«Головний інсайт цього часу — завжди залишайся чесним з командою!», — Каріне Папікян, HRD Parimatch Ukraine

У березні нам, як і всім іншим українським компаніям, потрібно було якнайшвидше знайти рішення одразу за трьома напрямками: як підтримати команду, організувати допомогу нашим хлопцям-військовим та відновити повноцінну роботу.


Виклик № 1: Стабілізація команди 

Головний інсайт цього часу — важливо залишатися чесним, а коли не знаєш, що казати — будь відвертим, кажи як є!

Каріне Папікян, HRD Parimatch Ukraine

Частина команди, яка опинилася в Європі, постійно ставила запитання менеджменту компанії: де краще зупинитись, в якій країні/місті, як і які документи тримати, що робити далі, як планувати майбутнє?

І ми відповідали: “Ми не знаємо відповіді і, так само як і ви, навчаємося в процесі життя.” Європейські правила життя стали не чимось ефемерним, а постали перед нами цілком реальними та невідомими. Тож, ми вимушені були розбиратися та знайти робочі шляхи вирішення всіх питань за кілька тижнів.

Так, у квітні нас також торкнулася оптимізація, але вже через декілька місяців ми повернули частину команди. Є співробітники, яким компанія й до сьогодні надає щомісячну фінансову допомогу і буде це робити до кінця 2022 року. Деяким співробітникам була погоджена програма компенсації витрат на навчання з ціллю перекваліфікації, і дуже сподіваємося, що таким чином ми відкрили їм можливість знайти нову роботу у новій реальності. 

Наразі, ми продовжуємо в повному обсязі виплачувати бонусну частину, яка тепер стала більш привабливою та мотивуючою! 

Попри всі процеси на ринку праці, у серпні було проведено перегляд рівня заробітних плат. Першочергово індексували заробітну плату менш захищеним, далі - за результатами роботи.

У такий складний період особливо гостро усвідомлюються цінності і традиції компанії. Це саме той фундамент, який допоміг нам вийти із зони турбулентності. За останні півроку нам доводилося схвалювати не завжди популярні рішення, в умовах, коли ми не знали, що буде завтра.

Наші люди були, та деякі і до сьогодні, розкидані по різних куточках країни та світу, у стресі від подій в Україні і у хвилюванні за близьких та рідних. На початку війни постійний перегляд стрічки новин не давав змоги повноцінно зануритися у бізнес-процеси. Деякі співробітники просто випадали з роботи на декілька днів. Також, велика частина команди, за власною ініціативою та за підтримки компанії, почала активну волонтерську діяльність і працювала 24/7.

Лінійні менеджери стали ще більшою опорою, вони відчули на собі не просту роль. Їм доводилося постійно підтримувати зв’язок з командою, ще частіше проводити 1-1 зустрічі, розуміти контекст, в якому перебуває кожен співробітник, переформатувати командні зустрічі, розподіляти задачі, з урахуванням купи складних пазлів та обмежених ресурсів, та ще й досягати результату.

Другий інсайт (який ще більш укріпився) — завжди інвестуй “в своїх”, формуй та розвивай талановиту і стійку до складнощів команду менеджерів, адже саме на них тримається бізнес

Каріне Папікян, HRD Parimatch Ukraine

Зараз ми запускаємо більш структурне та глибоке навчання менеджерів, яке направлене на роботу з командою у період війни. Воно надасть практичні навички та інструментарі для розуміння, як поводити себе та як комунікувати з командою.

2 місяці тому у нас сформувалася команда супер профі під назвою “Rocket Team”, її ключова ціль - це запуск нових регіонів та проєктів. В цю команду входять тільки лідери направлень/менеджери команд. Важливим фактором входу є вільне володіння англійською мовою, навички ведення переговорів та запуску складних крос функціональних проєктів.

Компанія перебуває у дуже швидкому темпі, тому кожному члену команди важливо мати своєчасний відпочинок та тримати life & work balance. Тож, в серпні попросили всіх працівників спланувати свої відпустки і трохи відпочити. Це була майже примусова відпустка мінімум на 7 днів.

Виклик №2 Покращення процесів та якості віддаленого формату роботи.

Інвестиції в минулому, ще за часів ковіду, в автоматизацію та налагодження процесів для можливості працювати онлайн, дали вагомі результати сьогодні.

Звісно, для того, щоб забезпечити ефективну роботу в команді в онлайн форматі, необхідні дієві інструменти. Наша модель – це екосистема синхронізованих між собою IT продуктів, які дозволяють повністю замінити необхідність відвідувати офіс.

В Parimatch Ukraine майже всі процеси автоматизовані та побудовані так, щоб максимально полегшити життя працівнику. Зарезервувати відпустку – у два кліки, створити детальний проєкт і підключити до його реалізації різні команди – задача в Asani, запросити фідбек, встановити цілі, самостійно вирахувати свій бонус – заходь у Hibob. Наш досвід доводить: автоматизувати та вирішити дистанційно можна майже будь-яке питання.

Але ми були готові не до всіх процесів. До прикладу, як швидко доставити техніку в різні країни Європи? Іноді ми чекали від 2 до 4 тижнів, щоб співробітники отримали робочі ноутбуки та гаджети але, нажаль, не мали змоги на це якось вплинути. Наші співробітники часто обирають продукцію Apple для роботи, а з нею були катастрофічні проблеми з поставками, її просто неможливо було купити.

Наразі, ми знайшли рішення і, тепер, цей процес має таку ж ефективність, яка була в межах України до війни. Але нам потрібно ще багато чого пройти, щоб оновити та автоматизувати всі процеси під формат повного ремоуту.

Третій інсайт — інвестуйте та будуйте бізнес-процеси так, ніби ви ніколи більше не прийдете в офіс і ваша команда буде працювати віддалено по всьому світі. Це вже точно реальність нашого часу, ми вже у майбутньому

Каріне Папікян, HRD Parimatch Ukraine

Але, все ж таки, тиждень тому ми відкрили новий офіс у Києві. Він чекав на нас довгих 7 місяців, адже переїхати команда мала ще на початку березня. Якщо раніше ми говорили про важливість зручної локації офісу, про те, як облаштоване приміщення та які зони для відпочинку він має, то зараз головною вимогою стала безпека.

Новий офіс Parimatch Ukraine має укриття на -3 поверсі. Там забезпечені всі необхідні умови для комфортної роботи та відпочинку під час повітряних тривог: є Wi Fi, зручні робочі місця, кава, чай та снеки. Приміщення добре вентилюється та має обігрівачі, якщо стає прохолодно. Спуск в укриття в момент відповідного сигналу є обов’язковою умовою відвідування офісу.

Кожен співробітник, за своїм бажанням, може обирати формат своєї роботи: працювати віддалено або в офісі.

Виклик №3 Як і на яких умовах наймати кандидатів? 

Після того, як ми розвʼязали нагальні питання з евакуацією команди, облаштували нові умови життя та побуту, надали медичну та психологічну підтримку, настав час перейти до наступних за актуальністю HR питань: ми продовжуємо зростати і у нас є потреба у розширенні команди.

Тепер ми наймаємо не тільки в Україні! Ми запускаємо нові ринки.

Тож, зацікавлені у досвідчених, талановитих та драйвових спеціалістах, що готові працювати у високому темпі зі складними крос функціональними проектами та здатні професійно ними керувати.

Сьогодні ми активно розширюємо департамент маркетингу і нам потрібні Media Buyers, PPC specialists, CRM managers, Project managers, Content creators та багато інших спеціалістів. Відповідно до зростання бізнесу зʼявляється необхідність нарощувати команду бекофісу, що забезпечує безперебійну роботу команд. Наразі, рекордне розширення відбувається в Talent департаменті, ми шукаємо Talent partners, Talent acquisition, Automation та практично з нуля створюємо L&D (Learning and Development). Також, зростає юридична та фінансова функція.

Ми відкриті для українців, що вимушено знаходяться за кордоном, тому, свого часу, визначалися на яких умовах будемо їх наймати, як швидко зможемо доставити необхідні для роботи гаджети, welcome kit для новачків, а також, як інтегрувати корпоративну культуру та цінності у нові формати роботи.

Окрім цього, готові до діалогу з найкращим Chief Product Officer та Head of Talent Acquisition! Цілі, які наразі стоять перед компанією, досить складні. Тож якщо вам по духу задачі з багатьма невідомими, але з результатами, які ви зможете побачити дуже швидко - додавайтесь до мого LinkedIn та пишіть в особисті, або ж відправляйте ваші резюме на сайті.

Отже, хочу підкреслити головне:

1. Будьте завжди чесними з командою, вона точно вас зрозуміє.

2. Вкладайтеся у розвиток менеджерів, які стануть для вас фундаментом у будь-якій незрозумілій ситуації

3. Змініть майндсет та інвестуйте в автоматизацію та інструменти

4. Працюйте з культурою, традиціями та звичками команди.

1886