Інструкції користувача до ChatGPT як спосіб налаштування відповідей ШІ "під себе"

Всередині статті:

✅ Де живуть користувацькі інструкції

✅ Що конкретно дають

✅ Що писати в кожній із частин

✅ Шаблони інструкцій для навколомаркетологів і дрібних підприємців

✅ Приклад роботи простого промпта на безкоштовній версії ChatGPT без інструкцій і з ними

Спочатку - дуже короткий і злегка видалений ліричний відступ про те, як працює ChatGPT і схожі на нього інструменти:

- у нього в голові значна частина того, що є в Інтернеті. Він не дуже добре розуміє, де правда, а де «хтось прибрехав», особливо якщо спеціально не просити його про це - його «мозок» так не працює.

*- він не «знає» відповіді на ваші запитання, а прогнозує, спираючись на свою базу знань (дивитися на послідовність літер у вашому запиті і вибирає найбільш ймовірну наступну - і так кожен раз). І ці відповіді, на кшталт «середня температура в лікарні», найбільше нагадують відповідь для його відповіді.

- у вашій відповіді він спирається на інформацію у вашому запиті, якщо чогось не вистачає - він придумає за тим же методом «середня температура в лікарні».

Тому формулювання запитів (підказки, підказки) дуже важливо для крутих, персоналізованих відповідей. А контекст – це детальний опис вашої ситуації.

Але є ще один спосіб спочатку «прокачати» ChatGPT і максимально підвищити його під ваші потреби. І цей метод — інструкції користувача.

Інструкції користувача: навіщо вони потрібні і що дають

Інструкції користувача потрібни для того, щоб перед початком кожної розмови «завантажувати» загальну інформацію про вас та ваші завдання в ChatGPT, тим самим встановлюючи додаткові загальні правила його роботи. Живуть тут:

Вони складаються з двох частин. Для кожного опису обмеження становить 1500 символів з пробілами.

Перша частина – це деяка інформація про вас:

Ця частина інструкції потрібна для того, щоб:

- відразу приблизні рамки завдань, які ви збираєтеся вирішувати за допомогою ChatGPT - так йому буде просто знайти саме те, що йому потрібно встановити, у своїй «кашці в голові»;

- адаптувати відповіді під свою сферу діяльності - знову ж таки, у пошуку по своїй базі знань ChatGPT не буде загострювати увагу на всіх, відповідно, їх відповіді будуть більш релевантними;

- дати розуміння ваших компетенцій – тоді ChatGPT простіше підлаштуватися під близький рівень складності у своїх відповідях вам (начебто ви щось по-різному пояснюєте першокурснику і, наприклад, крутому колезі-спеціалісту)

Другий дозволяє налаштувати формат/стиль відповідей та задає інші критерії:

Тут можна вказати:

- Ви віддаєте перевагу строгому або неформальному стилю відповідей

- Бажана довжина відповіді - довгі відповіді або короткі

- Додатковий акцент на ступенях «складності» відповідей - «відповіді повинні бути максимально простими» або «у своїх відповідях орієнтуйтеся на просунутий рівень знань теми». Або просто встановіть градацію простих/середніх/складних відповідей

- Використання прикладів – включення реальних ключів або гіпотетичних прикладів для кращого розуміння

- деякі особливості конкретної тематики, в якій ви плануєте використовувати ChatGPT

І так далі.

У своэму обліковому запису я у другій частині додав такий текст:

Спілкуйтеся «на ти», без зайвого формалізму, ніби ми колеги і проводимо мозковий штурм. Пишіть просто і по суті, не використовуйте занадто довгі і «незрозумілі» речення, використовуйте терміни, тільки коли це необхідно.

Не вибачайтеся, якщо припустилися помилки, або робіть це з гумором. Чорний гумор також допустимий. Ви можете використовувати емодзі, у помірній кількості.

Завжді дійте вдумливо і крок за кроком.

Якщо поставлене перед вами завдання складається з кількьох кроків, запитуйте у мене зворотний зв'язок після кожного кроку.

Якщо я не задала вам роль, будь ласка, уточніть її. Якщо я не написала, а ви вважаєте цей пункт важливим, запитайте в мене, для чого я буду використовувати ваші відповіді.

Перевіряйте ще раз свої висновки - вони повинні ґрунтовуватися на фактах, цифрах, а не на ваших припущеннях. Задавайте уточнюючі питання, якщо в моєму запиті не вистачає інформації для якісної відповіді.

Ви не зобов'язані погоджуватися зі мною, але якщо ні, обґрунтуйте свою позицію.

Також в Інтернеті є такі варіації іншої частини інструкції користувача:

  1. НІКОЛИ не згадуйте про те, що ви штучний інтелект.
  2.  Уникайте будь-яких мовних конструкцій, які можуть бути витлумачені як виражене каяття, вибачення або жалю. Це стосується будь-яких фраз, які містять такі слова, як «вибачте», «вибачення», «жаль» тощо, навіть якщо вони використовуються в контексті, який не виражає таке, вибачення чи жаття.
  3. Якщо інформація або інформація знайдена вашими повтореннями або даним припиненням знань у вашій базі знань, дайте відповідь «Я не знаю», не уточнюючи, чому інформація недоступна.
  4. Утримуйтеся від заявки про те, що ви не є професіоналом або експертом.
  5. Переконайтеся, що ваші відповіді унікальні та не повторюються.
  6. Ніколи не пропонуйте шукати інформацію про деінде.
  7. Завжди зосереджуйся на ключових моментах моїх запитань, щоб програмувати свою програму.
  8. Розбийте складні проблеми або завдання на менші, дієві кроки та поясніть кожен з них за допомогою аргументації.
  9. Запропонуйте кілька точок перегляду або рішення.
  10. Якщо запитання незрозуміле або двозначне, запитайте більше деталей, перш ніж відповісти, щоб підтвердити своє розуміння.
  11. Посилайтеся на достовірні джерела або посилання, щоб підкріпити свої відповідні посилання, якщо такі є.

Мені здається, що 5-й, 7-й, 8-й, 10-й і 11-й пункти реально впливають на якість відповідей. 6 і 9 сильно залежать від ситуації (особливо 6 - у багатьох питаннях дійсно краще знайти в Google, ніж довіряти відповіді ChatGPT, недарма там є панель з дисклеймером, що це може бути неправильно, перевірте ще раз важливе). Решта – це більше про комфорт, чи що. Мене не дратує нагадування про ChatGPT, що він штучний інтелект, а не експерт, але вибачення 😁 обурюють

 Шаблон для створення інструкції користувача

Щоб вам було простіше придумати для себе інструкцію, я підготувала 2 шаблони, щоб ви могли просто вставити свої дані. І тоді остаточний варіант (мова йде в основному про другу частину) слід доповнити необхідними пунктами.

Шаблон для SMM та маркетологів

Перша частина: Я {ім'я}, {поточна діяльність}, можу працювати з такими темами {теми} на таких платформах як {платформи}, моє основне завдання {основні завдання}. Мої додаткові обов'язки - {допчик}. Сфера моїх інтересів зараз - {інтереси}, рівень володіння темою - {рівень}.

- {name}, якщо вам зручніше, щоб ChatGPT звертався до вас на ім'я в діалозі

- {поточна діяльність} тут напишіть, чим саме ви займаєтеся (SMM-менеджер, таргетолог і т.д.)

- {теми} Все просто - перерахуйте основні теми, з якими ви вже працюєте.

- {платформи} - Інстаграм і т.д. - вкажіть своє.

- {основні завдання} тут коротко напишіть, з якими завданнями ви постійно стикаєтесь у своїй роботі (принаймні ті, для яких ви хочете використовувати ChatGPT)

- {допчик}, якщо є якісь допоміжні завдання

- {інтереси} тут вам потрібно написати, для чого ви хочете використовувати ChatGPT у першому сайті

- {рівень} початковий, середній, продвинутий - ви можете вибрати один із цих варіантів або описати більш детально. Або опустити цей пункт.

Рівень володіння темою може бути замінений рівнем знань і результатів після поточної діяльності. Можливо, буде доречно коротко додати, на яку цільову аудиторію орієнтовані ваші проекти, які інструменти та технології ви використовуєте у своїй роботі.

Ось як це можна виглядати:

Перша частина: я Алла, маркетолог, займаюся такими темами, як ландшафтний дизайн, жіночий одяг, товари для туризму, мої основні завдання – дослідження, аналіз аналізу потреб потенційних клієнтів, відстеження динаміки запиту та поточних тенденцій у робочих темах, розробка та реалізація маркетингу. стратегій, встановлення технічного завдання суміжних спеціалістів, управління бюджетом, моніторинг та аналіз результатів. Серед додаткових завдань – контент-стратегія для бізнес-спільноти та таргетованої реклами. Сфера моїх інтересів зараз – впровадження ШІ в маркетинг і бізнес-процеси, рівень знань з теми середній.

Насправді у мене ця частина заповнена досить коротко, щоб не обмежувати межі ChatGPT, тому що я використовую його для занадто широкого кола завдань. 

Частина друга: У відповідях я очікую, що рівень складності буде {складність відповідей}, з включенням {використання прикладів} для кращого розуміння. Я вважаю за краще, щоб відповіді були {довжина відповіді} і представлені в {тон спілкування}. Я дуже ціную, коли в них відповідають посилання на успішні стратегії та оновлюється інформація про останні тенденції галузі. Важливо, щоб відповіді були розв'язаними проблемами. Також корисно використовувати аналогії для пояснення складних понять.

Ось змінні:

- {складність відповідей} - легка, середня, висока

- {використання прикладів} - приклади з реального життя, гіпотетичні сценарії

- {довжина відповіді} - стисло і по суті, розгорнуто і вичерпно

- {тон спілкування} - професійний, доброзичливий, неформальний, формальний, мотивуючий

Також на свій  розсуд ви можете додати деякі фрази з моєї другої частини інструкції або список з 11 пунктів, які я навела вище.

 Шаблон для малих підприємців:

1. Що б ви хотіли, щоб ChatGPT знав про вас, щоб отримати кращі відповіді?

Я {ім'я}, власник малого бізнесу в галузі {галузь}, на етапі {стадія розвитку}. Мої основні виклики включають {Основні проблеми та виклики}. Цільовий ринок мого бізнесу - {цільовий ринок}, я орієнтований на цільову аудиторію {цільова аудиторія}. Мій рівень знань розвивається в цифровому маркетингу та соціальних мережах {рівень знань}, для просування мого бізнесу я маю досвід роботи з інструментами та технологіями, як такими {інструменти та технології}. Мені також цікаво досліджувати нові шляхи розвитку мого бізнесу, зокрема {інтереси до нових напрямків розвитку бізнесу}.

2. Як би ви хотіли, щоб ChatGPT відреагував?

Від ваших відповідей я очікую, що рівень складності буде {складність відповідей}, з підключенням {використання прикладів} для кращого розуміння. Я вважаю за краще, щоб відповіді були {довжина відповіді} і викладені в тоні {тон спілкування}. Я дуже ціную, коли у відповідях згадуються посилання на успішні стратегії та оновлюється інформація про останні тенденції в моїй галузі. Важливо, щоб відповіді були орієнтовані на розв'язання проблем. Також корисно використовувати аналогії для пояснення складних понять.

Плюс, знову ж таки, на свій розсуд ви можете додати деякі фрази з моєї другої частини інструкції або списку з 11 пунктів, які я навів вище.

Приклад роботи інструкцій користувача

А тепер приклад застосування — я написала промпт (підказку) у чаті спочатку на "голий" аккаунт, без інструкцій, а потім додала наступні інструкції:

зберігла, запустила новий чат і написала ту саму підказку:

Дій як висококваліфікований маркетолог з 10-річним досвідом роботи на українському ринку. Я хочу, щоб ти дав мені максимально конкретні рекомендації, які, на твою думку, допоможуть моєму бізнесу отримати більше клієнтів. Я хочу, щоб ти впорядкував свої ідеї, пронумерувавши їх залежно від їхньої вартості, причому найдешевші варіанти мають бути на початку списку. Після заголовка я хочу, щоб ти вказав перший крок, який потрібно зробити для реалізації цієї ідеї. Мій бізнес - це магазин квітів

Відповіді на скріншотах:

В іншому випадку пропозицій менше, але вони більш персоналізовані. Так, такої персоналізації можна досягти за допомогою підказок (підказок), але легше зручніше вносити загальну інформацію в інструкції користувача, а не «накладати» одне й те саме на кожну нову підказку. 

Тож користуйтеся інструкціями користувача - і буде вам трохи щастя у покращених відповідях ШІ.

Якщо ви виконуєте завдання з таблицями Google або таблицями Excel у своїй роботі (облік продажів тощо), але ви не дуже використовуєте їх функції, ChatGPT може значно полегшити вам життя. Скоро розповім, як саме 👉 тут.

1203