних та якісних звітах.

Послідовна автоматизація вебінарів із голосовим ботом

«Автоматизація рутинних процесів, як от залучення людей на вебінар, допомагає уникнути поширених проблем організації та може використовуватися також для обслуговування та утримання постійних клієнтів», — розповіла Олена Дишкант. Як саме можна впровадити голосового бота в ці процеси — розглядаємо детальніше.

Запрошення на вебінар. Завдяки телефонній розсилці організатори швидко опрацюють навіть багатотисячну базу контактів, актуалізують та сегментують її. Багато компаній використовують голосових роботів для пошуку нових клієнтів за холодними базами. Бот розповість про майбутню подію, відповість на поширені питання та зареєструє учасника.

Нагадування про подію. Незадовго до вебінара можна запускати голосові розсилки для нагадування про дату та час його проведення. Це збільшить доходимість учасників, а якщо хтось із них відмовиться — робот поцікавиться причинами та запропонує альтернативу.

Продаж квитків на майбутні події. Голосового робота можна використовувати для продажу квитків на платні івенти з-поміж тих клієнтів, що вже відвідували ваші вебінари.

Збір зворотного зв’язку та дослідження аудиторії. Після вебінару можна запустити автообдзвін та поцікавитися враженнями від нього, зібрати відгуки щодо ефективності спікерів, повноти розкриття теми, якості організації тощо.

Утримання клієнтів. Періодична актуалізація баз контактів дасть ґрунтовне розуміння аудиторії та купівельних звичок кожного клієнта. Маючи цю інформацію, ви зможете не просто інформувати учасників ваших вебінарів про майбутні події, а й робити їм персоналізовані пропозиції — додаткові знижки, схожі продукти тощо.

Розмовний штучний інтелект, а саме голосові роботи, забезпечує кращий клієнтський досвід та дозволяє постійно бути на зв’язку зі своєю аудиторією. Чому це важливо? Тому що сьогодні бізнеси повинні використовувати всі способи комунікації, комфортні для своїх клієнтів. А що може бути природніше, зручніше та швидше, ніж телефонна розмова?

530