Інновації у PR: вигадка чи реальність?

Професіонали з комунікацій докладають зусиль, щоб бути “на часі” або навіть бути попереду та створювати власні тренди. Проте, є істотна сфера, де піарники недостатньо “сучасні”. Як не дивно, ця сфера – інновації.

У матеріалі для MMR виконавча директорка PR-агентства MAINSTREAM Дар’я Добрунова та менеджерка зі стратегічних комунікацій MAINSTREAM Каріма Мокхтарі розбиралися у тонкощах запровадження інновацій та використання технологій у PR. Ділимося з вами найцікавішим.

Об'єктивний зріз: світова комунікаційна галузь відстає від технологічних досягнень – говорить звіт Global Commtech Report 2023. Дослідження було проведено у партнерстві з PRovoke Media, CIPR, AMEC та іншими впливовими організаціями. Було опитано 329 фахівців зі зв'язків з громадськістю з Африки, Азійсько-Тихоокеанського регіону, Європи, Близького Сходу, Північної та Латинської Америки. PR-агенція MAINSTREAM теж брала участь.

Як справи з інноваціями, колеги?

Одним із вражаючих результатів дослідження є розрив між тим, наскільки добре, на думку респондентів, вони вміють користуватися технологіями, і тим, як вони насправді їх використовують. Більш ніж половина (56%) стверджують, що вони компетентні у використанні комунікаційних технологій (CommTech). Але результати різняться. Ось кілька прикладів.

Управління проєктами:

- 41% працюють у таблиці Excel чи її аналогу у Google для управління проєктами;

- 39% використовують таблицю Excel чи її аналог у Google для керування контактами;

- 46% використовують CRM-системи.

Управління командами:

- один із десяти опитаних взагалі не використовує жодного РМ інструменту;

- в окремих випадках дехто називає месенджери, такі як WhatsApp або Skype;

- 6% опитаних зазначили, що управляють проєктами на папері.

Якщо у ключових бізнес-процесах немає технологічної просунутості, то говорити про інноваційність комунікаційної галузі складно. На думку дослідників, без цифрової трансформації один із найцінніших активів у PR – час співробітників – використовується неефективно. “Результати показують, що часто респонденти не використовують навіть прості комунікаційні технології. Це негативно впливає на результати. Як можна досягти найкращих результатів, не використовуючи найефективніші інструменти?”, – задаються питанням автори дослідження.

“Рівень знань та розуміння новітніх технологій залишається низьким. Сектор зв'язків з громадськістю та комунікацій повільно модернізується та впроваджує інновації. Навіть професії, які вважаються "традиційними", такі як юриспруденція та бухгалтерський облік, часто швидше роблять це, ніж зв'язки з громадськістю”, – говорить британський PR-футуріст Стюарт Брюс, який також є співзасновником компанії Purposeful Relations, що проводила дослідження.

Глобально, цифрова трансформація відкриває шлях до нового рівня ведення бізнесу. На думку британського PR-футуріста та співзасновника компанії Purposeful Relations Тіма Бейлі, існує дві рушійні сили, щоб стати на шлях цифрової трансформації: інновації та ефективність.

“Інновації дозволяють розпочати нові види діяльності, якими ви раніше не могли займатися. Це може бути відповіддю на попит клієнтів або можливістю створити нові напрямки бізнесу. Аспект ефективності трансформації дозволяє вам виконувати поточну роботу з меншими зусиллями або з меншими витратами. Прикладом може бути збір даних для щомісячної клієнтської звітності, де автоматизація може заощадити значний час персоналу”, – запевняє він.

З погляду цінності для галузі, чи є використання технологій єдиним індикатором інноваційності?

Як використовувати інновації в PR

Для початку визначимо, що можна вважати інноваціями. Ми у MAINSTREAM поділяємо погляд Lisa Kay Solomon, MBA Professor of Design Strategy Program: «Інновація – це успішна реалізація нової ідеї, що несе цінність для клієнтів та зацікавлених сторін».

Окремо зазначимо, що:

  • Інновації – це не тільки технології. Хоча їх не слід виключати, що ми вже зрозуміли вище.
  • Інновації – це не винахід. Винахід як революційне відкриття, хоча й може бути винятковим, але не завжди є прикладним, здатним до масштабування та цікавим ринку.

Україна має всі можливості стати інноваційним хабом як мінімум Європи. Ми вже показали світу, на що здатні наші технології. Застосунок “Дія” викликав захоплення у кількох країнах Європи. Через “Дію” наразі можливо не тільки отримати цифрове посвідчення особи, але й оформити допомогу по безробіттю, сплатити податки ФОП та штрафи за порушення ПДР. Деякі послуги є абсолютно унікальними для України, з огляду на поточну ситуацію. Наприклад, у “Дії” можна зареєструватися на програму з відновлення пошкодженого війною житла “єВідновлення”, оформити статус внутрішньо переміщеної особи та отримати фінансову допомогу для таких осіб від держави. Процеси надання державних послуг стали простішими, а результат – якіснішим та швидшим. Це наочний приклад інновації на рівні держави та мільйонів громадян.

Такий підхід можливий і у PR. Методи дослідження, планування та авторські розробки, які дають усім залученим можливість спростити складне і при цьому покращити результат, – це вже можна вважати інноваціями.

Ваша компанія запровадила власний спосіб управління проєктами і скоротила на тиждень термін підготовки до запуску? Вітаємо, це – інновація. Ваша PR-агенція запровадила авторську методику розробки стратегій і посилила ваш brand awareness вдвічі більше ніж очікувалося? Це теж інновація. Команда створила новий формат phygital-івенту під час карантину? І це також.

Тобто, інновації – це те, що спрощує процеси та покращує результати. Це незвичайний для галузі підхід або реалізація ідеї, що має цінність для клієнта. Це й зміни в продуктовій пропозиції, послузі, бізнес-моделі або процесах, які суттєво покращують досвід великої кількості стейкхолдерів.

Без застосування інновацій будь-які комунікації не матимуть перспективи. Вже зараз серед навичок, що важливі для майбутнього у PR, респонденти відзначають вимірювання та оцінювання (78%), Data Science та аналітика (71%), а також розуміння поведінкових інсайтів (69%). І жодна з них неможлива без інновацій. Не тільки технологічних, але й зміни підходів, а можливо навіть і бізнес-моделі компанії. 

597